Toto je 7 naj trendov v stravovaní. Čo na ne vraví rytier gastronómie Dalibor Navrátil?

P.R. Servis, 29. mája 2024     8 minút čítania

INZERCIA - Pozreli sme sa na niekoľko zaujímavých trendov, ktoré sa v súčasnosti v stravovaní výrazne prejavujú a spýtali sme sa na názor renomovaného šéfkuchára Dalibora Navrátila.

Dalibor je nositeľom viacerých ocenení a rytierom francúzskeho rytierskeho rádu Chaine des Rotisseurs, založeného v roku 1248.
Foto: Sencor


Tak ako móda, aj trendy v stravovaní sa neustále menia a vyvíjajú v súlade s meniacimi sa preferenciami a potrebami spotrebiteľov, ako aj s novými vedeckými objavmi a technologickými inováciami.

Svoj odborný názor na ne nám povedal Dalibor Navrátil, uznávaný šéfkuchár so skúsenosťami z exkluzívnych reštaurácií vo Francúzsku, Belgicku, Švajčiarsku a ďalších krajín. Dalibor je tiež lektor Kulinárskej akadémie pod záštitou EÚ, a gastronomických seminárov, gastronomický poradca v školských jedálňach pre Českú republiku pri EÚ. Je držiteľom mnohých prestížnych ocenení, jeho umenie mali možnosť ochutnať mnohé osobnosti spoločenského, kultúrneho a politického života.

Rastúci dopyt po rastlinnej strave

Čoraz viac ľudí všetkých vekových kategórií si uvedomuje dôležitosť starostlivosti o zdravie svoje a zdravie životného prostredia. Preto sa snažia zahrnúť do svojej stravy viac rastlinných potravín, ako sú ovocie, zelenina, strukoviny, orechy a semená. Rastie popularita rastlinných mliek, mäsových náhrad a vegánskych jedál.

Čo na to Dalibor? Organická rastlinná strava je základom zdravia a dlhovekosti, preto je potrebné praktizovať ju v čo najväčšej miere a zachovať si tak v tele dostatok živín a celkovo udržať organizmus v rovnováhe. Treba si ale dávať pozor na ultrasprocesované vegánske produkty, pretože tie môžu pôsobiť rovnako nepriaznivo ako priemyselne spracované živočíšne produkty. Dôkazom toho je zavedenie pojmu „vegan junk food“.

Profesionálne technológie v domácom prostredí

S rastúcim tempom života a záujmom o stravovanie doma sa v kuchyniach ocitá viac a viac elektrospotrebičov, uľahčujúcich prípravu pokrmov. Mnohé z nich dosahujú parametre profesionálnych strojov.

Čo na to Dalibor? Tak ako uľahčujú stroje prácu profesionálom, tak nám ju uľahčujú aj doma. Ak by som si ja osobne mal zvoliť iba jeden kuchynský prístroj, bol by to univerzálny kuchynský robot. Kuchynské roboty kombinujú viacero funkcií v jednom, čo umožňuje užívateľom prípravu rôznych jedál s minimálnym úsilím a časom. Od mixovania a strúhania ovocia a zeleniny, miesenia a miešania cesta a krémov až po mletie mäsa a plnenie klobások, tieto zariadenia dokážu uľahčiť mnoho úloh v kuchyni. Mňa nedávno oslovila novinka od Sencoru Paul 3, ktorý je svojim výkonom 1800 W a celokovovým telom aj prevodmi vhodný dokonca aj do menších prevádzok. S Paul 3 je to ako by ste mali mlynček na mäso, ručný šľahač a mnoho ďalších menších kuchynských pomocníkov v jednom.

Dalibor Navrátil pri svojej práci používa aj Sencor Paul 3.
Foto: Sencor


Flexibilné stravovanie

Flexibilný prístup k stravovaniu v praxi znamená, že v určitom období sa stravujeme len v jednom princípe. Príkladom je nedávny „veganuary“, teda január, zasvätený vegánskemu štýlu.

Čo na to Dalibor? Bezmäsité piatky praktizovali už naši prarodičia. Nemusíte sa hneď stať vegetariánom, frutariánom či vegánom, stačí si to na pár týždňov vyskúšať. Objavíte nové chute, ktorými zaručene neskôr obohatíte váš všedný jedálniček. Ak jedávate často mäso, váš organizmus si pri rastlinnej strave oddýchne a tiež si doplníte ďalšie vitamíny a minerály. Len si nedajte celý mesiac vysmážaný syr a rezne, alebo dva týždne plné zákuskov (smiech).

Zameranie na funkčné potraviny

Spotrebitelia sa stále viac zaujímajú o potraviny, ktoré majú ďalšie zdravotné výhody okrem základnej výživy. Funkčné potraviny s vysokým obsahom vitamínov, minerálov, antioxidantov a ďalších živín sú populárne pre svoje potenciálne prínosy pre zdravie a vitalitu.

Čo na to Dalibor? Je to trend, ale vďaka aj zaň, ak nás prinúti uvažovať nad tým, čo zjeme. Pretože to je základom zdravého stravovania. Mnohí vravia, že zdravá strava je drahá a nemôžu si ju dovoliť. To sú výhovorky. Základom je organická strava, teda prírodná, vychádzajúca zo základných surovín bez priemyselného spracovania. Jedzme to, čo nám rastie, pláva a behá, varme zo sezónnych surovín a doprajme si ich aj v šalátoch, využívajme bylinky na dochucovanie. Navariť kvalitne, zdravo sa dá aj zo štyroch dostupných surovín. V jednoduchosti je krása aj v gastronómii. Ryby nemusia byť zásadne morské a drahé suroviny neznamenajú automaticky špičkovú chuť.

Personalizovaná výživa

Rastúci výskum v oblasti genetiky a biotechnológií umožňuje personalizovať výživové odporúčania podľa individuálnych genetických predispozícií a zdravotných potrieb. Trendom je aj využívanie technológií ako je DNA testovanie a analýza mikrobiómu čreva na lepšie pochopenie potrieb organizmu a zlepšenie zdravia a výživy.

Čo na to Dalibor? Personalizovanú výživu praktizuje každý histaminik, diabetik, celiatik... História si nepamätá toľko potravinových intolerancií a alergií, ako je ich v dnešnej dobe. Čím to je? Kvalitou potravín? Spracovaním surovín? Prípravou jedla? Stresom? Veda a výskum nám môžu dať odpovede na tieto otázky a pomôcť nám pochopiť, ako tieto novodobé problémy vznikajú, ako ich odstrániť a najmä ako sa im vyhýbať. Veď sa aj hovorí, že jedlo môže byť liek, ale aj jed.

Využívanie alternatívnych bielkovín

S rastúcim záujmom o udržateľnosť a etické stravovanie sa objavuje viac možností pre alternatívne zdroje bielkovín, ako sú napríklad hmyz, rastlinné bielkoviny (napríklad hrášok, sója, quinoa), či laboratórne pestované mäso.

Čo na to Dalibor? Pod pojmom bielkoviny si predstavíme najčastejšie vajcia, mäso, syry, jogurty, tvaroh. Ale bielkoviny sú aj rastlinného druhu a je vhodné kombinovať ich. Hmyz je zatiaľ kontroverzný a pre mnohých neakceptovateľný, no som si istý, že ak by bola núdza, chlieb z múky zo svrčkov by chutil aj tým, ktorí nad ním dnes ohŕňajú nos. Ľudstvo musí premýšľať, ako sa udržať pri živote a tak nám na tanieroch pribúdajú nové, niekedy možno nepredstaviteľné, suroviny.

Digitálna transformácia stravovania

Technologické inovácie ovplyvňujú aj stravovanie. Aplikácie na sledovanie výživy, online recepty, dovoz jedál a krabičková strava na sa stávajú čoraz populárnejšími.

Čo na to Dalibor? Nie každého naučila maminka variť, nie každý má na to čas. Ak niekomu aplikácia pomáha stravovať sa zdravo, počítať si kalórie, nech ju využíva. Ak je pre niekoho dovoz jedla jediná možnosť, ako sa najesť slušne, nech si ho dá doniesť. Každý nech si vyberie, čo mu vyhovuje, buďme tolerantní. Len pri tom výbere myslime na to, čo to robí s našim telom a voľme si jedlá, ktoré nám prospievajú. Do auta tiež dávame benzín, aký treba, prečo teda nedávať telu to, čo potrebuje?








 



TOPlist