
Foto: Shutterstock
Ak doma robíte klasické knedle či knedličky, väčšinou ich spravíte viac, ako sa práve vtedy zje a zvyšok putuje do chladničky. Zohriať ich na ďalší deň či neskôr sa dá rôznymi spôsobmi. Dôležité pri tom je, že zohrievanie musí byť rovnako šetrné ako ich príprava. Ale platí to aj pri knedliach kupovaných...
Klasická kysnutá alebo žemľová knedľa
Hoci niekto ich zohrieva aj v mikrovlnnej rúre, tu existuje len jediný správny spôsob, ako ich zohriať tak, aby boli ako čerstvé – v parnom hrnci alebo v pare, teda v bežnom hrnci, do ktorého dáme vodu a na ňu naparovaciu podložku.Vody v hrnci musí byť vždy menej, aby sa nedostala ku knedliam, pretože by sa rozmočili. Knedle je najlepšie pred zohrievaním nakrájať, rozložiť na naparovaciu podložku v hrnci s vriacou vodou a prikryť pokrievkou, zohriate sú za 5 minút.

Foto: Shutterstock
Ostatné druhy knedličiek
Tu existuje niekoľko možností.Na pare
Knedličky sa tiež dajú zohriať v pare, tak ako klasická knedľa, akurát kvôli ich tvaru, keďže sa robia väčšinou v tvare guliek, to trvá dlhšie – 15 minút.
V hrnci
Do hrnca dáme dostatočné množstvo vody a necháme ju zohriať, ale nie zovrieť. Potom do nej vložíme knedličky približne na 10 minút, voda však nesmie vrieť, aby sa nerozpadli. Potom ich opatrne vyberieme dierkovanou lyžicou alebo naberačkou.
V mikrovlnnej rúre
Knedličky sa dajú bez straty kvality zohriať aj v mikrovlnnej rúre – do vhodnej nádoby dáme trošku vody a do nej vložíme knedličky – netreba, aby boli celé ponorené vo vode. Nádobu zakryjeme a zohrievame asi 2 minúty pri 750 W.

Foto: Shutterstock
Opečenie na panvici
Knedličky možno aj opiecť, dodá im to ešte lepšiu chuť. Nakrájame ich na plátky alebo kliny, potom stačí dať na panvicu trochu masla, oleja, masti alebo výpeku zo slaniny a opiecť dozlatista.
Zohrievanie zmrazených knedlí
Knedle a knedličky často uchovávame v mrazničke a vyberieme ich, keď potrebujeme. Ich zohrievanie prebieha tak isto, ako pri chladených výrobkoch, len trvá dlhšie.Knedličky z mrazničky by sa však nemali dávať opekať na tuk, pretože vlhkosť, ktorá vznikne v mrazničke na ich povrchu spôsobí v kontakte s horúcim tukom prskanie. Ak máte predsa len chuť na opekané knedličky z mrazničky, treba ich nechať predtým rozmraziť.
Diskusia k článku