Foto: Shutterstock
Čaro zimných punčov
Punč je ikonickým symbolom zimy. Táto aromatická zmes ovocia, korenín a často aj alkoholu má korene v Indii, odkiaľ sa dostala do Európy v 17. storočí.Tradičný punč by mal obsahovať päť základných ingrediencií: alkohol, cukor, citrón, vodu a čaj alebo korenie. Moderné verzie punčov však ponúkajú nepreberné množstvo kombinácií, vďaka ktorým si každý nájde svojho favorita.
Klasický punč ako z vianočných trhov
1 l červeného vína, 500 ml pomarančového džúsu, 2 PL medu, 2 škoricové tyčinky, 5 klinčekov, 1 pomaranč nakrájaný na plátky, 100 ml rumu alebo brandy (voliteľné)
V hrnci jemne zohrejte víno a džús, pridajte med, škoricu, klinčeky a pomarančové plátky. Neprivádzajte k varu, aby sa alkohol neodparil. Pred podávaním môžete do každého pohára pridať ešte pár kvapiek rumu pre intenzívnejšiu chuť.
Nealkoholický jablkový punč nielen pre deti
1 l jablkového džúsu, 500 ml vody, 2 škoricové tyčinky, 4 klinčeky, šťava z 1 citróna, 2 PL medu, jablká
Jablkový džús a vodu zohrejte spolu s koreninami, pridajte citrónovú šťavu a med. Nechajte lúhovať aspoň 10 minút, aby sa uvoľnila chuť škorice a klinčekov. Servírujte horúce s tyčinkou škorice, plátkami jabĺk alebo ozdobené kúskom citróna.
Foto: Shutterstock
Varené víno – nenahraditeľná klasika
1 l červeného vína (ideálne suché), 150 g kryštálového cukru, 1 pomaranč, 1 citrón, 2 škoricové tyčinky, 5 klinčekov, 1 hviezdička badiánu
Víno zmiešajte so všetkými ingredienciami v hrnci, pomaly ohrievajte a nechajte koreniny, aby rozvinuli svoju arómu. Nikdy nevarte – cieľom je jemné zahrievanie, aby si nápoj zachoval svoju chuť a vôňu.
Moderné variácie horúcich drinkov
Pre tých, ktorí radi experimentujú, odporúčame niekoľko originálnych nápojov.Elegantný horúci brusnicový koktail na zimné večierky
500 ml brusnicového džúsu, 250 ml pomarančového džúsu, 100 ml vodky
Všetko jemne zohrejte, neprivádzajte k varu, a servírujte v pohároch ozdobených napríklad škoricou, brusnicami a kúskom pomaranča či pomarančovou kôrou.
Foto: Shutterstock
Zázvorovo-citrónový elixír na zahriatie a posilnenie imunity
500 ml vody, 1 cm kúsok čerstvého nastrúhaného zázvoru, šťava z 2 citrónov, 2 PL medu, kvapka whisky alebo ginu
Všetko zohrejte a pred podávaním preceďte.
Vyskúšajte aj Bombardino s vaječným likérom
Alebo si urobte punče podľa receptov našich prispievateľov
Diskusia k článku