Prírodní bojovníci:
Zbavte sa zápachu na rukách, v chladničke aj v celej kuchyni ekologicky

Veronika Lucáková, 9. júla 2024     5 minút čítania

Pri varení a skladovaní potravín sa rôznym silným arómam, prípadne aj trošku nepríjemnému zápachu, úplne nevyhneme. Dajú sa však celkom jednoducho zneutralizovať a odstrániť aj bez drahých chemických prostriedkov.



Foto: Shutterstock

Pri varení a skladovaní potravín sa rôznym silným vôňam, prípadne aj trošku nepríjemnému zápachu, tak celkom nevyhneme. Občas ich cítiť po celej kuchyni, na rukách aj v chladničke, ale dajú sa super zneutralizovať a odstrániť.

Čo pomôže proti zápachu na rukách

  • Nerezová oceľ
    Znie to možno zvláštne, ale trenie rúk o nerezovú oceľ môže pomôcť neutralizovať pachy od cesnaku, cibule alebo ryby. Môžete použiť nerezovú lyžicu alebo špeciálne mydlo z nerezovej ocele.
  • Mletá káva
    Mletá káva je účinný spôsob, ako odstrániť nepríjemný zápach z rúk. Stačí si trochu mletej kávy vtrieť do rúk a potom ich opláchnuť vodou. Káva nielenže neutralizuje pachy, ale tiež pôsobí ako peeling a zjemní pokožku.



    Foto: Shutterstock

  • Citrónová šťava
    Kyselina citrónová výborne neutralizuje pachy. Stačí si vytlačiť šťavu z citróna na ruky a poriadne si ich umyť. Citrón nielen neutralizuje pachy, ale aj zanechá sviežu vôňu.
  • Jedlá sóda
    Zmiešajte jedlú sódu s trochou vody, aby ste vytvorili pastu. Túto pastu si natrite na ruky a nechajte pôsobiť niekoľko minút, potom dôkladne opláchnite vodou. Jedlá sóda výborne absorbuje pachy.

  • Náš videotip na odstránenie zápachu od cesnaku či cibule:



    Keď to nevonia v kuchyni

  • Ocot
    Biely ocot je univerzálny prostriedok na čistenie aj na neutralizáciu pachov. Je určený na čistenie, nie na pridávanie do jedál a je bežne dostupný aj v drogériách. Môžete ho použiť na utretie povrchov alebo jednoducho chvíľu variť v malom hrnci na sporáku, aby absorboval pachy v kuchyni.
  • Kávové zrná alebo mletá káva
    Sú skvelým pohlcovačom pachov. Rozmiestnite niekoľko misiek s kávovými zrnami alebo mletou kávou po kuchyni, aby pohltili nepríjemné pachy.



  • Foto: Shutterstock

  • Citrón a klinček
    Prevoňajte kuchyňu príjemnou citrusovou vôňou tak, že nakrájate citrón a vložíte doň niekoľko klinčekov. Tento prírodný deodorant krásne osvieži vzduch v kuchyni.

  • Zbavte sa aj zápachu v chladničke

  • Ocot
    Podobne ako v kuchyni, aj v chladničke môžete použiť biely ocot. V malej miske nechajte ocot v chladničke cez noc, aby absorboval pachy.



  • Foto: Shutterstock

  • Aktívne uhlie
    Ďalší výborný absorbent pachov, ktorý sa používa napríklad na filtráciu vody. Pozháňate ho cez internet napríklad na stránkach s bioproduktami. Môžete ho umiestniť do malej nádoby a vložiť do chladničky.
  • Mletá káva
    Môže byť umiestnená v malej otvorenej nádobe alebo vrecúšku v chladničke. Absorbuje pachy a zanecháva príjemnú vôňu.
  • Jedlá sóda
    Položte otvorenú škatuľku jedlej sódy na jednu z políc v chladničke. Jedlá sóda bude absorbovať pachy a udrží vašu chladničku sviežu.




  • Foto: Shutterstock


  • Pravidelné čistenie
    Dôležitým krokom k prevencii zápachu je pravidelné čistenie chladničky. Odstráňte staré a pokazené potraviny, a raz za mesiac umyte vnútorné povrchy chladničky zmesou vody a octu.




  • ANKETA: Používate na odstránenie zápachu kávu?

    21,6%



    78,4%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist