Sviatky vo svete:
Ako chutia Vianoce v Taliansku

Jarmila Horváthová, Jana Klimanová, 18. decembra 2023     6 minút čítania

Čo nechýba na vianočné sviatky v žiadnej talianskej rodine? Panettone, nadýchaný kysnutý koláč plný hrozienok a kandizovaného ovocia.



Foto: Shutterstock

Taliansko je podobne ako Francúzsko mekkou vynikajúceho jedla, treba však povedať, že tam neexistuje vianočná večera pozostávajúca z rovnakých jedál. V závislosti od regiónu môže byť menu úplne odlišné. Z hľadiska darčekov je Štedrý večer v Taliansku tradične menej dôležitý ako u nás, tie sa väčšinou dávajú 25. decembra, alebo aj 6. januára.

Vianočné dezerty a koláče sú v Taliansku veľmi rôznorodé, ale niektoré sú rozšírené po celej krajine. Medzi ne patrí panettone. Jeho tradícia má už viac ako pol tisícročia. Tento nadýchaný koláč pochádza z Milána a dnes patrí k Vianociam od severu až po juh Apeninského polostrova.

Vianočné panettone má veľmi blízko k našej vianočke. Je rovnako z kysnutého cesta, takisto sú v ňom hrozienka. Na rozdiel od vianočky však do neho patrí aj kandizované ovocie alebo citrónová kôra. Iný je aj postup kysnutia, ktoré trvá až 20 hodín. A, samozrejme, jeho hlavnou výhodou je, že sa nemusí zapletať, pretože ma tvar bochníka.

Foto: Shutterstock



Zrodilo sa z lásky

Hoci sa zrod kysnutého cesta, do ktorého pridávali med, spája už so starovekým Rímom, panettone vzniklo v 15. storočí v Miláne. Jeho vznik je opradený romantickými legendami a jedna z najznámejších hovorí o mladom pekárovi menom Toni.

Toni sa zamiloval do dcéry bohatého šľachtica, a aby si ju získal, rozhodol sa upiecť sladký koláč, ktorý by ohúril nielen jej srdce, ale aj srdcia celej rodiny. Vzhľadom na úspech, ktorý tento koláč dosiahol, dostal meno "pan de Toni" čo v preklade znamená "Toniho chlieb".

Iný príbeh hovorí o cukrárskom učňovi Tonim, ktorý pomáhal na dvore milánskeho vojvodu. Recept na tradičné panettone vznikol náhodou, keď do cesta na chlieb omylom vysypal hrozienka…

A nakoniec, tretia legenda rozpráva príbeh učňa Toniho, ktorý zachránil svojho šéfa a Vianoce na dvore milánskeho vojvodu. Keďže koláč pripravovaný na vianočný banket dvornému kuchárovi zhorel, mladý Toni pohotovo upiekol koláč s hrozienkami a kandizovanou pomarančovou kôrou, ktorý mal u vojvodu obrovský úspech.

Trojité kysnutie je základ

Na jednu, druhú či tretiu verziu nadviazal začiatkom 20 storočia pekár a cukrár Angelo Motta, zakladateľ úspešnej pekárskej spoločnosti Motta. Je autorom dnešného vysokého tvaru a receptúry panettone s typickým trojitým kysnutím, vďaka ktorému je tento múčnik vláčny a nadýchaný.

Ak si chcete upiecť panettone doma, potrebujete špeciálnu, najčastejšie papierovú formu. Podľa tohto návodu Varecháčky @nicopopa si ju však dokážete vyrobiť z papiera aj doma:


Použiť môžete tiež klasickú formu na tortu s menším priemerom, panettone však nebude mať tú správnu výšku. Chutiť bude určite rovnako lahodne a vy si ho môžete naservírovať trebárs na sviatočné raňajky ku káve.

Cestoviny, morské plody a ryby

Aj v Taliansku sa na Štedrý večer konzumuje bohatá večera. Vo väčšine regiónov, najmä na juhu, sa v tento deň prísne vyhýbajú mäsu, čo má, samozrejme, náboženské pozadie, keďže podľa katolíckych zvykov je na Štedrý deň pôst.



Foto: Shutterstock

Preto sa jedia ako prvý chod cestoviny s morskými plodmi a rybami. Ako hlavný chod sa jedia morské ryby, napríklad vyprážaná treska či pečený úhor, a k tomu šaláty, ale tiež rôzne zeleninové variácie, morské plody, marinované ančovičky či gratinované ustrice.

Mäso sa jedáva až na 1. sviatok vianočný počas veľkých rodinných obedov – najčastejšie pečené morčacie, teľacie či hydina. Na Štefana sa tak ako u nás dojedajú zvyšky jedál z predchádzajúcich dní a robia sa z nich napríklad šaláty.

Upečte si vianočné panettone bez dlhého kysnutia:

Prečítajte si aj:





ANKETA: Už ste niekedy ochutnali panettone?

100,0%



0,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist