Foto: Shutterstock
Varenie pre jedného nemusí byť nudné ani chaotické! Zabudnite na trápenie sa s rovnakým jedlom niekoľko dní po sebe alebo na neustále vyhadzovanie zvyškov. S trochou plánovania sa môžete stať šéfom vlastnej kuchyne a pripraviť si jedlá, ktoré sú nielen rýchle, ale aj pestré.
Single varenie má totiž aj nesporné výhody. Uvaríte si presne to, čo chcete a kedy chcete. Nemusíte sa obávať, že váš kulinársky výtvor ďalším členom domácnosti nebude po chuti, nemusíte riešiť intolerancie a špeciálne diéty (ak ich sami nemáte), môžete variť aj stolovať v pyžame, bez toho, aby vás niekto kritizoval.
Najväčšou výhodou varenia pre jedného je sloboda. Môžete meniť poradie jedál podľa svojej nálady, experimentovať, a ak sa vám plán varenia rozpadne, pretože jednoducho dnes nemáte chuť ani čas stáť pri sporáku, pripravíte si obyčajnú praženicu.
Pánom svojej kuchyne
Pri varení len pre seba sa stávate pánom svojej kuchyne. Doslova. Milujete huby, ale neznášate olivy? Zdvojnásobte množstvo húb vo vašich obľúbených cestovinách. Máte radi výrazné karí korenie? Ak varíte len pre seba, nemá kto reptať.Ak bojujete s nadváhou, práve sólo varenie je skvelým nástrojom kontroly veľkosti vašich porcií. Ak po obede vo väčšej rodine na sporáku zostane jedlo navyše, vždy sa nájde previnilec, ktorý z neho pri každej návšteve kuchyne trochu odje… Vy si však navaríte len toľko, koľko zjete.
Varenie pre jedného je jednou z najlepších príležitostí, ako experimentovať. Môžete smelo skúšať nové jedlá, pretože ak to bude prepadák, nebudete sa cítiť previnilo, že zničíte večeru aj niekomu inému. S každým experimentom sa učíte a zlepšujete vo svojom kulinárskom umení. Nebojte sa experimentovať s tým, čo máte po ruke, a vytvárajte jedlá, ktoré vás bavia.
Jedálniček na týždeň
Pri plánovaní jedál pre rodinu je na prvom mieste otázka, či bude mať každý dostatok a či bude jedlo rozmanité. Ak varíte pre jedného, kľúčovou otázkou je - Využijem všetko, čo nakúpim skôr, než sa to pokazí?Vytvorte si plán na celý týždeň. Zohľadnite, koľko jedál budete denne potrebovať, a snažte sa striedať rôzne druhy pokrmov. Variť si len obľúbené jedlá môže byť výhodou, ale treba myslieť aj na pestrosť a vyhnúť sa plytvaniu jedlom.
Plánovanie vám umožní vyťažiť maximum z vášho nákupu potravín a znižuje množstvo odpadu tým, že spotrebujete všetko, čo si kúpite.
Foto: Shutterstock
Naplánujte si jedlo na týždeň: Zamyslite sa nad raňajkami, obedmi, večerami, prípadne desiatami či olovrantami. Máte tento týždeň pracovný obed alebo večeru s priateľmi? Zohľadnite to všetko pri plánovaní jedál.
Nákupný zoznam: Vyberajte ingrediencie, ktoré môžete použiť vo viacerých receptoch.
Skontrolujte zásoby: V špajze, mrazničke a chladničke. Vyhnete sa tak zbytočnému nákupu surovín, ktoré už doma máte.
Suroviny sa často predávajú vo väčších množstvách, než potrebujete ak žijete single, čo môže zvádzať k plytvaniu. Riešením je o svojom jedálničku rozmýšľať dopredu.
Vyberte si jednu alebo dve suroviny, ktoré už máte v chladničke alebo špajze a potrebujete ich spotrebovať.
Nájdite recept, ktorý využíva tieto suroviny, a doplňte nákupný zoznam o to, čo vám chýba.
Zvážte, aké suroviny vám zostanú z tohto receptu. Ako môžete tieto zvyšky využiť na ďalší pokrm?
Opakujte tieto kroky, kým nebudete mať hotový plán na celý týždeň.
Premeňte zvyšky na nové jedlá
Uvarte si niektoré jedlá vopred a uložte ich do chladničky alebo mrazničky. Tým si uľahčíte prácu počas týždňa a zároveň efektívne využijete všetky suroviny. Vyberajte suroviny, ktoré môžete využiť vo viacerých jedlách.Ak viete, že vás čaká náročný pracovný týždeň, zeleninu do polievok a hlavných jedál si očistite a nakrájajte v predstihu cez víkend. Vo vzduchotesných nádobách a v chlade budú v perfektnej kondícii čakať na svoju chvíľu. V tomto prípade určite oceníte aj vákuovačku.
Foto: Shutterstock
Namiesto prípravy kompletných jedál si pripravte všestranné ingrediencie, ktoré sa dajú použiť vo viacerých receptoch - uvarte si ryžu, zemiaky, ugrilujte kuracie prsia, pripravte si domáci dresing, rozdeľte si zeleninu na porcie, prípadne ju nakrájajte a dajte do mrazničky.
Naučte sa pracovať so zvyškami. Zvyšky z jedného jedla môžete použiť na prípravu ďalšieho. Takýmto spôsobom sa vyhnete vyhadzovaniu potravín. Včerajšie pečené kura môže byť dnes v zeleninovom šaláte, v sendviči alebo v rizote.
Zo zemiakov k dusenému mäsu môžete na druhý deň urobiť opekané alebo zapekané zemiaky. A z prílohovej ryže zase rizoto alebo ju použite ako závarku do polievky. Ak do ryže pripravenej na ázijský spôsob nedáte soľ, na druhý deň z nej môže byť sladký ryžový nákyp.
Mrazenie
Mrazenie jedál môže byť vašou záchranou. Varíte obľúbenú polievku? Pokojne si uvarte celý hrniec a šup s ňou v menších dávkach do mrazničky. Viete, aké je úžasné prísť hladný ako vlk z posilňovne a na kuchynskej linke siahnuť po rozmrazenej polievke, ktorú stačí len zohriať? S mrazením vám pomôže náš Veľký manuál mrazenia potravín, vďaka ktorému doma nič nevyjde nazmar.Základné zásoby
Dobre zásobená špajza a mraznička je pokladom každého sólo kuchára. Doma by ste mali mať základné potraviny a suroviny potrebné na prípravu vašich obľúbených jedál. Vždy sa zídu vajcia, ryža, cestoviny, zemiaky, olej, mlieko, tvrdý syr, šunka či konzerva tuniaka alebo fazule.Cestoviny sa môžu za pár minút premeniť na chutnú večeru s pridaním jednoduchej omáčky a zeleniny. Konzervovaná fazuľa môže byť hviezdou výdatného šalátu alebo polievky a obilniny ako ryža, quinoa alebo bulgur môžu poslúžiť ako základ pre nespočetné množstvo jedál.
Diskusia k článku