Šetrí čas aj peniaze:
Veľký manuál mrazenia potravín, vďaka ktorému doma nič nevyjde nazmar

Jana Klimanová, 27. februára 2023     7 minút čítania

Viete, ako potraviny a varené pokrmy správne mraziť a čo do mrazničky vôbec nepatrí?



Foto: Shutterstock

Aj vy šetríte na každom kroku a v supermarketoch využívate množstevné zľavy? Potraviny tak putujú do mrazničky - mäso, chlieb, pečivo, ale aj varené jedlá, veď mnohí siahnu radšej po domácej strave za menší peniaz. Aj varenie väčšieho množstva jedného pokrmu naraz ušetrí energiu a nejaké to euro.

Mrazničková ruleta

Poznáte to. Vo chvíli, keď dávate mäsko alebo varené jedlo do mrazničky ste si stopercentne istí, že ten balíček o týždeň alebo mesiac určite spoznáte. No príde deň D a vy v rukách držíte tri rovnaké zamrznuté hrudy s otázkou, ktorá to asi bude?

Pravidlo číslo jeden teda znie: Označujte! Všetky nádoby a plastové vrecká, v ktorých dávate potraviny do mrazničky, označte štítkom s obsahom a dátumom. Vo vyššej škole mrazenia si môžete na mrazničku magnetom pripnúť zoznam všetkých jedál s dátumom, kedy ste ich vložili do mrazničky. Tak ako v živote, aj pri rozmrazovaní sa držte pravidla: Staršie majú prednosť.



Foto: Shutterstock

Na mrazenie sa hodia plastové nádoby a vrecká, aj so zipsom, v ktorých by malo byť čo najmenej vzduchu. Pripravte radšej viac menších porcií, ktoré po rozmrazení bez problémov zjete. Opakovane zmrazovať sa neodporúča a potravinami nechceme plytvať, ani sa prejedať.

Varené jedlá: Musia najskôr vychladnúť

Hotové uvarené pokrmy nechajte najskôr odokryté vychladnúť a potom ich vložte v nádobách do mrazničky. Nenechávajte ich pri izbovej teplote dlhšie ako dve hodiny. Na mrazenie sa výborne hodia guláše, dusené mäsá, plnená paprika alebo kura na paprike. Mrazenie znesie aj mleté mäso - sekaná, či karbonátky alebo mäsové guľôčky. Čas nám ušetria tiež mrazené základy jedál, napríklad bolonská omáčka.

Vhodné sú, samozrejme, polievky - vývary, husté zeleninové a strukovinové polievky, aj krémové bez smotany, napríklad mrkvová či tekvicová. Nádoby s tekutými potravinami však neplňte až po okraj, pretože po zamrznutí zväčšia svoj objem.

Varené jedlá nenechávajte v mrazničke dlhšie ako tri mesiace.



Foto: Shutterstock

Prílohy: Zemiaky určite nie

Do mrazničky nepatria surové ani varené zemiaky. Zo zamrazených varených zemiakov bude blato. Iné je to v prípade zemiakovej kaše a nokov, tým mrazenie neublíži. Vďačnou prílohou na mrazenie je tiež knedľa.

Hoci niekomu mrazená ryža neprekáža, mráz sa podpisuje na jej kvalite a chuti. Skúsené gazdinky odporúčajú ryžu mraziť spolu s omáčkou, prípadne ju použiť do polievky ako závarku.

Aj cestoviny, podobne ako ryža, strácajú chuť, ale v prípade zapečených cestovín - lasagní či fliačkov s údeným mäsom sme to vyskúšali a výsledok neurazil.

Bylinky: Do zásobníkov na ľad

Zamraziť môžete aj bylinky - petržlenovú a zelerovú vňať, pažítku alebo kôpor či mätu. Najskôr ich umyte, nadrobno posekajte a potom vložte do zásobníkov na ľad. Miesto vody ich skúste zaliať olivovým olejom. V tom prípade, ale bylinky najskôr poriadne osušte.



Foto: Shutterstock

Ovocie a zelenina: Blanšírujte!

Mrazenie veľmi nesvedčí surovému ovociu a zelenine, ktorá obsahuje veľké množstvo vody. Do mrazničky nepatria pomaranče, citróny, ani jablká. Mrazte ich buď blanšírované, predvarené alebo ako pyré. Ovocie rozmixujte na šťavu a zamrazte v nádobách na ľad. Potom stačí kocku takejto šťavy vhodiť do pohára s vodou a máte osviežujúcu ochutenú vodu.

Pri teplote -18 °C ovocie a zelenina vydržia v mrazničke rok. Môžete ich použiť na koláč alebo dezerty. Pred uložením sliviek a marhúľ do mrazničky ich radšej odkôstkujte. Banány nakrájané na kolieska použite nerozmrazené do smoothies alebo do zmrzliny či do cesta na lievance.

Koreňovú zeleninu pred mrazením blanšírujte - nakrájajte ju na kocky, vložte nakrátko do vriacej vody a potom rýchlo ochlaďte v ľadovej vode.

Surové mäso a ryby: Menšie porcie

Surové mäso by malo byť v mrazničke maximálne šesť mesiacov pri teplote -18 °C, mesiac pri teplote -12 °C a pri teplote -6 °C len týždeň. Urobte si radšej menšie porcie a tie zamrazte zvlášť. Mleté mäso vydrží kratšie, asi 4 mesiace. Čerstvé ryby a hydinu môžete mať v mrazničke osem mesiacov.

Koláče a zákusky: Napečte do zásoby

Ak máte viac času, využite ho a pripravte si do zásoby koláč na nedeľu. V mrazničke na vás vďačne počká predpripravená neupečená štrúdľa, hotový jablkový koláč či piškótový korpus. Ani surovému cestu na pizzu či linecké koláčiky mráz neublíži, stačí ich vytiahnuť, šupnúť do rúry a je to.



Foto: Shutterstock

V mrazničke sa darí aj buchtám, lievancom, palacinkám, ovocným knedličkám či závinom. Tiež sladkým náplniam do buchiet - makovej či orechovej.

Huby: Najskôr poduste

Pri mrazení húb buďte opatrní, lebo obsahujú mykotoxíny, ktoré sa môžu počas mrazenia hromadiť. Huby najskôr očistite a nakrájajte na približne rovnaké kúsky. Potom ich duste bez oleja na panvici aspoň 5 minút. Zmes nechajte vychladnúť, vložte do nádob alebo vreciek a dajte do mrazničky. Huby nerozmrazujte, ale dajte hneď do jedla či na horúcu panvicu. Skonzumujte ich do 12 mesiacov.

Pečivo a chlieb: Po jednom

Ak ste nakúpili viac pečiva alebo vám ostal chlieb z párty, je čas na jeho mrazenie. Najlepšie je chlieb nakrájať na krajce a vytiahnuť len toľko, koľko spotrebujete. Krajce chleba alebo pečivo zabaľte po jednom do mikroténového vrecka alebo potravinovej fólie a vložte ešte do plastovej nádoby alebo uzatvárateľného vrecka.

V mraze vydrží chlieb a pečivo tri mesiace. Stačí ho len nezabudnúť včas vytiahnuť z mrazničky, pretože mu svedčí rozmrazovanie pri izbovej teplote.

Tieto potraviny do mrazu nepatria:

  • Celé vajce, pretože by mohlo prasknúť. Dá sa však rozklepnúť do nádoby a tak zamraziť. Môžete zamraziť zvlášť žĺtky, bielky či rozšľahané vajcia.
  • Ovocie a zelenina bohatá na vodu (uhorka, šalát, melón, jablká, čerešne)
  • Už raz rozmrazené potraviny alebo varené jedlo
  • Smotanové a mliečne omáčky, ktoré by po rozmrazení zhrudkovateli a zhorkli
  • Mlieko, jogurty a smotanové mäkké syry
  • Majonéza a puding
  • Jedlá v konzerve
  • Vyprážané jedlá





  • ANKETA: Označujete si zabalené potraviny a jedlá určené do mrazničky štítkom?

    83,3%



    16,7%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist