Vedci zistili, že:
Solíte jedlo pri varení prstami? Pozor, nie je to bezpečné!

Jana Klimanová, 10. februára 2024     2 minúty čítania

Najradšej solíte jedlo pomocou prstov, pretože tak najlepšie odhadnete jej množstvo? Táto bežná praktika mnohých kuchárov vám však môže poriadne zavariť.



Foto: Shutterstock

Profesionálni aj amatérski kuchári bežne solia jedlo pri varení prstami. Je však neustále ponáranie prstov do tej istej nádoby so soľou bezpečné?

Soľ sa už v dávnej minulosti používala ako skvelý konzervačný prostriedok, ktorý ničí väčšinu baktérií. To áno, ale otázkou je, či dostatočne rýchlo.

Baktérie Salmonella enterica a Listeria monocytogenes totiž prežívajú aj v soli niekoľko týždňov! Preto, ak soľ naberiete prstami, kontaminovanými týmito baktériami, ktoré sa môžu vyskytnúť napríklad v surovom mäse, nechtiac ich tak prenesiete na soľ v nádobe a prostredníctvom nej sa následne môžu dostať aj do vášho pokrmu.

Vedci zistili...

Štúdia publikovaná vo vedeckom časopise Food Control v júli 2022 popisuje, že ak sa po manipulácii s kuracím mäsom kontaminovaným salmonelou a listériou dotknete kuchynskej soli bez toho, aby ste si umyli ruky a potom tú istú soľ použijete trebárs na ochutenie šalátu alebo osolenie chlebíka s maslom, oba patogény sa prenesú do šalátu či na chlieb. A tieto baktérie, samozrejme, môžu ostať aj na nádobe so soľou, ktorej ste sa dotýkali kontaminovanými rukami.

Čo teda pri solení robiť a nerobiť?

Ako sa tejto, takzvanej krížovej kontaminácii, vyhnúť? Starým dobrým pravidlom - dôkladným umytím rúk po manipulácii so surovým mäsom. A miesto prstov radšej použiť lyžičku, ktorú po varení umyjete.



Foto: Shutterstock

Pravdou však je, že pomocou prstov sa dá najlepšie odhadnúť množstvo pridávanej soli do jedla. Ak sa aj z tohto dôvodu nechcete vzdať solenia prstami, odsypte z nádoby trocha soli do malej misky a nespotrebovanú soľ po dovarení zlikvidujte.



ANKETA: Solíte jedlo pri varení prstami?

66,7%



33,3%







Diskusia k článku

mamec
@kuko95 (10.2.2024 08:27)
Ale prečo hneď taká reakcia z tvojej strany? Väčšie sprostosti som tu už čítala. Toto náhodou je dobré upozornenie, nie každý si to môže uvedomovať. Ja si pri manipulácii so surovým mäsom dávam pozor aby som nepochytala nič iné. Napríklad keď ho natieram soľou, tak keď mám niekoho "po ruke", tak ho požiadam aby mi nasýpal soľ na ruku.
Keď som na to sama, tak si soľ dopredu odoberiem z nádoby.






 



TOPlist