Formy na Panettone fotorecept

nicopopa - fotkanicopopa, 20. decembra 2011
Formy na Panettone (fotorecept)
Foto: nicopopa

Keďže sa mi skôr nepodarilo, píšem až teraz ako sa dajú vyrobiť aj podomácky formy na pečenie Panettone - veď to asi poznáte, doma je teraz veľa srandy - deti, darčeky , nákupy, upratovanie a k tomu môj mužíček ktorý sa mi po ťažkej práci vo vodorovnej polohe konečne uráčil trochu poopraviť moju dokonalú slovenčinu.

45 minút
príprava

Suroviny


Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetko potrebné náradíčko a materiál.

    Formy na Panettone (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Robila som formu pre Panettone cca 500 - 600g. Pre ňu som si odstrihla nasledujúce rozmery: dĺžka papiera na pečenie 60 cm a výška 12 cm, z ktorých som použila na založenie 2 cm (tie si označíme a zároveň po vystrihnutí preložíme papier po dĺžke).

    Formy na Panettone (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z kartónu vystrihneme kruh ktorý použijeme na spodok Panettone. Keďže naše deti nie sú školopovinné, nemám kružidlo. Tak som pohľadala a našla pokrievku z hrnca s potrebným priemerom 13,5 cm.

    Formy na Panettone (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kartón som obalila papierom na pečenie, aby nevsiakol tuk z cesta. Tak som si od oka ostrihla väčší kus papiera na pečenie.

    Formy na Panettone (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom som kartón obalila a s pomocou zošívačky upevnila papier.

    Formy na Panettone (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pri tomto jednoducho úkone som sa dosť natrápila. Najprv sa mi zdalo, že odstrihnutý papier len stočím a zacviknem na pár bodoch. Lenže ten papierisko sa mi stále nedarilo zachytiť tak aby sa mi nekrčil alebo zasa nerozvinul a za ten svet nechcel zostať tak aby som dostala požadovaný priemer. Tak som si vymyslela takúto pomôcku - obalila som hrniec ktorý mal správny priemer a už to išlo (nie super, ale oveľa lepšie). A ešte jedna vec. Papier ide smerom hore do mierneho kužeľa, takže horný priemer je o 1 cm širší ako spodný. Samozrejme, že prebytočný papier som odstrihla.

    Formy na Panettone (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď som mala obidve časti - spodok aj boky pripravené, stačilo ich iba zložiť a spojiť.

    Formy na Panettone (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Bočnú časť som o spodok formy zachytila pomocou zošívačky iba v jednom bode a potom som už iba prekladala a silno zatláčala presahujúci papier. To stačí, pretože ak dáte dovnútra cesto, vlastnou váhou papier stlačí a tým, že je hutnejšie nemá ani šancu vytiecť.

    Formy na Panettone (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Teraz dáme cesto do formičky. Domáca formička je tá v strede a po stranách sú kúpené formy. Ako vidíte moja je trošku vyššia.

    Formy na Panettone (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Cestíčko mi nakyslo a stačilo už len piecť.

    Formy na Panettone (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A takto vyzeral výsledok v mojej forme.

    Formy na Panettone (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Tu som len odrezala kúsok aby bolo vidieť, že sa cesto neprilepilo ani na boky ani na spodok formy a papier sa pekne oddeľoval. Pre väčšie hmotnosti Panettone odporúčam nasledujúce rozmery foriem: - 750 gr - výška 11 cm, priemer 16 cm - 1000 gr - výška 12 cm, priemer 18 cm. Samozrejme, že na založenie si každý môže nechať koľko chce centimetrov a takisto to platí aj pre dĺžku papiera - kde sa zbytok dá odstrihnúť.

    Formy na Panettone (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

evusik
výborný návod, krásne a zrozumiteľne zdokumentovaný.... a posledný obrázok hovorí za všetko, mňam :-)
marianne69
Tvoj recept na Panettone bol moj tip na vianocnu vyhru,aj si vyhrala,comu sa tesim,velmi ho obdivujem a o to viac sa tesim,ze si pridala aj postup na formu ja skusim upiect panettone a manzel bude vyrabat formy:-)))dakujem
anaska
Diky za námahu. Neviem čo skôr chváliť, či Panettone či formu naň...
majka5551
krásny receptík s postupom nafoteným aj okecaným na 1* ukladám do KK
babidka
hoci panettone nepekavam , tento navod na formu si ukladam - clovek nikdy nevie :-)))) Mozno dostaneme na panettone chut - alebo formu pouzijeme na nieco ine ....:-)))))
tatranka
Si veľmi šikovná,poradila si si a nám ponúkla verziu,ako sa to dá.
irenaw
návod za 100 bodov, krásny fotopostup a ten výsledok až sa slinky zbiehajú. ďakujem, už je uložený
evanaaa
Panetone je ozaj ukážkové, a hlavne čerstvé, nie ako tie z obchodu, aj keď v pekných obaloch. Ešte sa pýtam- ten pečiaci papier stačí ochrániť kartónový kruh aby sa nespálil? Ináč, ja som nechápavá, čo ma mrzí - neviem, ako si obalila a načo ten hrniec, potom si ho dala preč? A ani nerozumiem tomu ako si spojila vrch zo spodkom, vidím akoby ten valec - boky - bol nastrihnutý. A aj keď ho už tam napasuješ, ako ho pripevňuješ zošívačkou.....ale nemusíš mi to vysvetlovať, ja sa budem snažiť zdokonaliť svoju predstavivosť, aj tak vidím, že každý chápe len ja nie. Alebo možno natrafím na takú formu, ak vôbec sa odhodlám Panettone piecť, aby bol žltučký ako ten tvoj.
helca103
tu už niet čo dodať všetka chvála bola napísaná len sa pridávam , chválim a ukladám .....
sjuz
super, už som šla objednávať z Talianska....:))
janger
Vdaka za krasny navod! Mnohym si pomohla :-).
nicopopa
Ďakujem vám moc. Dúfam, že sa vám bude dariť. Pekné sviatky. Uf, ten stromček budem mať už za hodinku snáď hotový...
moli
Aký šikovný nápad, krásne si nám to tu predviedla.Už viem aj čím si spestrím dlhé zimné večere :)
Odpísala som ti k mojmu receptu-punčové rezy.Žial až teraz som sa sem dostala aby som viacerým odpovedala :)
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
K tomuto návodu som sa dostala až dnes. Super. Vďaka.
jerica
a tento patrí tiež k opakovaniu , pripomenúť si , vlastne je to perfektná rada a patrí k receptu na PANETTONE .