Smelo do toho:
Ako doma uvariť dobrú huspeninu? Nechajte si poradiť od šéfkuchára

Jarmila Horváthová, 9. februára 2024     4 minúty čítania

Pripraviť si domácu huspeninu nie je až taká veda, ale aj tak je dobré poznať pár užitočných tipov od profíka.



Foto: Pravda - Robert Hüttner

Huspenina je jediná zo zabíjačkových špecialít, ktorá prináša nášmu telu aj zdravotné benefity. Obsahuje totiž kolagén, ktorý potrebujeme pre zdravé kĺby a tiež pre pružnú pokožku.

Na jej prípravu potrebujeme len tie správne suroviny, ktoré sa dajú kúpiť nielen u mäsiara, ale už aj v supermarketoch, a ešte dostatok času. Ako pripraviť lahodnú huspeninu, nám poradil šéfkuchár Patrik Andrejčák z Hostinca Palatín vo Svätom Jure.

1. Z čoho huspeninu urobiť

Huspeninu pripravujeme z bravčových paprčiek, chvosta a zo zadného kolena. Práve zadné koleno je vhodnejšie ako predné, pretože obsahuje viac mäsa a huspenina bude vďaka tomu chutnejšia. Všetko varíme vcelku, a to aj s kosťami a s kožou.

Koža je pri príprave mimoriadne dôležitá, pretože obsahuje najviac kolagénu, ktorý sa dostane do tekutiny, v ktorej huspeninu varíme, a spôsobuje jej stuhnutie. Ak kúpime huspeninový balíček, v ktorom však nebýva koleno, a je tam aj samostatná koža, tá tiež patrí do vývaru.

2. Pomocníci pre ešte lepšiu chuť

Ak pridáme navyše do hrnca mrkvu a petržlen, získame ešte lepšiu chuť. Tiež možno do nej dať cibuľu, cesnak, guľôčky korenia a bobkový list. Závisí od toho, čo vám chutí. Solíme veľmi opatrne ku koncu varenia, keď sa vývar zredukuje.

3. Ako dlho ju variť

Huspeninu varíme veľmi pomaly asi 4 hodiny, ale môžeme aj dlhšie. Mäso by malo od kostí úplne odpadávať.

4. Aby bola číra

Ak chceme, aby bola huspenina pekná číra, počas varenia treba pravidelne zvrchu zbierať penu, pretože tieto vyzrážané bielkoviny spôsobujú jej zakalenie.


5. Čo je dôležité

Aby sme zo zmesi, ktorá nevyzerá veľmi vábne, získali pokrm, ktorý je príjemný aj na pohľad, potrebujeme trochu trpezlivosti a dodržať jednu dôležitú zásadu.

Vývar precedíme alebo z hrnca povyberáme všetky ingrediencie a z kostí pooddeľujeme čisté mäso. Je dôležité robiť to rýchlo, aby vývar nevychladol, lebo začne rôsolovatieť.

Mäso rozobraté na menšie kúsky uložíme na spodok misky alebo misiek a zalejeme vývarom. Získame tak krásne číru huspeninu s chutnými kúskami mäsa. Po pár hodinách v chladničke alebo na balkóne huspenina krásne stuhne.

6. Ako ju servírovať

Štandardne huspeninu podávame dochutenú octom a cibuľou, ktoré podčiarknu jej chuť. Ak nie ste fanúšikmi klasického octu a surovej cibule, môžete si skúsiť pripraviť labužnícku verziu. Namiesto klasického octu použite jablčný, vínny alebo vyskúšajte balzamikový ocot. Namiesto klasickej cibule môžete použiť lahôdkovú jarnú cibuľku, ktorá je jemnejšia.



ANKETA: Už ste si niekedy robili doma huspeninu?

94,7%



5,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist