Foto: Shutterstock
Mať uskladnené ovocie a zeleninu na tom správnom mieste znamená, že si budete na ňom môcť dlhšie pochutiť a zároveň ušetríte, pretože zbytočne nezhnije. Ak bývate v paneláku, asi nenakupujete do zásoby, ale aj tak je užitočné vedieť, ktoré druhy kam patria. Nie všetkému sa darí napríklad v chladničke. A viete, že niektoré druhy je potrebné mať osobitne?
Chladnička nie je pre všetko
Do chladničky patria v zásade takmer všetky druhy zeleniny. Nemali by tam však byť paradajky, cukety alebo papriky, ktoré sú citlivejšie na chlad. Každá chladnička má priehradku na zeleninu, viete prečo to tak je? Dôvodom je, že v tomto priestore oddelenom sklenenou policou, je často o niečo teplejšie ako vo zvyšku chladničky. Citlivá zelenina, ako je šalát, špenát, fazuľa, hrášok, mangold, rebarbora alebo špargľa má rada väčšiu vlhkosť, preto by ste ju mali v chladničke prikryť alebo zabaliť do vlhkej handričky.Foto: Shutterstock
Paradajky aj banány držte oddelene
Niektoré druhy ovocia a zeleniny treba skladovať osobitne. Vylučujú totiž plyn etylén, na ktorý môžu iné druhy reagovať veľmi citlivo. Etylén tiež urýchľuje dozrievanie. Vylučujú ho napríklad jablká, banány, broskyne a hrušky, zo zeleniny najmä paradajky. Preto by sa tieto druhy mali skladovať oddelene. Na druhej strane – ak chcete urýchliť dozrievanie nejakého ovocia, vložte ho do vrecka s jablkami, banánmi či paradajkami.Izbová teplota pre exotiku
Niektorému ovociu sa darí najlepšie pri izbovej teplote. Aby ste vedeli, ktoré to je, dobrým pomocníkom je klimatické pásmo krajiny pôvodu. Ak pochádza z teplých oblastí, lepšie znáša izbovú teplotu ako chlad. Patrí medzi ne napríklad mango, ananás, kivi, papája, avokádo, ale aj citrusové plody, napríklad pomaranče alebo grapefruity. V chladničke dostávajú pri nízkych teplotách tzv. chladový šok, ktorý poškodzuje bunkové tkanivo. Ovocie síce vydrží dlhšie, ale jeho chuť a konzistencia sa často mení. Veľmi citlivé na chlad sú napríklad grapefruity.Foto: Shutterstock
Diskusia k článku