Foto: Pravda - Robert Hüttner
Počúvam ho a slinky sa mi zbiehajú. Liptovské polievky nemali páru široko–ďaleko... Kyseľ so šalátom, zamrvenka v mlieku, fučka, hrachová s kyslou kapustou. Halušky sa pripravovali na desiatky spôsobov. Cez vojnu boli len s rascou, inokedy s bryndzou, tvarohom, praženicou, kockami zemiakov, lekvárom. Halušky striedali kaše či šúľky. Hojne sa pripravovali i zemiakové placky. U Rapošovcov nazývané „trelivo“, inde to bol „strapkáň“. Ten sa zarábal s kyslou kapustou a piekol sa nasucho.
K plackám sa podávalo „kyslô“ i „sladkô“ mlieko. To pán lesník Rapoš nikdy nepil. Po obede si vždy uchlípol kalíštek čučoriedkovej medoviny. Tú si pripravoval sám a recept na jej prípravu si zobral do hrobu...
Vdaka, ze ste to odstranili (redakcia?).