Fedor Malík:
Vojenská kuchárka

Fedor Malík, 1. marca 2011     2 minúty čítania

Po rokoch som sa opäť vrátil ku knihe Vojenská kuchárka, vydanej v Prahe v roku 2004.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Zaujímavé a inšpirujúce čítanie. V publikácii je 178 receptov c. a k. vojska a desiatky pohľadov i do dnešnej vojenskej kuchyne. Zameral som sa na komoditu mäso a začítal sa do „gulášovej“ kapitoly.

Vojenská kuchyňa z čias monarchie uvádzala recepty na guláš hovädzí, bravčový, uhorský, znojemský, prešporský, debrecínsky, miešaný, rumunský, karlovarský, mexický, viedenský, fazuľový, zemiakový s údeninou a moravský z mäsových konzerv. Pozri recepty na Tradičné aj moderné guláše Podľa použitia základnej suroviny sa však varili i guláše zverinové, hydinové, guláše z vnútorností, guláše zabíjačkové i obľúbené safaládkové... a často i rómske, konšelské, pirátske a neskôr i chalupárske, trampské, šoférske.

Európa je vďaka maďarskej „kotlíkovej“ kultúre pretkaná stovkami gulášových receptov. Guláš bosenský, frankfurtský, haličský (z husacej krvi), holandský, hamburský, tokajský (pite k nemu másláš a forditáš),
švábsky, štajerský, benátsky... nuž a zabudli sme na segedínsky, jediný smotanový guláš.

Vráťme sa však k vojakom, tentoraz k našim legionárom v Rusku a v Taliansku. I tí si varievali a s chuťou konzumovali guláše. Ten ruský sa robil z fazule, hrachu, cibule, koreňovej zeleniny, ryže, papriky a salámy.

Saláma bola hlavnou súčasťou i legionárskeho talianskeho guláša. Doň okrem iného „išla“ i červená repa a sem– tam i kúsok mäsa konského. Znalec vojenskej kuchyne Joseph Wechsberg zdôrazňoval, že konzumácia pravého bravčovo–hovädzieho guláša si žiada i čosi navyše.

Dobrú rómsku kapelu. Zostáva len na vás, akú si dáte zahrať...




Diskusia k článku

zofos
absolvoval som viacero súťaží vo varení gulášu a vždy som varil trojkombináciu bravčovo-hovedzo-divinový najčastejšie to bol jeleň.Postup varenia tuctový ale ingrediencie a ich množstvá a postupné scelenie je vždy na tom čo guláš varí.Hovorí sa že zlý guláš sa navariť nedá ale o dobrom guláši má každý inú predstavu.Ten môj chutil aj najmlsnejším jazýčkom.Asi preto že všetko čo varíme musíme variť z láskou k jedlu ako aj k tým čo ho budú konzumovať.
hubata
Pri guláši je vynikajúce že sa nezašpiní veľa riadu: všetko sa hádže do jedného hrnca....






 



TOPlist