Foto: Shutterstock
Surová zelenina má v sebe najviac vitamínov.
Preto sme sa rozhodli, že si v článku o zdravej strave trochu zapolemizujeme s Ing. arch. Radoslavom Herdom zo spoločnosti Medmedia. Jeho prácou je najmä komunikácia s pacientmi, pomáha im získať potrebné informácie o liečbe, takisto ich vzdeláva v oblasti zdravého spôsobu života. Sám sa im zdravým stravovaním a testovaním snaží ísť príkladom... Aj o tom, či môže strava liečiť, je nasledujúci rozhovor.
Foto: archív Radoslava Herdu
Ing. arch. Radoslav Herda
Predovšetkým tým, že dobre zvolenou stravou vieme nezaťažovať organizmus. To považujem za najdôležitejšie, najmä vo chvíli, keď je telo v nejakom kritickom stave. Pacient má problém sám so sebou – rieši v hlave svoje ochorenie, či už je to nejaká infekcia, alebo zápal, a v tej chvíli práve stravou môže odľahčiť svoje telo. Odľahčiť telo znamená dávať mu to, čo ho ďalej nebude dráždiť a nebude spôsobovať zápal. Zaujímavé je, že pre každé telo sú vhodné iné potraviny. Niekto napríklad bez problémov konzumuje kuracie mäso, inému zasa nemusí vyhovovať.
Napríklad moderné všeobecné módne trendy čo sa týka výživy nehovoria o individualite tela. Vždy je to skôr všeobecné, problémom však je, že v každom tele tie veci fungujú inak. Takže čo môžu ľudia pre seba urobiť? Nájsť také stravovanie, ktoré im z pohľadu zápalu nebude zápal ďalej podnecovať. Dá sa to zistiť napríklad metódou podľa Dr. Volla, kde sa používajú špeciálne prístroje ktoré vedia „zmerať“ organizmus takým spôsobom, že sa vyselektujú potraviny, ktoré človeku škodia a ktoré mu naopak prospievajú.
Ako funguje taký typ prístroja?
Je to elektroakupunktúra, človek drží v ruke dve elektródy, do tela sú vysielané informácie o každej jednej preverovanej surovine a telo na základe informácie reaguje presne tak, akoby ju človek zjedol. Telo tak vykoná energetickú odpoveď, a zistí sa, či daná potravina telu škodí, spôsobuje zápal či iné problémy. Potom sú potraviny, na ktoré telo reaguje dobre, tie sa dajú jesť neobmedzene bez škodlivých reakcií.
Z uvedeného vyplýva, že existujú tri druhy potravín. Sú také, ktoré telo akoby umŕtvovali, potom sú také, ktorých v tej danej chvíli môže zjesť človek relatívne veľa, a napokon tie, ktoré môžu organizmus dráždiť a spôsobovať určité zápaly na rôznych vnútorných orgánoch.
Takže keď je človek chorý, môžu mu ubližovať aj potraviny, ktoré by inokedy mohol konzumovať celkom bez problémov?
Mnohé ochorenia sú spôsobené práve potravinami, ktoré konzumujeme. Príklad: pečený bôčik s kapustou a knedľou. Organizmus sa s takým jedlom naozaj potrápi, je to veľmi ťažko spracovateľná kombinácia. Ak to telo nezvládne, následne spustí určitý proces, ktorý všeobecne nazývame ochorenie. Čiže je to odpoveď na nejakú nezvládnuteľnú situáciu organizmu. A telo, keď je oslabené chorobou, potrebuje veľa energie na uzdravovacie procesy. Podľa ajurvédskeho stravovania by mal pacient jesť dostatok surovej stravy, najmä zeleniny, ktorá obsahuje zložku životnej energie. Tá následne môže podporiť telo v procese uzdravovania.
Foto: Shutterstock
Ryby sa radia všeobecne medzi zdravé suroviny,
niekomu však môžu vyslovene škodiť.
Surová zelenina v pôvodnom zložení, tepelne nespracovaná a dopestovaná na Slovensku, čiže z miesta pôvodu konzumenta, je zložkou, ktorá by nemala vadiť žiadnemu človeku. Takýto typ stravy napomáha správnym procesom v tele. Samozrejme, že aj zeleninu treba selektovať, nie každý môže jesť všetky druhy zeleniny.
Hovoríte, že najvhodnejšie je konzumovať zeleninu, ktorá je vypestovaná v krajine kde človek žije? Stáva sa, že práve na dovolenkách mávame rôzne črevné problémy, keď požívame tamojšie suroviny...
Z mojich skúseností a poznatkov viem, že akonáhle sa človek narodí v nejakom regióne a odmalička prijíma určitý druh stravy, telo sa naučí ich spracovávať. A keď príde človek do prostredia, v ktorom sa stretáva s novými potravinami, na ktoré organizmus nie je naučený, môžu tie potraviny pôsobiť v tele nepriateľsky.
Pomocou spomínanej metódy akejsi elektronickej akupunktúry sa teda dá na človeka „našiť“ jedálny lístok? Môžeme takto naplánovať spôsob stravovania, ktorý pomôže každému udržať si kvalitu zdravia, prípadne vyliečiť momentálny zdravotný problém?
Určite áno, pomocou tej metódy sa dá vyselektovať široké spektrum základných potravín, z ktorých si človek môže zostaviť ľubovoľný jedálniček. Čiže nie je to ani tak záležitosť vytvorenia konkrétnych receptov, skôr je to záležitosť presného a dôsledného vyselektovania neškodiacich a škodiacich surovín.
Vy máte skúsenosť, že veľa ľudí si týmto spôsobom vyliečilo onkologické ochorenia a zabezpečilo im to relatívne lepší zdravotný stav. Jedlo pomohlo namiesto liekov. Ako sa to dá vysvetliť?
Mám priateľa, ktorý sa venuje tomuto typu ajurvédskeho stravovania a má štatisticky vysoké čísla úspešnosti liečby touto metódou. Zaujímavé je, že je to kombinovateľné s klasickými liečebnými metódami, nevytvára sa tam žiadna kontraindikácia, ani nič podobné. Je to spôsob akým sa pacient dokáže reálne o seba starať. V domácej starostlivosti je toto z môjho pohľadu úplne ideálna možnosť ako sa o seba starať a tak si sám zlepšiť svoj zdravotný stav. Vďaka tejto starostlivosti o onkologických pacientov skutočne v mnohých prípadoch prišlo k uzdraveniu. Pre priateľa to nie je nič výnimočné. Dokonca sa mu podarilo vyliečiť aj lekára – onkológa. Títo pacienti prijímali veľmi starostlivo zvolenú stravu.
Foto: Shutterstock
Skúšali ste jesť surovú brokolicu?
Poviem len základy. Tamas (temnota, lenivosť, pasivita) - to sú potraviny, ktoré by nemali prijímať onkologickí pacienti. Sú to napríklad mäso, vajcia, strukoviny, staré jedlá , alebo aj znova ohrievané jedlá. Sattva (čistota, jasnosť, harmónia, vyváženosť) – zelenina, ovocie, oriešky, obilniny, mliečne produkty, med. Radžas (aktivita, temperament, oheň) to je napríklad, káva, čierny čaj, čokoláda, rôzne príliš aromatické a silné korenia.
Napríklad keď je zelenina (satva) tepelne spracovaná, už sa z nej stáva tamas. Je to síce stále ľahké jedlo a zdravé, ale v konečnom dôsledku tým tepelným spracovaním idete v tej chvíli sami proti sebe.
Toto sú základné princípy, terapeut človeku presne na telo „našije“ konkrétne potraviny, aby bola strava vyvážená. Telo odrazu prestane byť zaťažované nevhodným jedlom a začnú sa v ňom štartovať procesy vedúce ku zdraviu. . Telo sa aj na základe takéhoto stravovania dokáže dostať napríklad aj z takých chorôb, ako je rakovina.
Dá sa to podľa vás aplikovať na hocijakú chorobu alebo zápal, alebo napríklad keď má niekto choré srdce?
Podľa mňa áno. Treba sa začať stravovať tak, aby sme sa vrátili k pôvodnému dobrému stavu tela. Niekedy však tieto procesy začnú neskoro, záleží na tom, v akom štádiu choroby sa človek nachádza. Samozrejme, keď je stav príliš vážny, je takýto proces už nemožný. Záleží na tom, ako zavčasu je choroba zachytená. Ľudia , ktorí sa venujú elektroakupunktúre podľa Dr. Volla, pri slove rakovina len krútia hlavou. Majú pred ňou rešpekt, ale nutne ju nepovažujú za nevyliečiteľnú. Vidia podľa nameraných hodnôt presne to, čo treba robiť, v akom rozsahu je choroba aký typ kvapiek treba pripraviť. (poznámka: Elektroakupunktúra úpodľa Volla spadá do oblasti homeopatie a nerieši sa tam nič nastavením jedálneho lístka.) Slovo rakovina pre nich nemá hodnotu. Aj napriek tomu, že rozsah choroby môže byť väčší, oni definujú, či a ako je to zlé. Pomaly, po určitých úrovniach začnú spúšťať ozdravný proces na vyšších úrovniach.
Foto: Shutterstock
S korením a soľou to netreba
preháňať.
Napríklad keď je človek v zlom psychickom stave, vo vypätých situáciách potom nezvláda svoje nálady. Postupne si uvedomuje, že to tak nemá robiť, príde k určitej katarzii, ospravedlneniu a veci sa postupne opäť znormalizujú. Oveľa horšie je keď si človek nedokáže dlhodobo odpustiť veci, ktoré urobil a prípadne ich iným spôsobom v sebe "pestuje". Dlhodobý výskyt takýchto silne negatívnych emócií má pochopiteľne neblahý dopad na zdravie človeka. Podľa mňa platí, že čím dlhšie si tie neblahé veci človek v sebe nosil, tým dlhšie bude trvať cesta k uzdraveniu. Bohužiaľ, niekedy je už ochorenie v takom stave, že ho človek aj pri sebaúprimnejšej duševnej zmene, nedokáže zvrátiť.
To je sila...
(smiech) Myslím že je to veľmi láskavo vypovedané :-D. Takže jedlo by nemalo byť len o tom, že mi chutí. Ale skôr - ako mi trávi dané jedlo? Nafukuje ma? Mám kyselinu? Nemám plynatosť? Nie je stolica príliš riedka? Nemá silný neprirodzený zápach? To sú také základné otázky, na základe ktorých sa dá intuitívne odhadnúť, ktoré jedlo mi robí dobre a ktoré nie. Jedlo totiž rozhodne nie je len o jeho chuti. Tieto veci sú možno pre niekoho fascinujúce, no pre iného je to niečo úplne prirodzené. V živote dostávame veľa takých upozornení, prvých príznakov, že dôsledky môžu byť vážne... Človek má veľa ráz v živote nutkanie, že by niečo nemal urobiť a napriek tomu to urobí. Alebo naopak - neurobí to, čo je správne, alebo nutné. Záleží na tom, či sme ochotní zaoberať sa rečou takýchto upozornení. Človek by mal byť spätý so svojím telom, vedieť mu načúvať, vedieť rozpoznať, kedy sa niečo negatívne začína diať a podchytiť problém čo najskôr.
Skvelý článok, a je mi jasné, že nie je toľko priestoru tu na niečo dlhšie, pretože táto téma je obsiahla, a ohľadne liečenia stravou, rakoviny a iných "chorôb" sa dá písať a písať a písať.....a neskončiť, pretože je toho strašne veľa. Chce to od ľudí práve to "chcenie" vedieť viac, a následne "chcnie" zmeniť svoj štýl, pretože liečenie stravou nie je len diéta....!
A pokiaľ tento článok len "navnadí" ľudí pátrať ďalej, budem veľmi šťastná:)
Na druhej strane - aké recepty by sme sem dávali, keď by sme sa začali stravovať inak:)???
Pretože všetko je v nás, v našich myšlienkach. Tie majú silu, nie slová.
Jste to co jíte! a Pod pokličkou sú moje obľúbené relácie :-)
Preco mam v mojom profile poznamku co ma zaujima? :-)))
Veľmi rada poradím.
asi tam, lebo ak by namiesto 3 bola v roku 9
(aby to bola za socializmu),
tak by si bola zázračné 8-ročné dieťa,
ktoré písalo na stroji, a tď.
Inak so zdravou výživou súhlasím, nie som vegetariánka, ale zeleninové jedlá preferujem, (nemám záhradku, som odkázaná na zeleninu z obchodu alebo z Miletičky), tak isto aj mliečne výrobky sa snažím kupovať od našich výrobcov, varím na olivovom oleji alebo dusím
zeleninu s ghi
len nejako neverím tým "zázračným " prístrojom, ktoré mi určia, ktorá potrava je pre mňa vhodná.
Žijeme vo veľkom zhone a v záplave informácií, ktoré sú mnohokrát proti chodné a mnoho krát aj v odborných časopisoch.
Taktiež mňa zarazilo to, že rozhovor bol s architektom, ktorý spomína svojho priateľa, ktorý vyliečil niekoho iného, aká profesia je jeho priateľa a prečo nebol rozhovor s tým dotyčným?