Toto sú základné pravidlá, ako spoznáte kvalitný chlieb

P.R., 26. januára 2017     4 minúty čítania

Cereálne pečivá, tmavé či biele chleby. Ktorý z nich si vybrať?



Biele, tmavé, sladké, celozrnné... Pečiva a chleba je mnoho druhov a niekedy je ťažké sa v obrovskej ponuke zorientovať. Napriek všeobecnému presvedčeniu môžete aj v supermarkete nájsť pečivo podľa vášho gusta. Stačí si len všímať niekoľko vecí. Ktoré sú to?

Cereálny, alebo len tmavý?

Rozhodli ste sa žiť zdravšie a do obchodu ste sa vybrali pre celozrnný chlieb. Na pulte však číhajú aj nástrahy v podobe "falošného" tmavého chleba. Na tom nie je celozrnné a zdravé nič. Takýto chlieb je iba zafarbený, no zároveň aj drahší. „Ak je chlieb na prvý pohľad veľký, nafúknutý, ale je strašne ľahký, v tomto prípade tu je veľký predpoklad, že obsahuje hnedé potravinárske farbivo. Nie je to však pravidlom, ale vo väčšine prípadov to platí,“ tvrdí Slavomír Moravčík, predseda Únie priemyselných pekárov SR a zároveň konateľ Liptovských pekární a cukrární VČELA - Lippek s.r.o.

Všímajte si zrnká

Veľa cereálnych chlebov sa predáva už pokrájaných a tak je veľmi jednoduché všimnúť si, či sú v chlebe semienka a celé zrná. „Na prvý pohľad je veľmi podozrivé pečivo, ktoré sa síce nazýva cereálne, ale v ceste nevykazuje žiadne stopy po cereálnych prípravkoch a zmesi. Rovnako, ak sa veľmi ľahko oddeľuje kôrka od stredovej časti, alebo sa pečivo veľmi mrví. V takom prípade s týmto pečivom nebude niečo v poriadku,“ vysvetľuje Slavomír Moravčík.

Pokiaľ vás zaujíma tradícia výroby kvalitného slovenského chleba, triky ako zistíte, ktoré pečivá sú najkvalitnejšie či rady, ako sa o pečivo starať, navštívte gastronomický veľtrh Danubius Gastro, ktorý štartuje už dnes 26. januára 2017. Na akcii budú, okrem iného, slovenskí pekári súťažiť o to, kto vyrobí najchutnejší a najlepší chlieb. Príďte a ochutnajte!

Kváskový alebo nie?

Kváskové chleby sú v poslednej dobe populárne. Ich kvalita je iná, no neznamená to automaticky, že priemyselne vyrábané chleby sú horšie. Je iba na vás, aký uprednostníte a aký vám chutí. Obyčajný chlieb je obvykle lepší, keď je čerstvý, má mäkšiu kôrku. Kváskový je trochu tvrdší, ale zase dlhšie vydrží.

Mrazené verzus čerstvé

„Neodporúčam chemicky spracované, zmrazované a dopekané pečivo, ktoré tiež asi nebude veľmi kvalitné,“ dodáva Slavomír Moravčík z Únie priemyselných pekárov SR. Ako však pekári upozorňujú, dopekané pečivo nemusí byť vôbec zlé, no jeho nevýhoda je tá, že spotrebiteľ nevie, čo presne v ňom je a ako dlho bolo v mrazničke. V teplotách pod nulou mohli napríklad žemle stráviť celé roky. Najlepšou voľbou je preto čerstvé pečivo priamo z pekárne.










 



TOPlist