Takto vydržia dlhšie:
Ušetrite správnym skladovaním ovocia a zeleniny

Jarmila Horváthová, 21. novembra 2022     3 minúty čítania

Nie všetkým druhom ovocia a zeleniny sa páči v chladničke. Zistite, či máte svoje vitamínové zásoby správne uložené.



Foto: Shutterstock

Mať uskladnené ovocie a zeleninu na tom správnom mieste znamená, že si budete na ňom môcť dlhšie pochutiť a zároveň ušetríte, pretože zbytočne nezhnije. Ak bývate v paneláku, asi nenakupujete do zásoby, ale aj tak je užitočné vedieť, ktoré druhy kam patria. Nie všetkému sa darí napríklad v chladničke. A viete, že niektoré druhy je potrebné mať osobitne?

Chladnička nie je pre všetko

Do chladničky patria v zásade takmer všetky druhy zeleniny. Nemali by tam však byť paradajky, cukety alebo papriky, ktoré sú citlivejšie na chlad. Každá chladnička má priehradku na zeleninu, viete prečo to tak je? Dôvodom je, že v tomto priestore oddelenom sklenenou policou, je často o niečo teplejšie ako vo zvyšku chladničky. Citlivá zelenina, ako je šalát, špenát, fazuľa, hrášok, mangold, rebarbora alebo špargľa má rada väčšiu vlhkosť, preto by ste ju mali v chladničke prikryť alebo zabaliť do vlhkej handričky.



Foto: Shutterstock

Paradajky aj banány držte oddelene

Niektoré druhy ovocia a zeleniny treba skladovať osobitne. Vylučujú totiž plyn etylén, na ktorý môžu iné druhy reagovať veľmi citlivo. Etylén tiež urýchľuje dozrievanie. Vylučujú ho napríklad jablká, banány, broskyne a hrušky, zo zeleniny najmä paradajky. Preto by sa tieto druhy mali skladovať oddelene. Na druhej strane – ak chcete urýchliť dozrievanie nejakého ovocia, vložte ho do vrecka s jablkami, banánmi či paradajkami.

Izbová teplota pre exotiku

Niektorému ovociu sa darí najlepšie pri izbovej teplote. Aby ste vedeli, ktoré to je, dobrým pomocníkom je klimatické pásmo krajiny pôvodu. Ak pochádza z teplých oblastí, lepšie znáša izbovú teplotu ako chlad. Patrí medzi ne napríklad mango, ananás, kivi, papája, avokádo, ale aj citrusové plody, napríklad pomaranče alebo grapefruity. V chladničke dostávajú pri nízkych teplotách tzv. chladový šok, ktorý poškodzuje bunkové tkanivo. Ovocie síce vydrží dlhšie, ale jeho chuť a konzistencia sa často mení. Veľmi citlivé na chlad sú napríklad grapefruity.



Foto: Shutterstock

Do komory? Najmä zemiaky a cibuľa

Všetky druhy ovocia a zeleniny majú rady tmu, aj keď väčšine odrôd úplne postačuje miesto chránené pred svetlom. Takže mať vlastnú komoru, má svoje výhody. Najmä zemiaky a cibuľa by sa mali skladovať v tme. Je to preto, lebo za prítomnosti svetla sa v zemiakoch tvorí solanín, ktorý spôsobuje ich zelenanie a rýchlejšie klíčenie. Aj cibuľa na svetle vyháňa klíčky. Ovocie, ako sú jablká a hrušky, je tiež vhodné skladovať v komore. Najlepšie je používať na skladovanie látkové vrecká. Tekvicu skladujete ako profesionáli, zaveste ju v sieťke.





Diskusia k článku






 



TOPlist