Pečie celé Slovensko:
O víťazovi dnes rozhodne veľkolepé finále na tému Vianoce. Čo sa bude piecť?

Jana Klimanová, dnes 06:00     6 minút čítania

Vianoce rezonujú nielen v našich receptoch, ale aj v dnešnom finále sladkej šou. Pečené ozdoby na stromček, ale aj francúzsku klasiku Mille-feuille ešte stále môžete zaradiť do svojho vianočného repertoáru aj vy.



Traja finalisti 4. série šou Pečie celé Slovensko. Kto sa stane Majstrom pekárom?
Foto:STVR


O titul Majstra pekára v dnešnej časti zabojujú dve ženy a jeden muž - usmievavá Jana Tesák Potomová zo Zvolenskej Slatiny, technicky zdatná Daniela Mazúrová z Novej Dedinky a poriadkumilovný Pavel Nikov z Giraltoviec.

Sladké ozdoby na stromček

Vo veľkom finále bude trojica amatérskych pekárov piecť na tému Vianoce. V osobnej výzve s názvom “kolekcia vianočných gúľ” pripravia sladké ozdoby na stromček.

Za časový limit dve hodiny majú upiecť päť kusov ozdôb s pečenou zložkou a rozmanitým zdobením. “Vianočné gule nie sú tradičným a jednoduchým dezertom, ale chceli sme ukázať, že aj vianočné pečenie môže byť zaujímavé, inovatívne a trendové,” hovorí porotkyňa Petra Tóthová.

Aj u vás doma si môžete vyzdobiť stromček napečenými ozdobami - medovníčkami, jemnými švédskymi sušienkami alebo originálnymi medovníkovými guľami.






Tisíc plátkov

V technickej výzve sa sympatickí finalisti popasujú s klasikou francúzskej cukrárskej výroby - vianočným dezertom Mille-feuille. Odkiaľ pochádza sladká pochúťka Mille-feuille?

Vraví sa, že ho vytvoril François Pierre de La Varenne, ktorý ho opisuje vo svojom Cuisinier françois z roku 1651. Mnohí cukrári sa však zhodujú, že dezert preslávil až slávny cukrár Adolphe Seugnot, ktorý ho začal ponúkať vo svojej cukrárni v 19. storočí.



Originálny francúzsky dezert Mille-feuille s mramorovou čokoládovou polevou.
Foto: Shutterstock


Mille-feuille tvoria tri plátky obráteného lístkového cesta prekladané dvoma vrstvami lahodného vanilkového krému, je glazovaný práškovým cukrom, fondánom alebo v najklasickejšej podobe - s čiernobieloou mramorovou polevou. Dezert sa niekedy plní aj čerstvými malinami, jahodami či plátkami mandlí.

Tajomstvo francúzskeho dezertu prezradila autorka technickej výzvy Petra Tóthová: “Je to nádherný dezert, len je trochu iný. Je z invertného alebo obráteného lístkového cesta. Pri pôvodnom lístkovom ceste balíme maslo do cesta a pri obrátenom to robíme naopak, lístkové cesto balíme do masla. Súťažiaci musia toľkokrát preložiť lístkové cesto, až vytvoria tisíc listov alebo plátkov, čo je v preklade názov dezertu.”

Recept, podľa ktorého francúzsky dezert upečú súťažiaci, bude mať vianočný upgrade - koňak v kréme a na vrchu červeno-biele pusinky.

Ak hľadáte skutočnú pekársku výzvu a svojich blízkych chcete prekvapiť niečím novým, vyskúšajte si upiecť Mille-feuille doma. Na Varecha.sk ho máme vo viacerých podobách, dobrou správou je, že v receptoch je použité hotové lístkové cesto.





Čím šokujú finalisti?

V kreatívnej výzve súťažiaci ukážu, ako si poradia témou - torta na vianočný stôl s wau efektom. Janka, Danka a Pali predvedú torty s pohyblivými mechanizmami, ktoré šokujú aj dvojicu porotkýň.



Janka si pri pečení torty za pomocníčku vybrala veselú Tonku.
Foto: STVR


Počas poslednej výzvy budú pekárov povzbudzovať rodinní príslušníci a ďalší finalisti. Vo veľkom finále sa do pekárskych záster nečakane oblečie tiež trojica už vyradených súťažiacich. Finalisti si totiž vyberú pomocníkov z radov už vypadnutých spolusúťažiacich. Okrem Paliho, Danky a Janky uvidíme pri pečení aj energickú Evku, semifinalistku Martinu a veselú východniarku Tonku.



Diskusia k článku







 



TOPlist