Súťaž:
S cestovinami vždy vyhráte

Varecha.sk, 25. mája 2012     4 minúty čítania

Cestoviny patria medzi najobľúbenejšie pokrmy. Sú chutné, ich príprava je rýchla, jednoduchá a vďaka rôznemu spôsobu prípravy ich môžete mať na tanieri každý deň.

Prvé zmienky o cestovinách sa objavili v Grécku. Tu sa z pripraveného koláčového cesta, usušeného na slnku, natrhali malé kúsky, ktoré sa následne uvarili. Tohto nápadu sa zmocnili Rimania, ktorí „recept“ vylepšili tým, že cesto nakrájali na rovnaké pásiky, ktoré nazývali laganon. Predpokladá sa, že s tým súvisí terajší názov lasagne. Prvé továrne na cestoviny začali vznikať až v 17. storočí v Taliansku, dovtedy sa cestoviny vyrábali len doma.

Ktoré sú zdravšie?

Základnými surovinami na prípravu cestovín je voda a múka. Môžu byť vaječné alebo bezvaječné. Tie najkvalitnejšie cestoviny sú vyrobené z tvrdej pšenice, tzv. semoliny, ktorá obsahuje 40% lepku (v porovnaní mäkká pšenica ho má najviac 30%). Práve v obsahu lepku tkvie tajomstvo pravých cestovín, ktoré sa nerozvárajú a sú pevné a pružné zároveň. Preto si pri výbere cestovín v obchode dôkladne prečítajte zloženie. Ak sú vyrobené z tvrdej pšenice, máte v rukách to najkvalitnejšie, čo môžete zjesť. Takéto cestoviny ponúka napríklad spoločnosť Podravka, vybrať si môžete zo 7 druhov (špagety, rúrky, motýliky a pod.).

Podľa štatistík priemerný Slovák skonzumuje približne 5 kilogramov cestovín ročne. Na výber má vaječné, či bezvaječné cestoviny. Ak si chcete vybrať zdravšiu alternatívu – stavte na bezvaječné cestoviny z tvrdej pšenice (semolínové cestoviny). Sú ľahko stráviteľné a bohaté na rastlinné bielkoviny a sú ideálnou „protiváhou“ k mäsu. Obsahujú vitamíny skupiny B a E, fosfor, vápnik, sodík, horčík, meď, či železo a žiadny cholesterol.



Uvarené al dente

Pri varení cestovín nešetrite vodou. Odporúča sa na 100 g cestovín použiť aspoň liter vody. Keď zovrie, pridajte lyžičku soli. Podľa talianskych kuchárov sa majú cestoviny správne variť tzv. al dente, čiže „na zub“ alebo „na skus“. Majú byť uvarené, ale nerozvarené. Cestoviny z tvrdej pšenice neoplachujte, len ich sceďte a zamiešajte do nich pár kvapiek olivového oleja.

Rôzne tvary nie sú len na krásu

Myslíte si, že výber tvaru cestovín záleží len od estetického cítenia kuchára? Ak je vaša odpoveď pozitívna, tak sa mýlite! Všetko na svete má svoj zmysel a majú ho aj rôzne tvarované druhy cestovín. Úzke a dlhé sa hodia napríklad k omáčkam z rýb alebo morských plodov, ktoré sú pripravené na olivovom oleji. Krátke a duté cestoviny veľmi dobre zachytávajú husté omáčky s kúskami mäsa alebo zeleniny.





Vyhraj jedinečný chutný balíček od spoločnosti PODRAVKA INTERNATIONAL!

Súťažná otázka: Viete, aké sú to semolínové cestoviny?

Zapojiť sa môže každý, kto správne odpovie na súťažnú otázku. Stačí do 31.5. 2012 do 12:00 na adresu online@pravda.sk poslať správnu odpoveď, a ste v hre o balíček produktov od spoločnosti PODRAVKA INTERNATIONAL. Nezabudnite do predmetu správy napísať heslo: Podravka International 2.

Viac informácií o produktoch spoločnosti Podravka nájdete na stránke www.podravka.sk


Výhercovia súťaže z tohoto kola sú:
Scarlet Veal, Bratislava
Alexandra Sasková, Veľký Klíž
Ľubica Jacová, Spišská Nová Ves
Adrián Baron
Gabriela Ligasová, Žilina



KOMERČNÁ INFORMÁCIA





 



TOPlist