Fedor Malík:
Vianočný stromček a vanilkové rožky

Fedor Malík, 25. decembra 2018     3 minúty čítania

Magický čas Vianoc je tu. Rozžiarené detské oči, usmievaví rodičia a dokonca aj náš psík, ktorý sa v inom čase nesmie vrtieť v povysávanej obývačke.



Všetci sme namäkko a všetci sme plní pohody. Naše Vianoce, to je však predovšetkým silicou lesa rozvoniavajúci vianočný stromček. Neodmysliteľný symbol týchto kresťanských sviatkov. Pochádza vraj z Germánie. Napred to bol svätý Bonifác a ním vyťatý posvätný dub boha Thora, v dutine ktorého bola skrytá jedlička.

Niekoľko storočí po tom, a opäť v Nemecku, to bol doktor Martin Luther, ktorý v Durínsku vyťal a ozdobil prvý vianočný ihličnan. Jedlička či smrek sa potom rozšírili aj na Britské ostrovy a v 19. storočí tiež do Uhorska.

Všetky moje Vianoce som dosiaľ strávil medzi najbližšími a pri stromčeku. V päťdesiatych rokoch to bol smrek – metlička, neskôr borovica zo Záhoria a posledné roky kraľuje u nás jedľa. Všetci sa radujeme. Narodil sa Kristus Pán...

K vianočnej pohode patrí slávnostne prestretý štedrovečerný stôl. Katolíci zachovávajú pôst a luteráni si varenú kapustnicu s údeným mäsom a klobásou doprajú aj počas dňa. Všetci svorne však pochrumkávame oblátky s medom, s orechmi, cesnakom. Popíjame varené víno, korenisté grogy, napchávame sa vianočným pečivom. Niekde dominujú medovníky, u susedov kakaové labky či kokosové guľky.

My doma milujeme rožteky. Vanilkovo-orechové. Sú krehké, akurátne maslové, aktuálne vianočné. Najlepší recept nájdete v kuchárskych knihách Terézie Vansovej. Buďte, prosím, precízni. Ingrediencie vážte presne... 11 deka práškového cukru, 18 deka hladkej múky, 14 deka masla, jeden žĺtok a štipku soli. Všetko dobre vymieste, cesto nechajte dve hodiny (aj viac) uležať a potom ho vyvaľkajte. Plechovou formičkou vykrajujte rožteky, potrite ich bielkom a posypte mletými lieskovými orechmi. Rožteky pečte štvrťhodinu v rúre na 180 °C. Ešte zahorúca ich povaľkajte v zmesi práškového a vanilkového cukru. Keď vychladnú, budeže to lahoda. Vianočná lahoda, zimná rodinná pohoda...



Diskusia k článku







 



TOPlist