S makom i bez neho

Fedor Malík, 23. januára 2018 o 04:00

Pôvodne som vám chcel priniesť dajaký zabudnutý „makový“ recept. Siahol som po dvoch kulinárskych písomných klasikách, preštudoval som Magdalenu Dobromilu Rettigovú aj Teréziu Vansovú.



Obe tieto skvelé kuchárky z predminulého a minulého storočia však mak takmer ignorujú. V Domácej kuchárke M. D. Rettigovej je o maku len malá zmienka. Tam sa odporúča mak rozotrieť a zmiešať ho so sladkou smotanou, s cukrom, medom, pomarančovou kôrou, klinčekom a so škoricou. Nuž a potom „každý si může dle libosti chuť dát, jakou chce“. Bum, hotovo...

V Novej kuchárskej knihe T. Vansovej z roku 1914 je toho „makového“ už o čosi viac. Písmo je tam o makových okružníkoch, kysnutých i nekysnutých, makových koláčoch, buchtách, prešporských makovníkoch. Apropo, Prešporok. Bratislavské makové rožky udivujú kulinársky svet už dobré tri storočia. Žiaľ, krehký koláč Židov, vymiesený z múky, makového oleja, žĺtkov, vína, vanilky a hroznového džemu sa dnes už v metropole nad Dunajom nepečie...

Prešporské makovo-medové pupáky sú však aktuálne dodnes. Slováci v Prešporku si ich nepripravovali len na Vianoce. Na rozdiel od tu žijúcich Nemcov. Tí boli o čosi maškrtnejší. Pochutnávali si na „holých“ pupákoch, ktoré si namáčali do horúceho vínového alebo slivovicového šodó. Nuž iná nácia, iné zvyklosti. My sme však zostali maku verní. Možno práve ten nám dodáva dnes viac optimizmu...
Komentáre k článku:
  • radox1 - fotkaRadox1 23. januára 2018 o 10:07

    a ide sa piecť.





    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarRadost 23. januára 2018 o 11:44

    ...a v kuchyni pri peci krásna česká blondína...:-)
    @zareaguj
  • radox1 - fotkaRadox1 23. januára 2018 o 12:33

    tá už dopiekla,možno navždy.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarChorvatka 24. januára 2018 o 23:49

    Mak po grecky sa vola opia. tamojsi piju rano vodu v ktorej sa macal mak, ona totiz obsahuje vselijaké mineraly ci stopové prvky. Ked som mojej francuzskej rodine rozpravala o vianociach a makovniku, len otvarli oci a hovorili, ze je to droga; Po 45 rokoch je konecne vo Francii v kazdom supermarkete mak k dostaniu. Posypa sa nim vsak len pecivo ..
    @zareaguj
  • bubaya - fotkaBubaya 25. januára 2018 o 09:03

    @Chorvatka (24.1.2018 23:49)

    Aj ja som mak pašovala do Nemecka, nesmel sa tu donedávna vôbec predávať. Zato výrobky z neho kúpil človek okolo hlavnej stanice aj o polnoci
    @zareaguj


Pridaj komentár k článku:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov


TOPlist