Sviatky vo svete:
Ako chutia Vianoce vo Veľkej Británii

Jarmila Horváthová, 16. decembra 2023     2 minúty čítania

Čo nesmie chýbať na anglickej vianočnej večeri? Plnená morka s prílohami, ale najmä vianočný puding.



Foto: Shutterstock

Prípravy na Vianoce sa začínajú vo Veľkej Británii na Štedrý deň, ale všetko dôležité sa deje na Prvý sviatok vianočný. V noci z 24. na 25. decembra roznáša Father Christmas na saniach ťahaných sobmi darčeky a zhadzuje ich komínmi. Ráno 25. 12. (Christmas Day) ešte pred raňajkami sa darčeky rozbaľujú.

O tretej popoludní zasadne Anglicko k vianočnému prejavu kráľa a potom sa začína veľké vianočné jedenie, christmas dinner, teda večera, ktorá je na Britských ostrovoch vrcholom Vianoc.

Podávajú sa vianočné predjedlá, klasikou je vianočná plnená morka s mnohými prílohami – plnka je z mäsa, orechov a ovocia a k moriakovi sa podávajú omáčky, zelenina, zemiaky, ale aj párky obalené v slaninke. Čo rozhodne nemôže na vianočnej hostine chýbať, je vianočný puding. Tento typický vianočný dezert má však so svojím názvom spoločný len tvar. Pripravuje sa zo sušeného ovocia, vajec, múky a rôznych voňavých korenín.

Tretí deň Vianoc, v Británii nazývaný Boxing Day, je v znamení stretávania sa s rodinami a s priateľmi a je plný zábavy.

Prečítajte si aj:





Diskusia k článku







 



TOPlist