O víne:
Vladislav Chablijev: Slovenské víno pre smädné Rusko a Čínu

Jozef Sedlák, Pravda, 8. júla 2018     9 minút čítania

Plocha vinohradov na Slovensku povážlivo klesá. Každá nová vinica je nádejou, že sa podarí zastaviť dlhoročné krvácanie. Na juhovýchod od Radošiny, ktorá je domovom znamenitého Klevneru, vysádza vinič Vladislav Chablijev. Rodák spod Kaukazu, pradávnej domoviny vína, považuje vinohrad za životný vklad do budúcnosti krajiny, ktorú si zamiloval.

Vladislav Chablijev,
Vladislav Chablijev: Bol by som rád, keby ma brali ako človeka, ktorý žičí Slovensku.
Autor: ,

Celé okolie vás pozná ako Rusa. Vy ste však Osetínec. Prečo ste sa usadili na Slovensku?

Pretože je to krajina vynikajúceho vína. Obyvatelia Kaukazu sú vari najstaršími dedičmi vinárskej kultúry. Milujeme víno, lebo je v ňom ukrytá pravda života a Slovensko je krajinou, ktorej boh požehnal vínom. Aj ja som podal svetu dôkaz, že je to výnimočné víno. Vo februári tohto roku moje – naše vinárstvo Vinum Nobile získalo za Rulandské biele v Tokiu na svetovej súťaži vín Sakura double zlatú medailu a na AWC Vienna ďalších sedem medailí.

Ako máme vnímať spojenie moje a naše vinárstvo?

Ako vinárstvo, čo síce založil muž spod Kaukazu, ktorý však zapúšťa korene do slovenskej zeme. Úspech v Tokiu je nielen môj, ale aj slovenský, je to predsa slovenské hrozno, ktoré dorobili a spracovali Slováci.

Práve ono zapúšťanie koreňov sa však na Slovensku najmä po afére s dotáciami, ktoré hojne poberali talianski podnikatelia na východe, vníma citlivo.

Chápem, nič nie je, či nemalo by byť, ľuďom svätejšie ako pôda, kde sa narodili. Ale svet bol od nepamäti v pohybe, národy sa sťahovali a rozširovali aj kultúru vína. Práve Slovensko je ukážkou, ako vínnu kultúru ovplyvnili rôzne európske národy. Bol by som rád, keby ma brali ako človeka, ktorý žičí Slovensku.

A môžu vás za takého považovať?

Slováci vravia, reči sa hovoria a chlieb sa je. Teraz vysádzam na ploche 55 hektárov vinohrady, ktoré pred sto rokmi obhospodarovali ešte Nemci. Zostali po nich už iba náhrobné kamene a záznamy v archívoch. Ja túžim zanechať po sebe kultúrnu krajinu, preto podnikám v poľnohospodár­stve. A len tak mimochodom, na založenie vinohradov som nedostal ani cent dotácie. Mám čisté svedomie, nikomu nič nedlhujem. A len na okraj: za 14 či 15 rokov, čo podnikám na Slovensku, som zaplatil na daniach a odvodoch 51 miliónov eur. Myslím si, že už som vlastne Slovák, pretože sa podieľam na rozvoji tejto krajiny. Naozaj ju mám rád.

Prečo ste sa usadili na polceste medzi Nitrou a Piešťanmi?

Pretože táto krajina mi zvlneným reliéfom pripomína Burgundsko, ktoré je krajinársky krajšie ako rovinaté Bordeaux. Zo západnej strany chotár medzi Malými Ripňanmi, Čermanmi a Preseľanmi, kde zakladám vinohrady, lemuje Považský Inovec a z východnej pohorie Tríbeč. Mierne vŕšky s nadmorskou výškou okolo 200 metrov nad morom otočené k juhozápadu či juhovýchodu sa kúpu v slnku. Keď sa postavím na Kruh, kde teraz vysádzame Cabernet Sauvignon a Merlot, alebo na Šalgov vysadený Chardonnay, Pálavou, Rizlingom rýnskym vlašským, vidím krajinu s obrovským potenciálom. Túžim sa dožiť toho, aby som ho realizoval.

Čo pre to podnikáte?

Vysádzam vinohrady a budujem vinársky závod na jeden milión fliaš vína. Vinársky závod bez vinohradu nemá zmysel, lebo v cudzom vinohrade neurobíš kvalitu, ktorú potrebuješ. Celých 40 percent všetkého vína bude zrieť v sudoch. V Rakúsku sme kúpili sudy Streckenmaster, ktoré tvoria nemalú časť z celkovej investície v hodnote 5 miliónov eur. Nerobíme nič naslepo, terénny prieskum, výber odrôd sme konzultovali s odborníkmi z SPU v Nitre, Ústredným kontrolným a skúšobným ústavom poľnohospodárskym a ďalšími autoritami.

Nie je umenie vyrobiť milión fliaš vína, ale kde ho predáte?

Medzinárodné súťaže potvrdzujú vysokú kvalitu slovenských vín, preto sa budeme orientovať na vývoz, kde mienime umiestniť 80 percent produkcie, len menšina pôjde na slovenský trh. Inak v Bratislave sme otvorili vlastnú reštauráciu s kaukazskými špecialitami, lahodné slovenské vína k nim pasujú. Akoby vína vyjadrovali aj podobnosť mentalít.

Nešpecifikovali ste exportné trhy. Ktoré krajiny budú hlavnými odberateľmi?

Európa je plná vína, ale smädné sú Rusko a Čína. Teraz sme podpísali zmluvu so spoločnosťou Metro Rusko, podľa ktorej sa bude naša produkcia predávať v 90 mestách Ruskej federácie. Intenzívne rokujeme s Metrom Čína. Už máme súhlas na odber vín značky Vinum Nobile i druhej značky Golden Eagle. Urobili sme už niekoľko degustácií v čínskych provinciách s účasťou čínskych distribútorov. Sme na začiatku veľkej cesty.

Veríte si?

Moji predkovia patrili k urodzeným kaukazským rodinám. Vedomie príslušnosti k rodom, ktoré čosi znamenali, je zdrojom hrdosti. Človek však musí byť vzdelaný a mať aj dostatok zdrojov, aby mohol realizovať svoje sny. Ja som zarobil a zarábam peniaze vo výrobe televízorov, ale poľnohospodárstvo a vinohradníctvo je mojou životnou láskou. Na Slovensku vidím obrovský potenciál, prečo nevybudovať most smerom na východ, kde mám kontakty?

Chápe slovenské okolie vaše úsilie?

Už si zvykli, stal som sa súčasťou prostredia. Obrábam tisíctristo hektárov pôdy a nik mi nemôže nič vyčítať. Iste, niektorí ma berú ako tvrdého konkurenta, ktorý narušil ich pokojné vody. Svojich zamestnancov slušne platím. Som starší muž. Nežijem preto, aby som zarobil peniaze, a stále viac si napchával vrecká. Bol by som rád, keby si ma ľudia zapamätali, ako človeka, ktorý postavil vinársky závod, vysadil vinohrady. Zostanú tu na Slovensku, pracujú a budú tam pracovať Slováci, bude sa tam učiť mládež. Treba obnoviť to, čo tu bolo predtým. Chcem svojím príkladom ukázať aj vláde, ako treba robiť, že poľnohospodárstvo a jeho najušľachtilejšia súčasť vinohradníctvo, majú zmysel.

A naozaj majú?

Začal som stavať mlyn, postavil som polovičku, potom som to musel zastaviť, lebo nemôžem súčasne financovať toľko projektov. Slovensko sa stalo surovinovým príveskom Európy, potrebuje finalizovať. Tí, čo riadia pôdohospodárstvo, si myslia, že to robím pre seba. Ale mne to netreba. Ja to robím pre budúce pokolenia.

Znie to ako z veľkej knihy života, ale tá je plná prózy, kde sa križujú rôzne ekonomické záujmy.

Súhlasím. Naozaj to myslím čestne. Ruku na srdce, napriek medzinárodným úspechom vo víne, obyčajní Európania, ale ani ľudia na iných kontinentoch, nepoznajú slovenské vína ani Slovensko. Na výstavách sa stále pýtajú: Československo? Hovorím, to už dávno nie je pravda. Chcem pomôcť, aby slovenské víno bolo rozpoznateľné a uznávané.

Ale sám nič nezmôžete.

Pravdaže. Ja aj Slovensko potrebujeme viac vzájomnej spolupráce. Na práce vo vinohrade som našiel ľudí cez úrad práce, väčšinou sú to ľudia vo veku od 50 rokov nahor. Teraz hľadám mladých ľudí, ktorí mi pomôžu v obchode. Potrebujem takých, ktorí vedia dobre cudzie jazyky, ambicióznych, ktorí by so mnou cestovali, do Ruska, Číny, otváram nemecký trh. Dôležité je exportovať nielen víno a nie po jednej fľaške, ale ucelené dodávky potravín. Najmä do čínskych rozvojových zón. Slovensko má s Čínou pasívnu obchodnú bilanciu, prečo viac nevyvážať, keď máme čo? Odkazujem mladým Slovákom, kariéra sa nezačína a nekončí v Bratislave, aj v Malých Ripňanoch je medzinárodná spoločnosť, aj tu treba pracovať, v novom vinárstve.

Akú rolu hrá víno vo vašom živote?

Na Kaukaze sa vraví, že vo víne je skoncentrovaný zmysel a múdrosť života. Keď človek pije vodku, zmocňujú sa ho agresívne emócie, ale víno uvoľňuje človeka, dobre sa pri ňom hľadá filozofická podstata žitia, víno dáva stimul životu. Nielen pre zdravie, ale aj pre rozum. Bez čistých, krásnych myšlienok nemožno tvoriť. Dlho som žil, kým som pochopil, že je to tak.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články:





Diskusia k článku







 



TOPlist