Sviatočný obed:
Slávny Wellington, to je noblesná mäsová pochúťka. Ako ho zvládnuť doma?

Veronika Lucáková, 1. januára 2025     6 minút čítania

Domáca príprava svetoznámeho pokrmu môže byť výzvou, ale s našimi tipmi sa vám to určite podarí.



Foto: Shutterstock

Wellington je lahôdka, ktorá svojím pôvabom, bohatou chuťou a precíznou prípravou okamžite vyvoláva predstavu gurmánskeho zážitku.

Tradičný Wellington sa pripravuje z hovädzieho mäsa, ale existujú kreatívne a chutné spôsoby, ako pripraviť tento pokrm aj v zeleninovej verzii, vhodnej pre vegetariánov alebo tých, ktorí jednoducho preferujú ľahšie jedlá.

Trochu histórie

Jedlo známe ako Beef Wellington sa najčastejšie spája s anglickou kuchyňou, a hoci pôvod názvu nie je úplne jasný, vraví sa, že ho jedli britskí vojaci počas napoleonských vojen.

Hovädzí Wellington pozostáva z hovädzej sviečkovice potretej zmesou húb (duxelles) a paštéty, obalenej v lístkovom ceste a upečenej dozlatista. Kombinácia chrumkavého cesta, jemného mäsa a výraznej chuti húb robí z Wellingtonu luxusné jedlo, ktoré sa hodí na slávnostné príležitosti.

Základné kroky prípravy

1. Použite kvalitné mäso
Kvalitná hovädzia sviečkovica je základom úspechu. Vyberte mäso s jemnou textúrou a stredným obsahom tuku, ktoré sa bude dobre piecť a zároveň si zachová šťavnatosť.

2. Pripravte zmes húb
Hlavnou ingredienciou, ktorá dodáva Wellingtonu typickú chuť, je duxelles, teda jemne nasekaná zmes húb. Hlivy alebo šampiňóny opečte na masle s cibuľou a cesnakom, až kým sa zmes nezredukuje. Duxelles zabraňuje vlhkosti, aby prenikla do cesta, a zároveň pridáva lahodnú, zemitú chuť.



Foto: Shutterstock

3. Opečte sviečkovicu
Mäso krátko opečte zo všetkých strán, aby sa zatiahlo a zachovalo si šťavnatosť. Pred ďalším krokom ho nechajte vychladnúť.

4. Pridajte paštétu alebo horčicu
Potrite opečenú sviečkovicu buď paštétou (tradične husacou alebo kuracou), alebo horčicou, ktorá dodá jemne pikantný podtón.

5. Zabalenie do cesta
Na rozprestreté lístkové cesto rozložte plátky prosciutta alebo šunky, na ktoré rovnomerne rozotrite hubovú zmes. Sviečkovicu položte na zmes a celé zabaľte do cesta. Uistite sa, že cesto je pevne uzavreté. Povrch cesta potrite rozmiešaným žĺtkom.



Foto: Shutterstock

6. Pečenie
Pečte pri teplote 200 °C približne 25–30 minút, kým nebude cesto zlatohnedé. Pre stredne prepečené mäso by mala teplota v jeho vnútri dosiahnuť 55–60 °C.

Extra tipy na perfektný hovädzí Wellington

- Pri obaľovaní sviečkovice hubovou zmesou môžete použiť potravinovú fóliu, pomocou ktorej potom mäso ľahko prenesiete na lístkové cesto.

- Pred balením do cesta nechajte sviečkovicu a hubovú zmes úplne vychladnúť. Zabránite tak navlhnutiu cesta.

- Po upečení nechajte Wellington aspoň 10 minút odpočívať. Tým sa šťavy v mäse stabilizujú a pri krájaní nevytečú.



Elegantná vegetariánska verzia bez mäsa

Pre tých, ktorí si chcú vychutnať tento pokrm bez mäsa, ponúka zeleninový Wellington skvelú alternatívu, ktorá zachová noblesu a zložitosť chuti. Kľúčom je výber ingrediencií, ktoré vyniknú v kombinácii s lístkovým cestom.



Foto: Shutterstock

Recept na zeleninový Wellington
1 veľký baklažán, 2 veľké šampiňóny portobello, 1 cuketa, 1 paprika, 1 šálka špenátu, 2 PL olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, 1 bal. lístkového cesta, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti, bylinky (napríklad tymian, rozmarín) podľa chuti

1. Príprava zeleniny: Baklažán, cuketu a papriku nakrájajte na tenšie plátky. Portobello šampiňóny nechajte vcelku. Na panvici zohrejte olivový olej a pridajte nasekaný cesnak. Na ňom orestujte baklažán, cuketu, papriku a špenát, kým zelenina nezmäkne. Celé veľké šampiňóny orestujte osobitne.

2. Vrstvenie Wellingtonu: Na pracovnú plochu položte lístkové cesto a naň rozložte špenát, aby tvoril spodnú vrstvu. Na špenát postupne naukladajte vrstvu baklažánu, cukety, papriky a nakoniec šampiňóny. Doplňte bylinkami, soľou a korením podľa chuti.

3. Balenie do cesta: Zeleninovú náplň opatrne zabaľte do lístkového cesta, pričom sa uistite, že všetky okraje sú pevne uzavreté. Vrch cesta môžete jemne potrieť vajíčkom alebo rastlinným mliekom, aby sa pri pečení krásne lesklo.

4. Pečenie: Pečte pri 200 °C asi 25–30 minút, kým nebude cesto zlatohnedé.

Extra tipy na dokonalý zeleninový Wellington

- Rovnako ako pri mäsovej verzii, aj tu je dôležité, aby bola zelenina pred balením úplne vychladnutá, čo zabráni zvlhnutiu cesta.

- Výborne sa na plnenie hodí aj zmes húb, špenátu a orechov alebo dokonca šošovica, ktorá pridá výdatnú textúru a bielkoviny.

- Kombinácia byliniek ako tymian a rozmarín dodáva pokrmu hĺbku a aromatickú chuť, čo je dôležité pre zvýraznenie chuti zeleninovej plnky.



Skvelé recepty na Wellington z našej Varechy:





ANKETA: Robíte dnes, prvý deň nového roka, špeciálny sviatočný obed?

20,0%



80,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist