Pavlovovej torta s mascarpone a malinami fotorecept
Foto: miika
Veľmi chutná bezlepková torta, ktorá nikdy nezostane, všetci chcú pridať a nie je už z čoho... Chrumkavé okraje pripomínajú deťom chuť cukrovej vaty. Recept Zobraziť celý popisVeľmi chutná bezlepková torta, ktorá nikdy nezostane, všetci chcú pridať a nie je už z čoho... Chrumkavé okraje pripomínajú deťom chuť cukrovej vaty. Recept mám od kamarátky Silvie, ktorá ho vychytala do detailu a robí tortu hlavne s mrazenými červenými ribezľami a čučoriedkami. Ja som sa zamerala na maliny, ktoré sa dajú počas roka kúpiť v čerstvom stave a chuťová kombinácia s mascarpone je výborná.
porcií
príprava
na 120 °C
Suroviny
6 ks |
|
300 g (Maurícius alebo kokosový cukor) |
|
1 ks |
|
500 g |
|
200 ml (alebo 30%) |
|
5 PL |
|
2 ČL (Gustin) |
|
3 PL |
|
375 g (čerstvé) |
|
Postup
-
1
Oddelíme bielky od žĺtok. 1 žĺtok si necháme na plnku. Trstinový hnedý cukor, najlepšie Maurícius alebo kokosový cukor si pomelieme na prášok. Vymiešame najprv bielky do tuha. Postupne pridávame práškový trstinový cukor. Po vymiešaní pridáme ešte 2 čajové lyžičky kukuričného škrobu. Sneh bude pevnejší. Ak škrob nemáte, nevadí.
-
2
Pripravíme si 3 plytké plechy, na ktoré dáme papier na pečenie, a urobíme naň 22 cm kruhy ceruzkou. Papier otočíme. A následne lyžicou davkujeme sneh tak, aby vznikli 3 rovnako hrubé korpusy. Uhladíme do pekného kruhu.
-
3
Predhrejeme rúru na 120 stupňov a vložíme všetky 3 plechy naraz. Pečieme na programe ventilátor, bez horného a spodného ohrevu. 120 stupňov, 90 minút. Potom plechy vymeníme. Spodný dáme do stredu a vrchný do spodu, stredný navrch. Pečieme na 100 stupňov ďalších 30 minút.
-
4
Urobíme si po vychladnutí korpusov krém. 1 žĺtko vymiešame s cukrom, pridáme 3 PL Amaretto. Následne mascarpone a nakoniec pridáme tekutú šľahačku, ktorú vyšľaháme na najvyššom stupni rýchlosti a hustou metličkou spolu s mascarpone do lahodného krému. Sú však rôzne postupy na krém. Ďalšie dve alternatívy sú: 1. Bez žĺtku a naraz, čiže cukor, mascarpone a šľahačku s alkoholom naraz vymiešať. 2. Žĺtok, cukor, alkohol a mascarpone zvlášť a do toho vmiešať samostatne vyšlahanú šľahačku.
-
5
Korpus by mal vyzerať po upečení takto. Veľmi jemne ho oddelíme od papiera a ideme natierať krémom prvú úroveň. Pripravíme si maliny tak ze ich rozkrojíme na polovičku.
-
6
Krém natrieme asi 2 cm od okraja, aby zostali krehké okraje. Veľmi jemne, tenkú vrstvu a tak aby korpus nepraskol. Následne dáme naň polovičky malín. A prikryjeme ich jemnou vrstvou krému, aby mali korpusy priľnavú plochu.
-
7
Oddelíme si pár malin a rozpučíme ich vidličkou. Pripravíme si tak surovinu do druhej vrstvy.
-
8
Nanesieme rozpučené maliny na krém.
-
9
Dáme tretí korpus, pokryjeme krémom a položíme celé maliny.
-
10
Alebo podobný postup, ale s jahodami.
-
11
Alebo s čučoriedkami. Avšak tie odporúčam kombinovať v prípade dovozovych veľkých čučoriedok s malinami. Časť malín som roztlačila vidličkou a dala do spodnej vrstvy spolu s polovičkami čučoriedok. Druhá vrstva mala polovičky malín a vrchná vrstva len čučoriedky.
-
12
Po dokončení dáme tortu zachladiť na min 4 hodiny , aby stuhol krém, a aby zvlhol korpus od krému. Vznikne tým výborná kombinácia smotanového krému s kyselkavým ovocím, pričom korpus vďaka trstinovému cukru bude mať chuť karamelového krému. A najlepšie na torte sú chrumkavé okraje.
Andrejka, original recept je so samostatne vyslahanou šľahačkou. Ale tortu som robila 4x, 4x som šľahačku vyliala do krému a vyslahala. Lenže 2x bol krém tuhý, 2x redší. A neviem dôjsť na to prečo. Vždy som použila 40% kunin šľahačku. Takže ak chceš ísť na istotu, vyslahaj si smotanu samostatne. Ak je krém hustý, torta sa mi lepšie krajala a rezy držali. Pri redsom kreme je chuť rovnaká, len to viac kĺže a rezy sa dajú dať len na ležato na tanier. Ale zmizla torta rovnako rýchlo.
Aká bola torta?
korpus krasne vysiel, plnka skvela, dala som vanilkovu esenciu, naskladala platy, jahody, maliny, lesne ovocie, idem rano pozriet, vsetko sa roztieklo, neztuhlo :( ale zmrzlina to isti :) este to nevzdam
hmm, aj ked mám krem riedky, tak nič nevyteká z torty... tak tuto asi zjesť lyžičkou alebo dať zamrazit ako poradil syn :) skus nabuduce tu šľahačku zamiešať už vyšľahanú.
Mne sa dvakrát stalo, keď som robila tiramisú, že som mieša mascarpone viac, ako bolo treba, a ono sa mi zrazilo a pustilo srvátku. Nemôže byť chyba v tom, že si ho miešala veľmi inteznívne, až si vyrobila maslo?
ja som robila s roznymi mascarpone (Lidl, kaufland, Galbani) a v principe sa vsetky pekne vymiesali... skor je potvora ta šlahačka, tiez rozmyslam ze aj cukor niekedy urobí krém redší, raz som celý krem vykydla do koša a išla kupit nový materiál, proste bola z toho len srvatka... plus aj pri šlahačke ked sa dlho mieša, tak začne isť do tekutej formy, ako aj dlho miešané bielka...
Souhlas. Mně se osvědčilo mascarpone z Lidlu. Kaufland má mascarpone více druhů - a ty jsou chuťově i konzistencí rozdílné. Odmítla jsem to zkoumat a zůstala věrná lidlovému mascarpone. Cukr je též kapitola sama pro sebe. Přiznávám, že s výše uvedeným krémem zkušenosti nemám a tak nasávám informace, díky!! Udělala jsem pár zkušeností skrze tiramisu, tam je treba dodržet aj čerstvost vajec. Ale to je o inom recepte. Přeji hezkou neděli!
prosím ťa a mascarpone je pomerne mazľavé a tuhé, nepadne ti tá šľahačka ked tam kydneš tie dve mascarpone ? a potom ešte cukor a nebodaj žltka ? Kamarátka ktorá mi dala tento recept robí bez žĺtok, proste to všetko dá naraz aj s tekutou šľahačkou a vymieša dokopy. Ja robím často tiramisu, kde je základ žltka s cukrom a k tomu mascarpone, len sa tam nedá už šľahačka. Alebo je podobný krém do Red velvet torty, tam zase nejdú žltka. Ono sa to dosť opakuje tie krémy v tortách...