Špargľové rizoto

Fedor Malík, 15. mája 2018 o 04:00

Meno a priezvisko Alvarez Momi mi inokulovalo v hlave ešte v roku 2011. Vtedy talianskemu šéfkuchárovi vyšla na Slovensku jeho prvá knižka.



Rodák od Verony, ktorý žije, varí a tvorí v Bratislave už takmer dve desaťročia, vydal vtedy svoju prvú knižku s názvom Talianske rizoto. Alvarez je človek s vášňou. Vášňou až takou mocnou, že dokáže „zapáliť" plytké i hlboké taniere. Neostýcha sa s priznaním, že miluje ryžu.

Ryža má jednu úžasnú vlastnosť. Má tisícky podôb a jej chuť formuje majster kuchár. Pri jej príprave si však žiada ohľaduplnosť. Nesmiete ju premývať vodou a musíte ju variť bez pokrievky. Tú malozrnnú a lacnú maximálne 15 minút a tú kvalitnú väčšiu (Vialone, Carnaroli, Arborio) o päť minút viac...

V Alvarezovej knihe je tak štyridsať receptov na prípravu rizota. Jeden chutnejší ako druhý. Nebudem vás už napínať. Je neskorá jar a je čas špargle. Apropo, špargľa. Asparagus offi cinalis, trvalka z čeľade Liliaceae. Čeľaď má vyše tristo druhov. Niektoré z nich sa ako mladé výhonky na záhradníckej praxi konzumujú ako lahodná zelenina. Sú medzi nami takí, ktorí by za špargľu kráľovstvo...

Na pultoch predajní je špargľa biela i zelená. Milujem tú zelenú a je mi jedno, či je španielska, nemecká, záhorácka. Len ju treba akurátne pripraviť. Lodyhy špargle očistíme a varíme ich v osolenej vode do podoby „al dente" (na „zub"). Špičky špargle odkrojíme a špargľovú vodu odložíme. V hrnci potom na olivovom oleji speníme cibuľu, cesnak, trochu slaniny a petržlenovej vňate. Pridávame ryžu i špargľový vývar. Vareškou rizoto miešame 16 až 17 minút. Až keď je hotovo, pridáme doň hlavičky špargle a nastrúhaný sabinovský volovec. Špargľové rizoto podávame so vzácnym Silvánskym zeleným. Mladým a či vyzretejším. Z Limbachu alebo z Modry. To už nechám na vás...
Komentáre k článku:


Pridaj komentár k článku:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov


TOPlist