Fedor Malík:
Slivky v kabáte

Fedor Malík, 13. marca 2012     2 minúty čítania

Prídalova slivková lúčka za modranskými mestskými hradbami bola územím nikoho.


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Fedor Malík


Družstevníci do nej nechodili, a tak ovocie na stromoch bolo pre každého. Socializmus v praxi. Choroby vtedy ešte nešarapatili, a tak slivky boli obsypané fúrou modrých plodov.

Jedli sme ich a tí šikovnejší ich dokázali na starej povale i usušiť. Sušené slivky som už vtedy miloval. Doktor Žilinčan navyše vravel, že liečia nielen hnačku, ale regulujú aj funkciu štítnej žľazy... Pozri Recepty na tému Pečieme na oslavu Potom prišla šarka a sliviek nebolo. Trvalo to dobré dve–tri desaťročia. Pulty marketov sa po „nežnej“ začali plniť tovarom a z úhľadných vrecúšok vykúkali i sušené slivky. Nie hocijaké. Kalifornské!

Dominujú u nás dosiaľ. S ostychom ich kupujem, papkám a experimentujem s nimi. Najlepšie skúsenosti mám s „čokoládovými“ slivkami... I toť nedávno. Pre vnukov i pre dospelých som pripravil slivky v glazúre. Tmavé i biele.

Bielu čokoládu i „čokoládovú“ polevu vo vrecúškach som rozpustil v mikrovlnnej rúre a dal do dvoch mištičiek. Špajdľou som slivky napichoval, „kúpal“ v glazúre a ukladal do papierových košíčkov.

O chvíľu boli taniere plné. Uložil som ich do chladničky a o dve hodiny boli ako z viedenskej cukrárne. Oblizovali sa malí i veľkí. Tí veľkí mali z toho väčšiu radosť. Akoby aj nie. Na stole bolo biele, ružové i červené ľadové víno.

Naše, moravské i rakúsky „eiswein“. Bola to pohoda, bol to gastronomický luxus...




Diskusia k článku

kuchticka
Pan Malik, tie californske, akoby susene slivky konzumujem kazdy den 5-6 kuskov, ale zdaleka mi nechutia tak, ake som kedysi velmi davno jedla na Slovensku z pravej dedinskej susiarne. Tu chut mi uz asi nikto nespravi. :-((( Skoda!.
rea1
na slivky obalene v cokolade este zlahka nasypem "cukrovy máčik" - take tie male farebne cukrove gulicky.






 



TOPlist