Fedor Malík:
Repnica a narastek

Fedor Malík, 1. mája 2018     2 minúty čítania

Slnko stálo na oblohe ešte vysoko a do cieľa našej cesty bolo 150 kilometrov. Na odbornú exkurziu Bizeljsko-sremišského vinohradníckeho regiónu sme putovali autobusom.



Skvelé cesty, úhľadná krajina v jarnom rozkvete. A stále na východ od Ľubľany až k chorvátskym hraniciam. Všade pokoj a poriadok. Slovinsko sa stáva druhým európskym Švajčiarskom...

V Brežiciach odbočujeme na Staru vas, Brezovicu a pred Bizeljskom nahor medzi vinice. Pitoreskný kraj, ktorý sa hrdí „repnicami". Repnica je v kremennom piesku vyhĺbená pivnica, v ktorej kvasia a zrejú tunajšie kvapalné poklady. Žltý muškát, Sivi pinot, Laški rizling, Modra Frankinja. Dobré vína, skvelí ľudia... Martin Najger vlastní repnicu z roku 1893 a ponúka degustáciu so syrom a pršutom za šesť eur... Veľa sa u neho popilo a ozval sa hlad. Bolo treba ísť ďalej.

Pár sto metrov nadol sídli môj priateľ Janez Istenič. Je kráľom slovinského sektu. Ročne ho predá vyše 200–tisíc fl iaš. Iné víno sa u neho ani nepije. K „bublinkám" navyše ponúka aj skvelé pohostenie. Veľký vyhriaty tanier a na ňom cordon bleu, dusený hovädzí rezeň, syrová „štruklja"(varená tvarohová štrúdľa), krokety a zeleninovo–vajcový „narastek". To je, prosím, slovinský slaný nákyp. Taký som v živote nemal na tanieri.

Kuchár Marin recept nezradil. Urobte si ho podľa vlastnej fantázie. Nezabudnite však pri ňom pochlipkávať akurátne vychladené slovenské šumivé víno. Je čím ďalej lepšie... To tu v minulosti akosi nebývalo zvykom, aby sme pili šumivé vína od slovenských vinohradníkov. Doména Serede a Nitry sa rúca. Už aj tí malí producenti dokážu vo svojich pivniciach robiť iskrivé slovenské sekty.



Diskusia k článku







 



TOPlist