Sviatky vo svete:
Ako chutia Vianoce v USA

Jarmila Horváthová, 13. decembra 2023     2 minúty čítania

V Spojených štátoch amerických sa Vianoce nezaobídu nielen bez sladkostí, ale najmä bez plneného moriaka s rôznymi prílohami. Na plnku a moriaka má každá rodina svoj vlastný recept.



Foto: Shutterstock

Američania majú oveľa kratšie vianočné sviatky ako my, slávia len náš 1. sviatok vianočný, ktorý je 25. decembra. Náš Štedrý deň a aj 26. december sú pre nich bežné dni, aj keď na Štedrý večer mnohé rodiny chodia spoločne do kostola a majú príjemný začiatok sviatkov.

1. sviatok vianočný sa v USA začína veľmi skoro, pretože ponožky, v ktorých v noci Santa Claus nechal svoje darčeky, treba rozbaliť už ráno. Hlavné vianočné jedlo je teda na Prvý sviatok vianočný a prestiera sa mimoriadne bohato. Vianočná večera je podobná tradičnej večeri na Deň vďakyvzdania. Podáva sa plnený moriak so všetkými možnými prílohami, bez neho Vianoce nemôžu existovať.



Foto: Shutterstock

Na plnku do moriaka má každá rodina vlastný recept, ale slávnostným jedlom ho robia najmä prílohy – brusnice vo forme želé alebo šťavy, zemiaková kaša s cibuľkou, zelené fazuľky, šampiňóny, brokolica, karfiol, sladké zemiaky, cibuľový koláč, kukuričný chlieb.

Keďže Američania zbožňujú sladké, na stole nesmú chýbať koláče – populárne sú napríklad perníkové chalúpky, rôzne cookies, ktoré sa robia vo vianočných tvaroch, a plnené koláče z krehkého cesta, známe ako „pie“ – jablkový, s pekanovými orechmi, so sladkými zemiakmi či s tekvicou. Sladkosť, ktorú obľubujú najmä deti, sú cookies – keksíky s arašidovým maslom.





Diskusia k článku







 



TOPlist