Foto: Pravda - Ivan Majerský
Zapálení „Račané“ nedávno vydali peknú knižku. Má názov Tradičné račianske jedlá a jej autormi sú dvaja bývalí spolužiaci zo základnej školy. Kuchársky guru František Janata a lokálpatriotka Anna Zvozilová. Oboch ich spája láska k Rači i láska k vareške. Kniha prináša kopu receptov račianskych starých materí. Oživme si chute a pripravme si teda račiansky slaný šmorn.
V mise dohladka vymiešame štvrť kila hrubej krupice, slabého pol litra mlieka, šesť vajec, prášok do pečiva, soľ a za lyžicu bravčovej masti. Polotekuté cesto potom rozlejeme na plech a v horúcej rúre ho opečieme z jednej i z druhej strany. Pred dopečením cesto „rozdrapkáme“ vidličkami a vzniknuté trhance necháme ešte dopiecť. K teplému slanému šmornu podávame studený račiansky vlašák.
Ze bych ho niekedy zasa skusila? > po nekonecne dlhych rokoch.