Makový zákusok
Makový zákusok

Makový koláč

aleana - fotkaaleana, 5. októbra 2018
Makový koláč
Foto: aleana

Chcela som vyskúšať nový recept na náplň. A nesklamala. Makoholici si prídu na svoje.

30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
100 g
170 g
2 ks
4-5 PL
1/2 bal.
Náplň:
250 g
100 g
200 g (alebo podľa chuti)
100 g roztopené
 z 1 citróna
1 ČL
200 ml
2 ks
1/2 bal.




Postup

  1. 1

    Zmiesime suroviny na cesto. V druhej miske zmiešame suroviny na náplň okrem bielkov, z ktorých vyšľaháme tuhý sneh a opatrne ho vmiešame do makového krému.

  2. 2

    Cesto rozdelíme na dve časti a vyvaľkáme. Do plechu vyloženého papierom na pečenie položíme jeden list cesta, naňho navrstvíme plnku a prikryjeme druhým listom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút, dozlatista. Rozmer plechu - 30 x 21 cm.

  3. 3

    Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

luwinka
Aj ja mám rada makové tiež . Pekný koláčik a tá plnka v ňom musí byť veľmi fajnová.
1x aleana
motyka
Pekný aj na pohľad a pre "makovčákov" je suprový. Aj pre nás. Ukladám K.K. Určite príde príležitosť.
1x aleana
haji
Povedený koláč, maková vrstva vypadá efektně, chutný musí být najisto. Pěkný receptík aj foto, jsi šikulka!
hrobarka
Milá Aleanka, veľmi pekne ďakujem za výborný koláčik. Práve som ho dopiekla, - a ešte vlažný sme aj ochutnali. Môžem všetkým odporučiť, je veľmi ľahulinký, chutný, - ja som si ho dala s pohárom studeného mlieka, čo je pre mňa vynikajúca kombinácia. A super sa krája, cesto vôbec nepraská.
Jediné, čo som zmenila, je cukor v plnke, dala som len 150 g a stačí bohato. Nabudúce dám ešte menej, keď sa zľahka pocukrí vrch, je to až až. A piekla som 40 minút, lebo som nemala taký pekný zlatavý povrch. Takže, - SUPER. A príprava - blesková, - to je to, čo chcem ešte zdôrazniť.
aleana
@Hrobarka ďakujem za krásnu spätnú väzbu, som veľmi rada, že si vyskúšala a že chutilo :-) inak ja som tiež dala menej cukru, len tu do receptu som uviedla pôvodné množstvo. Ďakujem aj ostatným za milé komentáre :-)
pilippon
perfektny! cesto aj plnka. ja som do plnky pouklaala este egrese lebo mam rada kysle v kolacoch. naozaj odporucam vyskusat!