Fedor Malík:
Račiansky šmorn

Fedor Malík, 28. januára 2014     2 minúty čítania

Pred časom som vám priniesol recept na modranský sladký trhanec. Krupicový trhanec, po našom šmorn.


Foto: Pravda - Ivan Majerský


Ako deti sme po ňom prahli. Musel byť však chrumkavý, horúci a s dobrým kompótom. Samozrejme, domácim a najlepšie marhuľovým, ringlotovým, slivkovým. O tom, že šmorny sa pod Malými Karpatmi pripravovali i v slanej verzii, som sa dozvedel len nedávno.

Zapálení „Račané“ nedávno vydali peknú knižku. Má názov Tradičné račianske jedlá a jej autormi sú dvaja bývalí spolužiaci zo základnej školy. Kuchársky guru František Janata a lokálpatriotka Anna Zvozilová. Oboch ich spája láska k Rači i láska k vareške. Kniha prináša kopu receptov račianskych starých materí. Oživme si chute a pripravme si teda račiansky slaný šmorn.

V mise dohladka vymiešame štvrť kila hrubej krupice, slabého pol litra mlieka, šesť vajec, prášok do pečiva, soľ a za lyžicu bravčovej masti. Polotekuté cesto potom rozlejeme na plech a v horúcej rúre ho opečieme z jednej i z druhej strany. Pred dopečením cesto „rozdrapkáme“ vidličkami a vzniknuté trhance necháme ešte dopiecť. K teplému slanému šmornu podávame studený račiansky vlašák.



Diskusia k článku

kuchticka
Toto jedlo som tiez milovala a na Morave a v Cechach tomu hovoria TRHANEC.
Ze bych ho niekedy zasa skusila? > po nekonecne dlhych rokoch.
hubata
U nás na Záhorí to bol: šmór. Nepiekol sa na plechu v rúre, ale na veľkej panvici a donekonečne sa musiel miešať aby bol pekne opečený. Ale vždy len na sladko. Slanú verziu my Záhoráci nepoznáme. Zlý kompót ani nepoznám p. Malík, všetky kompóty sú výborné.
hanka56
tak u nás se také říká šmorn a dělal se na panvici na slano a pilo se k němu mléko. Mňaaaam :-) :-)
majki
Je to mnamka! Pozname zo zahoria robene na panvici, aj ked sa mi zda ze v sucasnosti tu nie je tak popularny ako v rakusku keiserschmarrn. Este zistit kto odkukal od koho :)
pavla3
V severních čechách se také říká šmorn jí se na slano i jako zavářka do polévky.
peterko69
@majki : Wikipedia tvrdi, ze Schmarrn pochadza zo 16.storocia a z Nemecka. A okrem mukoveho (Keiserschmarrnu) bol este krupicovy (asi tento), struhankovy a zemiakovy.
safran
trochu nerozumiem vete " v horúcej rúre ho opečieme z jednej i z druhej strany"... viem mi niekto vysvetliť?






 



TOPlist