
Foto: Shutterstock
Do tepla
Hnedé maslo, známe aj ako brown (browned) butter alebo vo francúzštine beurre noisette, je ingrediencia, ktorá dokáže pozdvihnúť chuť jedál na úplne novú úroveň.Vzniká jednoduchým procesom, podobne ako pri príprave prepusteného masla ghí (ghee) – pomalým zahrievaním klasického masla na panvici, až kým mliečna sušina nezačne karamelizovať. Táto karamelizácia dáva maslu jeho charakteristickú orieškovú vôňu a mierne sladkastú chuť.
A zatiaľ čo pri výrobe masla ghí sa bielkovinová pena z hladiny zahrievaného masla odstraňuje, u hnedého sa, naopak, necháva.

Foto: Shutterstock
Ako urobiť dokonale hnedé maslo
Potrebujeme:1. Použijeme panvicu alebo menší kastról so svetlým dnom, aby bolo vidieť, ako sa mení farba zahrievaného masla.
2. Maslo nakrájané na kocky zohrievame v panvici na miernom stupni. Miešame, aby sa nespálilo. Keď sa mliečna sušina oddelí od tuku, maslo začne peniť a na dne sa začnú vytvárať zrniečka.
3. Sledujeme farbu a vôňu. Keď maslo získa zlatohnedú farbu a orieškovú arómu, je hotové. Odhadneme to aj podľa peny, ktorá začne stúpať po okrajoch panvice a skaramelizované zrniečka je zreteľne vidieť.
4. Ak chceme mať čisté hnedé maslo, precedíme ho cez jemné sitko alebo gázu.
5. Hnedé maslo môžeme použiť hneď alebo ho skladujeme v chladničke, kde vydrží približne týždeň. Uskladniť na 2-3 mesiace sa dá mrazničke.
Pozrite si názorné video, ako pripraviť domáce hnedé maslo. Hotové hnedé maslo sa podľa tohoto videonávodu necedí, pretože oriešková chuť sa ukrýva práve v skaramelizovaných zrniečkach.
Zdroj: YouTube, @AmericasTestKitchen
Kde sa hnedé maslo hodí
Hnedé maslo je jednoduchá, ale mimoriadne efektívna ingrediencia, ktorá dokáže premeniť aj bežné jedlá na niečo výnimočné. Nezameniteľnú chuť dodá dezertom, sladkým aj slaným jedlám.
Foto: Shutterstock
Môžete ho pridať do brownies aj maslových sušienok či do obľúbeného banánového chlebíka. Časť masla v recepte jednoducho nahradíte hnedým maslom. Perfektne ochutí tiež palacinky, polevám a krémom dodá zaujímavú hĺbku.
Hnedé maslo spolu s citrónovou šťavou je dokonalou omáčkou na ryby alebo mäso. Prelejte ním steaky, pečené zemiaky a zeleninu, pridajte ho do cestovín, rizota, polievky či zemiakovej kaše.
Diskusia k článku