Foto: Shutterstock
Ako šikovný náhradník masla či oleja v mnohých pečených receptoch na koláče či muffiny sa osvedčilo čisté tekvicové pyré bez akýchkoľvek ďalších prísad ako napríklad cukor či rôzne koreniny.
Čo tekvicové pyré dokáže:
Ako tekvicové pyré pripraviť
Tekvicové pyré dodáva cestu prirodzenú vláčnosť bez tuku. Chuť výsledného koláča môže byť jemnejšia, s ľahkým podtónom tekvice, čo sa skvele hodí najmä do jesenných receptov. Výborne sa hodí k jablku, škorici, zázvoru, muškátovému oriešku či vanilke. Vďaka svojej konzistencii sa pyré výborne kombinuje so suchými aj s mokrými ingredienciami a dobre viaže cesto, podobne ako tuk či vajcia.Ak ste ešte s tekvicovým pyré v kuchyni nepracovali, netreba sa báť. Postup je jednoduchý a zvládnete ho aj bez väčších skúseností s pečením. Tekvicu - hokkaido alebo maslovú - nakrájate, upečiete v rúre, rozmixujete a precedíte. Hokkaido tekvicu môžete pomixovať aj so šupkou, tuhšiu šupku maslovej tekvice po upečení odstráňte.
Dobrý tip: Tekvicové pyré sa dobre mrazí – rozdeľte ho na menšie dávky, vložte do chladničky a v prípade potreby použite do pečenia.
A ide sa piecť
Pri väčšine receptov môžete maslo alebo olej nahradiť v pomere 1:1. Ak teda recept predpisuje 100 ml oleja, použite 100 ml tekvicového pyré. Na každé vajíčko rátajte s cca ¼ šálky pyré. V receptoch, kde vajcia zohrávajú nosnú funkciu (napr. bábovka), odporúčame najprv skúsiť nahradiť len polovicu vajíčok za pyré.
Foto: Shutterstock
Okrem klasických koláčov či muffinov môžete tekvicové pyré použiť aj do raňajkových kaší, do domáceho banánového chlebíka (banana bread), čokoládového brownie alebo dokonca do smoothie.




Diskusia k článku