Starý chlieb je poklad. Slovenskí pekári radia, pri akých receptoch ho využijete

P.R., 27. januára 2017     4 minúty čítania

Kým je chlieb a pečivo čerstvé a mäkké, je ho radosť jesť. Často sa však stane, že nespotrebujeme všetko, čo sme nakúpili.



Staré pečivo nevyhadzujte, dá sa ešte využiť. Ak vám ostane starý chlieb, v prvom rade sa presvedčte, že na ňom nie je pleseň. Ak má pečivo na sebe biele či zelené fľaky, bez milosti ho vyhoďte. Plesne prerastú cez pórovitú štruktúru cesta veľmi rýchlo. To znamená, že keď je pleseň na povrchu, určite je aj vo vnútri. Plesne obsahujú toxíny a ak aj jedenie takéhoto chleba risknete, rozhodne ho nedávajte deťom.

Pekári združení v Únii priemyselných pekárov SR, Cechu pekárov a cukrárov a Slovenskom zväze pekárov, cukrárov a cestovinárov tvrdia, že ak je so starým chlebom všetko v poriadku a po plesni ani stopy, môžete pečivo využiť nasledovne:

Strúhanka

No samozrejme. Načo kupovať (pomerne drahú) strúhanku v obchode, keď si ju môžete urobiť doma? Môžete použiť kuchynský robot alebo výkonný mixér.

Ak chcete vidieť viac pekárskeho umenia, navštívte veľtrh Danubius Gastro 2017, kde slovenskí pekári predstavia svoje najlepšie a najnovšie druhy pečiva, budú súťažiť o najlepší chlieb a budete môcť naživo sledovať pečenie pravých Bratislavských rožkov.

Knedle

Zo zvyškov bieleho chleba (napríklad toastového) a pečiva sa dajú urobiť žemľové, slaninové či karlovarské knedle. Pečivo nakrájajte na kúsky a nechajte mierne zozlatnúť v rúre. Ak chcete žemľovú knedľu, kúsky primiešajte do kysnutého knedľového cesta a uvarte, či pripravte na pare.

Do zmesi na karlovarské knedle dajte kúsky pečiva z rúry, pridajte zmes vajec, mlieka, muškátového orieška, soli a korenia. Celú masu nechajte mierne zvlhnúť, nesmie byť ani príliš suchá, ani príliš mokrá, aby sa z nej dali tvarovať knedle. Ak chcete slaninové, pridajte opečenú slaninku a nasekanú petržlenovú vňať.

Zo zmesi tvarujte knedle v tvare guliek, prípadne vytvarujte celý valček a nechajte asi 15 minút variť v pare.

Plnka do mäsa

Kurča, králik alebo morka s plnkou ozvláštni jednotvárny nedeľný obed. Do plnky môžete pridať napríklad pečienku, zeleninu, vnútornosti, alebo napríklad gaštany.

Panzanella



Do talianskeho šalátu patrí opečený starší chlieb (dá sa to aj s úplne tvrdým), zálievka vinaigrette a zelenina. Dressing pripravte zmiešaním olivového oleja, bieleho vínneho octu a soli. Zmiešajte s chlebom a nechajte ho nasiaknuť. Pridajte pokrájanú cibuľu, sladké letné rajčiny, prípadne ďalšiu zeleninu, aká je práve v sezóne a posypte petržlenovou vňaťou a pažítkou.

Krutóny

Kocky starého pečiva opečte nasucho alebo na olivovom oleji. Podávajte v šaláte či polievke.

Chlieb vo vajci

Chlieb obalíme vo vyšľahanom vajíčku a vyprážame na troche masti alebo oleja. Do vajíčka môžeme pridať napríklad jarnú cibuľku, čili, alebo iné korenie.

Biely toastový chlieb môžeme takto pripraviť aj na sladko. Opražený toast vo vajci iba potrieme džemom a posypeme práškovým cukrom. Extra tip: Toasty pred pečením potrieme džemom a arašidovým maslom a natretými stranami zlepíme k sebe. Potom obalíme vo vajíčku a vypražíme. Podávame posypané cukrom.








 



TOPlist