Pečené kuracie stehná
Pečené kuracie stehná

Kuracie nohy v zemiakovom obale fotorecept

evusik - fotkaevusik, 20. decembra 2018
Kuracie nohy v zemiakovom obale (fotorecept)
Foto: evusik

Tento recept je trochu pracný ale zato efektný, vhodný na sviatočné chvíle, ako pohostenie pre návštevu.

60 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Zemiaková kaša:
500 g
1 ks
150 g
Na obaľovanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Dolné kuracie stehná aj s kožou dáme variť do vriacej osolenej vody, môžete pridať bujón alebo korenie podľa vlastnej chuti. Varíme asi 20 minút podľa veľkosti. Mierne vychladnuté stehienka stiahneme z kože, šľachy hore narežeme a mäso rukou posunieme smerom dole, aby nám zostala čistá kosť ako rúčka. Stehienka odložíme bokom nech celkom vychladnú.

    Kuracie nohy v zemiakovom obale (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky očistíme a uvaríme v osolenej vode. Uvarené zemiaky scedíme a roztlačíme vidličkou alebo pučidlom, nie mixérom. Pridáme vajíčko, nastrúhaný tvrdý syr a nasekanú petrželku. Solíme opatrne, zemiaky sa varia v slanej vode a syr je tiež slaný. Kašu necháme vychladnúť. Keď s ňou začneme pracovať musí byť minimálne vlažná.

    Kuracie nohy v zemiakovom obale (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na dosku si roztiahneme potravinársku fóliu. Do stredu dáme 2-3 lyžice kaše a roztiahneme ju vo vrstve asi 1cm. Do stredu položíme stehienko a pomocou fólie ho zabalíme do kaše tak, aby nám vznikol hruškoidný tvar. Dalo by sa to aj bez fólie ale s fóliou je to čistá práca, nezabrblete seba ani pracovnú dosku.

    Kuracie nohy v zemiakovom obale (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto pripravené a vo fólii zabalené stehienka dajte na 1-2 hodinky do mrazničky. Zamrazujeme ich preto, aby sa nám ľahšie obaľovali, pretože ináč by sa nám veľmi lepili na prsty. Mierne zamrazené stehienka odbalíme z fólie a obalíme v trojobale.

    Kuracie nohy v zemiakovom obale (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ak máte friťák vysmažte stehienka v ňom, zachovajú si krásny tvar a na tanieri budú skutočne vyzerať ako hrušky. Ja ale friťák nemám a na oleji nerada vysmážam. Už roky všetko čo sa inak vysmáža robím v rúre na plechu. Obalené stehná poukladám na plech, na pečiaci papier, pokvapkám olejom a dám do rozpálenej rúry na 240 °C asi na 10 minút, potom zmiernim na 200 °C, stehná pootáčam a dopečiem ešte asi 10-15 minút do zlata.

    Kuracie nohy v zemiakovom obale (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečené stehienka podávame s dresingom a so zeleninovým šalátom. Dresing - kyslá smotana alebo biely jogurt, pretlačený cesnak, soľ, mleté čierne korenie. Pridať môžete aj nadrobno nakrájanú uhorku, mladú cibuľku, rajčiny - záleží len od vašej chuti a fantázie.

    Kuracie nohy v zemiakovom obale (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

25 komentárov k receptu
Mne sa to tiež páči. Chuťovo musí byť super. Ukladám a určite vyskúšam. Mám ale jednu otázku - keď dáš tie stehienka do mrazničky - nestmavnú ? Tvoje vyzerajú že nie, ale odpovedz mi prosím. Díky.
@Motyka (20.12.2018 18:55)

no nestmavli, ani som nevedela, že môžu stmavnúť :-) myslíš kašu, že by mohla znednúť? neviem, mne sa s tým nestalo nič zlé. Ja som ich mala zabalené vo fólii a veru boli v mrazáku dobré 2 hodiny. V podstate je to hotové, zemiaky aj mäso sú uvarené len sa to obalí a vysmaží.
Robila som tak už aj roládu - zemiaková kaša, kuracie prsia, špenát, mozarela, paradajky a bolo to veľmi dobré, dokonca aj studené


Môj ty bože akurát končím nočnú a keď som to zbadal až mi prišlo zle od hladu. Neostalo ešte, že by som dobehol? Toto je fantázia. Určite to vyskúšam.
@Kvakac (21.12.2018 05:14)

neostalo :-) robila som len 4 stehienka akože na skúšku, je to trochu zdĺhavé ale v podstate jednoduché na suroviny a efektné na tanieri... ak vyskúšaš, daj vedieť :-)
Veľmi sa mi páči Tvoj recept, aj na tanieri vyzerá krásne, rovno na zjedenie! -:) !
Postup si podrobne popísala, ale, ako píšeš, je s tým babračka, ktorá stojí za to, príležitostne pripravím podľa Teba.
Ďakujem všetkým za pristavenie pri mojom recepte, teším sa z každého jedného komentára a keď vyskúšate a uvaríte podľa tohto receptu dajte vedieť, spätná väzba vždy poteší :-) prajem krásny predvianočný večer
Aké zaujímavé :-) Zatial som nedala komentar,lebo som stále rozmýšlala nad tým,co mi tá hlavná fotka pripomína...ale neprišla som nato :-) Ked prídem nato,tak napíšem :-)
@Cesminaz (23.12.2018 08:37)

ja keď som ich robila, dala som ich na stôl a povedala som, že to sú hrušky, obalené v škorici a upečené :-)
samozrejme mi na to môj muž neskočil, videl čo varím, ale mne to veľmi pripomína hrušky :-)
Milá Evka, teprve dnes jsem objevila tvůj blog. Je moc hezký, nejen pěkné recepty. Projdu si ho celičký. Teď jsem se dobře pobavila zážitkem ze svatby, prstík. Poučný příběh. Zpět k blogu, moc se mi líbí. Přeji Požehnané Vianoce a díky za tvou šikovnost, tvořivost, ať se ti všechno daří!
@Haji (23.12.2018 18:58)

veľmi pekne ďakujem a teším sa, že sa ti moje písačky páčia, naozaj :-) pôvodne som začala blogovať len tak, pre rodinu a kamarátky ale akosi sa to rozrástlo a ja sa z toho samozrejme teším :-)
Prajem aj Tebe krásne Vianoce a nech nám to varí :-)
@Babidka (1.1.2019 19:49)

tie stehná najskôr varím v osolenej, okorenenej vode, alebo v bujóne aby boli už také ochutené, takže potom ich už zvlášť neochucujem...

Pridaj komentár k receptu: