Kuracie nohy v zemiakovom obale fotorecept
Foto: evusik
Tento recept je trochu pracný ale zato efektný, vhodný na sviatočné chvíle, ako pohostenie pre návštevu.
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Dolné kuracie stehná aj s kožou dáme variť do vriacej osolenej vody, môžete pridať bujón alebo korenie podľa vlastnej chuti. Varíme asi 20 minút podľa veľkosti. Mierne vychladnuté stehienka stiahneme z kože, šľachy hore narežeme a mäso rukou posunieme smerom dole, aby nám zostala čistá kosť ako rúčka. Stehienka odložíme bokom nech celkom vychladnú.
-
2
Zemiaky očistíme a uvaríme v osolenej vode. Uvarené zemiaky scedíme a roztlačíme vidličkou alebo pučidlom, nie mixérom. Pridáme vajíčko, nastrúhaný tvrdý syr a nasekanú petrželku. Solíme opatrne, zemiaky sa varia v slanej vode a syr je tiež slaný. Kašu necháme vychladnúť. Keď s ňou začneme pracovať musí byť minimálne vlažná.
-
3
Na dosku si roztiahneme potravinársku fóliu. Do stredu dáme 2-3 lyžice kaše a roztiahneme ju vo vrstve asi 1cm. Do stredu položíme stehienko a pomocou fólie ho zabalíme do kaše tak, aby nám vznikol hruškoidný tvar. Dalo by sa to aj bez fólie ale s fóliou je to čistá práca, nezabrblete seba ani pracovnú dosku.
-
4
Takto pripravené a vo fólii zabalené stehienka dajte na 1-2 hodinky do mrazničky. Zamrazujeme ich preto, aby sa nám ľahšie obaľovali, pretože ináč by sa nám veľmi lepili na prsty. Mierne zamrazené stehienka odbalíme z fólie a obalíme v trojobale.
-
5
Ak máte friťák vysmažte stehienka v ňom, zachovajú si krásny tvar a na tanieri budú skutočne vyzerať ako hrušky. Ja ale friťák nemám a na oleji nerada vysmážam. Už roky všetko čo sa inak vysmáža robím v rúre na plechu. Obalené stehná poukladám na plech, na pečiaci papier, pokvapkám olejom a dám do rozpálenej rúry na 240 °C asi na 10 minút, potom zmiernim na 200 °C, stehná pootáčam a dopečiem ešte asi 10-15 minút do zlata.
-
6
Upečené stehienka podávame s dresingom a so zeleninovým šalátom. Dresing - kyslá smotana alebo biely jogurt, pretlačený cesnak, soľ, mleté čierne korenie. Pridať môžete aj nadrobno nakrájanú uhorku, mladú cibuľku, rajčiny - záleží len od vašej chuti a fantázie.
no nestmavli, ani som nevedela, že môžu stmavnúť :-) myslíš kašu, že by mohla znednúť? neviem, mne sa s tým nestalo nič zlé. Ja som ich mala zabalené vo fólii a veru boli v mrazáku dobré 2 hodiny. V podstate je to hotové, zemiaky aj mäso sú uvarené len sa to obalí a vysmaží.
Robila som tak už aj roládu - zemiaková kaša, kuracie prsia, špenát, mozarela, paradajky a bolo to veľmi dobré, dokonca aj studené
neostalo :-) robila som len 4 stehienka akože na skúšku, je to trochu zdĺhavé ale v podstate jednoduché na suroviny a efektné na tanieri... ak vyskúšaš, daj vedieť :-)
Postup si podrobne popísala, ale, ako píšeš, je s tým babračka, ktorá stojí za to, príležitostne pripravím podľa Teba.
ja keď som ich robila, dala som ich na stôl a povedala som, že to sú hrušky, obalené v škorici a upečené :-)
samozrejme mi na to môj muž neskočil, videl čo varím, ale mne to veľmi pripomína hrušky :-)
veľmi pekne ďakujem a teším sa, že sa ti moje písačky páčia, naozaj :-) pôvodne som začala blogovať len tak, pre rodinu a kamarátky ale akosi sa to rozrástlo a ja sa z toho samozrejme teším :-)
Prajem aj Tebe krásne Vianoce a nech nám to varí :-)
tie stehná najskôr varím v osolenej, okorenenej vode, alebo v bujóne aby boli už také ochutené, takže potom ich už zvlášť neochucujem...