Šéfkuchár radí:
Nemáte žiadne skúsenosti s jahňacinou? Toto je 7 tipov, ako ju čo najlepšie pripraviť

Jarmila Horváthová, mesačník Varecha, 2. apríla 2023     4 minúty čítania

Na čo si dať pozor, aby ste z jemného jahňacieho mäsa urobili dokonalú delikatesu?



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Jahňacie mäso patrilo v minulosti k veľkonočnému stolu, teda aspoň tam, kde si ho mohli dovoliť. Potom sa z našich domácností na dlhý čas vytratilo. Aj keď sa u nás jahňatá k Veľkej noci chovali, väčšina sa vyvážala a dostať sa k nim bolo veľmi komplikované. Posledné roky sa situácia zmenila, jahňacinu pred sviatkami zoženiete dokonca aj v supermarketoch.

Tým, ktorí s prípravou jahňaciny nemajú skúsenosti, ale chceli by jahňacím mäsom predsa len spestriť sviatočný stôl, poskytol rady a recept šéfkuchár Igor Čehy, držiteľ mnohých šéfkuchárskych ocenení.



Foto: Archív Igora Čehy

1. Uprednostnite mäso s kosťou

Jahňacina je veľmi jemná a môže sa pri príprave ľahko vysušiť, preto je najlepšie rozhodnúť sa pre mäso s kosťou, napríklad lopatku (plece). Táto časť jahňaťa je vlastne predná noha.

2. Mäso pečte vcelku

Mäso je najlepšie piecť vcelku, v kĺbikoch ho len rozdelíme, tak sa nevysuší.

3. Dochucujte opatrne

Jahňacie mäso má svoju špecifickú vôňu i chuť a je škoda ju prebíjať tým, že ho veľmi nakoreníte a nacesnakujete. Najlepšie na dochutenie sú bylinky - tymian, rozmarín, saturejka, bazalka, prípadne cesnak. Všetko však s mierou.

4. Ako príloha zemiaky a zelenina

S prílohou k jahňacine si nemusíte robiť ťažkú hlavu, stačí pečená zelenina a zemiaky, ktoré dáte piecť spolu s týmto výborným mäsom.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

5. S kotletami opatrne

Z reštaurácií poznáme jahňacinu najčastejšie vo forme kotliet. Na kotletách, ktoré dostať v obchodoch, je však väčšinou málo mäsa, preto je najlepšie upiecť ich vcelku a dávať pozor, aby sa nevysušili. Ak ich chcete predsa len naporciovať a opiecť na panvici, je to minútová záležitosť.

6. K stehnu patrí slanina

Ak uprednostníte pred prednou časťou jahňaťa mäso zo zadnej, teda stehno, treba mať na pamäti, že tu je mäso ešte chudšie. Tiež ho pečte vcelku, okrem bežného ochutenia ho aj prešpikujte slaninou.

7. Celé jahňa naporciujte

Ak sa dostanete k celému jahňaťu a nemáte naň napríklad špeciálny gril a ražeň na pečenie vcelku, je najlepšie ho naporciovať a mäso, ktoré nemienite použiť, zmraziť.

Pečená jahňacina so zeleninou



Foto: Shutterstock

Potrebujeme:
  • 1 predná jahňacia noha
  • soľ podľa chuti
  • bylinky (tymian, rozmarín, saturejka, bazalka, cesnak)
  • zemiaky
  • cibuľa
  • zelenina podľa chuti

  • 1. Mäso očistíme, v kĺbikoch nakrojíme, nasolíme a potrieme bylinkami.

    2. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C, podlejeme, pečieme 45 minút prikryté alobalom alebo navlhčeným papierom na pečenie.

    3. Po tomto čase k jahňaťu pridáme očistené zemiaky, cibuľu a zeleninu, ktoré sme predtým osolili a posypali tými istými bylinkami ako jahňa. Pečieme ešte 30 minút bez alobalu, dochrumkava.





    ANKETA: Už ste niekedy doma robili jahňacinu?

    79,0%



    21,0%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist