O víne:
Vinum Nobile: víno môže dať krajine viac a očariť svetových expertov. Nadišiel čas premeniť medaily na komerčný úspech

Jozef Sedlák, včera 11:00     13 minút čítania

Jar čo jar prichádzajú zo sveta optimistické správy o úspechoch slovenských vinárov na najprestížnejších zahraničných výstavách. K výborným reprezentantom patrí aj Vinum Nobile Winery, ktoré upriamilo pozornosť milovníkov vína k vinohradom v údolí zovretom Považským Inovcom a Tríbečom. Rodia sa tu vynikajúce biele vína oceňované veľkými zlatými medailami.

Vladislav Chablijev, sadenica, víno
Vladislav Chablijev: Cesta vína do pohára sa začína z obyčajnej sadenice.
Autor:

Nadišiel čas premeniť medaily na komerčný úspech, ktorý je zmyslom podnikania. Táto myšlienka rezonuje komunitou vinohradníkov a vinárov čoraz nástojčivejšie. Nečudo, podmienky na podnikanie s vínom sa vyostrujú, investície do rozvoja vinohradov, pivníc a koniec koncov aj predaja vína boli nemalé. Všade skloňujú návratnosť, ktorá podmieňuje budúcnosť vinohradov a vinárstiev. Tie neprodukujú len víno, ale ich nemenej dôležitým prínosom je aj atraktívna krajina.

Vladislav Chablijev v Malých Ripňanoch v priebehu necelých dvoch desaťročí vybudoval vinohrady na 90 hektároch.

Najlepšie víno je predané víno. Tento slogan pozná aj Vladislav Chablijev, ktorý v Malých Ripňanoch v priebehu necelých dvoch desaťročí vybudoval vinohrady na 90 hektároch a úrodu z nich finalizuje v modernom vinárskom závode. Ten stojí priamo vo vinohradoch, zrelé hrozno sa dostáva k lisom čerstvé a vidno to na kvalite vín.

Chablijev pestuje vinič na jednom z najlepších terroirov Nitrianskej vinohradníckej oblasti. Hlinité pôdy sú bohaté na vápnik a v čase postupujúcej klimatickej zmeny, ktorá už robí problémy Francúzom aj Talianom, majú tunajšie vína optimálnu skladbu pH, kyselín a cukrov. Víno so sviežou kyselinou začína byť vzácne a Vinum Nobile takéto vína prináša.

Vladislav Chablijev: Víno je život sám.
Vladislav Chablijev: Víno je život sám.
Autor: Jozef Sedlák

Keď tohto roku predstavilo svoju kolekciu vín na známych medzinárodných súťažiach, dočkalo sa uznania. Najprv na Sakure v ďalekom Japonsku ocenili zlatom Rizling rýnsky a Hibernal, odrodu, ktorá žne vavríny posledných pár rokov, a k tomu postriebrili aj Pálavu, miláčika nielen ženského publika. Netrpezlivo sa potom čakalo na dve nasledujúce prestížne európske súťaže – Vinalies Internationales v Cannes a Bacchus Madrid. Obe naplnili očakávania vinárov z Vinum Nobile Winery.

Pálava získala na Vinalies Internationales veľkú zlatú medailu a Chardonnay zlatú. V Madride zasa exceloval Rizling rýnsky vyrobený metódou sur-lie, pri ktorej víno leží rok na jemných vínnych kaloch. Pre znalcov vína je sur-lie jedným z najdelikátnejších nápojov. Keď ho ocení porota, v ktorej degustujú vína ľudia s titulmi Master of Wine, dostáva víno najlepšie odporúčanie.

Marketing je výzva aj pre štát

Vladislav Chablijev neskrýva radosť z úspechu, ktorý dosiahla značka Vinum Nobile. Rokmi prežitými na Slovensku zrástol s krajinou a rodák spod Kaukazu ju považuje za svoju druhú vlasť. Túži po tom, aby sa jej hospodárstvo, osobitne poľnohospodárstvo a jeho výkladná skriňa vinohradníctvo rozvíjali rýchlejšie a prinášali viac úžitku.

„Slovenské vinohradníctvo a vinárstvo má na viac a treba podniknúť kroky, aby sa jeho potenciál lepšie zhodnocoval,“ zamýšľa sa Vladislav Chablijev. Nedávno rokoval v Madride so španielskymi obchodníkmi. Dal im ochutnať naše vína a boli prekvapení vysokou kvalitou. Povedali mu, že takéto vína by nebol problém predať aj na vyspelých trhoch, len vínu treba urobiť cielenú reklamnú kampaň.

„Pýtali sa ma, čo vieme tomto smere podniknúť nielen ja či ostatní vinári, ale napríklad aj vláda. Záver je jednoznačný: treba koncentrovať prostriedky a štát by mal vinárom v ich úsilí etablovať sa s vínom v zahraničí pomôcť,“ myslí si Chablijev.

Za príklad dáva Gruzínsko, ktoré začalo vyvážať svoje víno do Číny. Využilo na to svetovú výstavu v Šanghaji. Chablijev dobre pozná kaukazský vinohradnícky priestor a tvrdí, že Gruzínsko odvolávajúce sa na slávnu minulosť krajiny, ktorá dala svetu víno, sa dnes nemôže ani zďaleka pochváliť takými kvalitnými vínami ako Slovensko.

Alfred Havlas hovorí, že v dobrom víne sa odzrkadľuje terroir vinohradu.
Alfred Havlas hovorí, že v dobrom víne sa odzrkadľuje terroir vinohradu.
Autor: Jozef Sedlák

„V jednom však Gruzínci urobili veľký krok dopredu. V Číne spustili obrovskú reklamnú kampaň upozorňujúcu na gruzínske vína,“ objasňuje Vladislav Chablijev. Reklamu financoval štát, po Šanghaji jazdili autá s reklamnými pútačmi a malo to naozaj úspech, lebo dnes sa gruzínske víno predáva v značných objemoch v prosperujúcom čínskom meste, ktoré je tri razy také veľké ako Slovensko.

Marketing je disciplína, ktorej sa musia stále učiť nielen vinohradníci a vinári, ale spolu s nimi aj štát. Vinohradníctvo a vinárstvo prechádza na celom svete komplikovaným obdobím vývoja. Nestačí len vyrobiť kvalitné víno, treba ho aj predať. Pre slovenské víno vidí Chablijev možnosti predaja nielen v ďalekej Číne, ale aj v Európe. Blízko je veľký nemecký trh, bohaté Švajčiarsko, štáty Beneluxu, ale zaujímať sa treba aj o Škandináviu – neprebádané Nórsko či Švédsko. Chablijev vraví, že treba vypracovať spoločnú štátnu stratégiu, ktorá účinnejšie ako doteraz podporí marketing vinárov pri predaji vína a zhodnotí tak jeho nespornú kvalitu ocenenú aj na tohtoročných medzinárodných podujatiach.

Veľa sa hovorí o poslaní obchodných reťazcov pri predaji vína. V jednom z nich sa vypracovalo Vinum Nobile na vinárstvo s najvyšším podielom predaja vín, to mu otvorilo cestu cez obchodnú sieť aj do ďalších troch susedných krajín – Poľska, Česka i Maďarska. Aj tu by sa však zrejme žiadalo viac koordinácie za účasti štátu, obchodníci predsa podnikajú na Slovensku, zarábajú tu peniaze a majú voči krajine, kde sa im darí, záväzok.

Umenie spočíva v harmónii

Samozrejme, nezastupiteľná je rola samotných vinárov a vinohradníkov, víno je predovšetkým ich dielo. Pozrime sa teda trochu bližšie na vína, ktoré vyrába Vinum Nobile Winery, kde sa o ne stará tandem Lili Misiková a Alfred Havlas. Harmonicky sa v ňom spája mužský aj ženský element, pohľad slovenský aj ženy narodenej pod Kaukazom, škola východná a západná.

Víno bolo vždy prelínaním kultúr, módnych vĺn vyzdvihujúcich do popredia raz tú či onú odrodu, ale nikdy nezaprelo pôvod – vinicu, kde sa narodilo. To je pečať, ktorú si sebou nesie, práve tak ako rukopis ľudí, ktorí vínu spolu s prírodou vdýchli život.

Pálava je už niekoľko rokov hitom Vinum Nobile Winery. Potvrdzujú to nielen medzinárodné súťaže, ale aj česko-slovenská súťaž Pálava cup. Jej 27. ročník sa odohral tohto roku v Pardubiciach a tri Pálavy z Malých Ripnian si počínali skvele. Výber z hrozna ocenili Veľkou zlatou medailou rovnako ako bobuľový výber a potešil aj neskorý zber. Nečudujme sa, že Pálavu nájdeme aj v Národnom salóne vín. Je to v posledných rokoch vari najúspešnejšie víno Vinum Nobile a okruh jeho milovníkov z roka na rok rastie. Za úspechom je podľa Alfreda Havlasa súlad klonu s pôdou a mikroklímou vinice. Pridajme k tomu, samozrejme, aj vinárske umenie. Pálavu dokážu robiť vo Vinum Nobile ako víno suché, polosuché, polosladké aj sladké. „Vína s rôznym obsahom zvyškového cukru sú výsledkom dokonale načasovaného zberu a precíznej práce s metamorfujúcim muštom,“ dodáva Lili Misiková, hlavný technológ vinárstva.

Marketing je disciplína, ktorej sa musai stále učiť nielen vinohradníci a vínari, ale spolu s nimi aj štát.

Ďalším vínom, ktoré mimoriadne púta pozornosť českej a slovenskej vinárskej obce, je Hibernal. Ide o relatívne mladú odrodu, ktorú vyšľachtili v Nemecku v roku 1944. Patrí medzi pionierov tzv. interšpecifických odrôd, teda takých, ktoré sú odolnejšie voči chorobám a škodcom, čo je z hľadiska ekologizácie pestovania viniča veľká prednosť. Znamená to zdravšie životné prostredie aj víno v pohári. Kľúčová je, pravda, kvalita moku, celkový prejav vína.

Hibernal nesklame najmä tých, ktorí obľubujú vo víne kyselinky a prirodzenú šťavnatosť. Odroda vznikla skrížením menej známej odrody Seibel (Chancellor) a Rizlingu rýnskeho a naozaj poskytuje víno s výrazným extraktom, plnej chuti. To všetko je však nielen odrazom schopností samotnej odrody, ale vinice predovšetkým. Terroir Starého vrchu mu sedí a pridáva mu nezameniteľný aromaticko-chuťový profil. Vďaka nemu je víno ľahko zapamätateľné, preto sa k nemu ľudia radi vracajú a dobre reprezentuje Vinum Nobile aj v Národnom salóne vín.

„Náš Hibernal má krásnu ovocnú chuť, ktorá je v ňom dobre identifikovateľná, víno je šťavnaté ako broskyňa či citrusy, zaplní ústa kúskami čerstvého ovocia, dopyt po ňom z roka na rok rastie,“ opíše hlavné prednosti Hibernalu Lili Misikova.

Ako sa zmocniť jedinečnosti

Rizling rýnsky, najznámejšia nemecká odroda, je tvrdší chlapík, ktorý potrebuje dobrú vinicu, starostlivého vinohradníka a vinára, ktorý mu dopraje dostatok času, aby ukázal, čo sa v ňom ukrýva. Tak o víne vyrobenom metódou sur-lie hovorí Alfred Havlas. Víno sa narodilo v roku 2022, bobule zušľachtila pleseň botrytis cinerea. Šlo teda o výnimočnú surovinu. Víno rok zrelo na kvasničných kaloch a potom oddychovalo a naberalo fľašovú zrelosť. Je to pravda odveká, tak ako človek aj víno potrebuje dozrieť, aby predviedlo všetky svoje prednosti. Ocení ich skúsený konzument, vinár, ktorý veľa okúsil z pestrej palety vín a vie posúdiť mnohovrstvovosť, ktorú toto víno prináša.

Lili Misiková, hlavný technológ vinárstva Vinum Nobile.
Lili Misiková, hlavný technológ vinárstva Vinum Nobile.
Autor: Jozef Sedlák

Konkurentom Rizlingu rýnskeho býva Tramín červený. Má vyhranenú skupinu obdivovateľov, ktorí budú tvrdiť, že nie rizling, ale tramín je kráľom bielych vín. Nuž, ako sa vraví, proti gustu žiaden dišputát. Výber vína je vždy veľmi subjektívna záležitosť, ale ten, kto uprednostňuje tramíny, sa nepomýli, keď si vyberie produkt Vinum Nobile. Tunajší tramín vyniká typickou odrodovou aromatikou i chuťou. Vo vôni prevažuje ruža, ale po zakrúžení pohárom sa z vína uvoľní aj ľahulinká nežná vôňa fialky, v chuti je vínko pikantné so stopou čierneho korenia.

V ponuke vinárstva nájdeme, samozrejme, aj klevner, teda Pinot gris, dobre známe víno z Nitrianskej vinohradníckej oblasti. Tiež je to víno, ktoré reprezentuje vinárstvo v Národnom salóne vín. Nezaprie sa ani ďalší predstaviteľ kedysi veľkého a slávneho burgundského vojvodstva Pinot blanc a, samozrejme, Chardonay, ktoré dobre znáša milovanie v sude a potom človeka milo prekvapí, ako dotyk s drevom povýšil zážitok z dúšku tohto vína.

Na vinárskej mape Slovenska dnes nájdeme 650 vinárov. To, čo odlišuje Vinum Nobile Winery, je komplexnosť a cieľavedomosť, s akou sa tu rozvíja ruka v ruke vinohradníctvo aj vinárstvo. Na Slovensku v posledných rokoch zanikli vinohrady na stovkách hektárov. V Malých Ripňanoch a neďalekých Čermanoch, naopak, vinice vyrástli a s nimi sa objavilo víno nadpriemernej kvality, nehovoriac o novej vinohradníckej panoráme. Premýšľajme o tom, ako potenciál vína a krajiny ešte lepšie využiť.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články:





Diskusia k článku










TOPlist