Teplo v šálke:
9 tipov na horúce nápoje na zimný večer aj stretnutie s priateľmi

Veronika Lucáková, včera 06:00     4 minúty čítania

Od tradičných punčov cez originálne variácie s alkoholom aj bez. Hrnček lahodného horúceho drinku je jedným z najkrajších spôsobov, ako si spríjemniť dlhé večery alebo zimné oslavy.



Foto: Shutterstock

Čaro zimných punčov

Punč je ikonickým symbolom zimy. Táto aromatická zmes ovocia, korenín a často aj alkoholu má korene v Indii, odkiaľ sa dostala do Európy v 17. storočí.

Tradičný punč by mal obsahovať päť základných ingrediencií: alkohol, cukor, citrón, vodu a čaj alebo korenie. Moderné verzie punčov však ponúkajú nepreberné množstvo kombinácií, vďaka ktorým si každý nájde svojho favorita.

Klasický punč ako z vianočných trhov
1 l červeného vína, 500 ml pomarančového džúsu, 2 PL medu, 2 škoricové tyčinky, 5 klinčekov, 1 pomaranč nakrájaný na plátky, 100 ml rumu alebo brandy (voliteľné)

V hrnci jemne zohrejte víno a džús, pridajte med, škoricu, klinčeky a pomarančové plátky. Neprivádzajte k varu, aby sa alkohol neodparil. Pred podávaním môžete do každého pohára pridať ešte pár kvapiek rumu pre intenzívnejšiu chuť.

Nealkoholický jablkový punč nielen pre deti
1 l jablkového džúsu, 500 ml vody, 2 škoricové tyčinky, 4 klinčeky, šťava z 1 citróna, 2 PL medu, jablká

Jablkový džús a vodu zohrejte spolu s koreninami, pridajte citrónovú šťavu a med. Nechajte lúhovať aspoň 10 minút, aby sa uvoľnila chuť škorice a klinčekov. Servírujte horúce s tyčinkou škorice, plátkami jabĺk alebo ozdobené kúskom citróna.



Foto: Shutterstock

Varené víno – nenahraditeľná klasika
1 l červeného vína (ideálne suché), 150 g kryštálového cukru, 1 pomaranč, 1 citrón, 2 škoricové tyčinky, 5 klinčekov, 1 hviezdička badiánu

Víno zmiešajte so všetkými ingredienciami v hrnci, pomaly ohrievajte a nechajte koreniny, aby rozvinuli svoju arómu. Nikdy nevarte – cieľom je jemné zahrievanie, aby si nápoj zachoval svoju chuť a vôňu.

Moderné variácie horúcich drinkov

Pre tých, ktorí radi experimentujú, odporúčame niekoľko originálnych nápojov.

Elegantný horúci brusnicový koktail na zimné večierky
500 ml brusnicového džúsu, 250 ml pomarančového džúsu, 100 ml vodky

Všetko jemne zohrejte, neprivádzajte k varu, a servírujte v pohároch ozdobených napríklad škoricou, brusnicami a kúskom pomaranča či pomarančovou kôrou.



Foto: Shutterstock

Zázvorovo-citrónový elixír na zahriatie a posilnenie imunity
500 ml vody, 1 cm kúsok čerstvého nastrúhaného zázvoru, šťava z 2 citrónov, 2 PL medu, kvapka whisky alebo ginu

Všetko zohrejte a pred podávaním preceďte.

Vyskúšajte aj Bombardino s vaječným likérom


Alebo si urobte punče podľa receptov našich prispievateľov







ANKETA: Varíte si doma punč alebo víno s koreninami?

60,0%



40,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist