Foto: Shutterstock
Hovorí sa im maslo, hoci s ním vlastne nemajú nič spoločné a v obchodoch ich dostať vyrobené z rôznych druhov orechov – najčastejšie ako arašidové (arašidy síce nie sú orechy, ale väčšina ľudí ich tak vníma), orieškové, mandľové a občas aj pistáciové či kešu.
Orechové maslá sú nielen chutné, ale ak sú 100-percentné a bez cukru, ešte sú aj zdravé – teda v prípade, ak si dáte denne jednu alebo dve lyžičky. Nie je to však lacná záležitosť, cena mandľového či orieškového masla sa pohybuje pri 200-250 gramovom balení dosť nad 10 eurami, arašidové je lacnejšie, to stojí zvyčajne okolo 3-4 eurá.
Určite ste už niekde čítali, že orechové maslá sa dajú urobiť aj doma a stačí k tomu len výkonný mixér s nožíkmi a trocha trpezlivosti. A tak naša kolegyňa Jarka Horváthová vyskúšala vo vlastnej kuchyni pripraviť arašidové, orieškové, mandľové, kešu a pistáciové maslo. A toto sú jej skúsenosti...
Foto: Shutterstock
Najjednoduchšie – z arašidov
Najjednoduchšie sa robilo arašidové maslo, stačilo nasypať olúpané nesolené arašidy do mixéra a pustiť na najväčšie obrátky. Bol to celkom rýchly proces, zo 100 gramov arašidov bolo maslo hotové za necelé dve minúty.Bez problémov sa dalo takto urobiť aj maslo z lieskových orieškov, pistácií aj kešu orechov. Je však lepšie dať naraz mixovať menej orieškov – samozrejme podľa objemu nádobky mixéra.
Ak sa rozhodnete robiť pistáciové maslo, určite si treba kúpiť ošúpané pistácie – robila som ho aj z nešúpaných, ale vylúpať pol kila, mi trvalo asi 2 hodiny a bolo z nich 250 g čistých pistácií.
Najdlhšie trvala príprava mandľového masla, pri ňom treba trochu trpezlivosti. Najmä ak sa v nejakej fáze mixovania rozmixované mandle nalepia na steny mixéra a vy máte pocit, že nože sa krútia naprázdno. Vtedy treba mixér vypnúť a špachtľou (stierkou) hmotu zo stien nahrnúť do stredu a pokračovať v mixovaní. To treba urobiť aj niekoľkokrát.
Foto: Jarmila Horváthová
Pomôže tiež, ak do zmesi pridáte niekoľko kvapiek neutrálneho rastlinného oleja, napríklad repkového či slnečnicového, zmes sa ľahšie spojí. Olej som však pridávala len k mandliam, k ostatným druhom orechov ho nebolo treba.
Malé vylepšenia
Možno vám napadá otázka, či treba mandle a lieskové oriešky pred mixovaním zbaviť tenkej šupky. Je to otázka preferencií, ja som maslo z robila z orechov aj so šupkou. Ak chcete maslá s jemnou textúrou, môžete ich vopred ošúpať.Pozrite si naše video, ako ošúpať lieskovce:
Ak chcete, aby malo vaše domáce orechové maslo výraznejšiu chuť, pistácie, oriešky či mandle môžete predtým nasucho opiecť na panvici alebo v rúre, nechať vychladnúť a až potom rozmixovať.
Pokiaľ chcete z orechového masla naozajstnú maškrtu, môžete doň pridať trošku cukru alebo tekutého medu. A pre úplné nebíčko v papuľke môžete arašidy, lieskovce, mandle, kešu či pistácie opražiť, odložiť bokom, na panvici skaramelizovať trochu cukru a pridať opražené orechy, nechať vychladnúť a potom rozmixovať.
Koľko to stojí
A koľko vás, teda okrem pár minút vášho času, bude táto "sranda" stáť? Určite podstatne menej, než keby ste si hotové orechové maslo kúpili v obchode.Napríklad balenie 200 g nesolených arašidov som kúpila za 0,99 centov a 100 percentné arašidové maslo som v supermarketoch videla v cene od 3 eurá vyššie.
Sto gramov mandlí dostať kúpiť za 1,10 -1,30 euro a urobila som z neho 100 gramov masla. Rovnaké množstvo kúpeného mandľového masla vychádzalo na 4,60 eur.
100 g kešu orechov vychádzalo na 1,50 eur, maslo z nich bolo o niečo lacnejšie ako mandľové.
Cena lieskových orieškov bola podobná ako cena mandlí a rovnako to bolo aj u masla.
Foto: Shutterstock
Pistácie boli a sú najdrahšie, 100 g lúpaných som videla asi za 4,20 eur. V obchodoch však dostať väčšinou nie čisto pistáciové maslo, ale len krémy, ktoré obsahujú 40 - 60 percent pistácií. Tie vychádzajú cenovo tak isto, ako lúpané pistácie, je však rozdiel, či máte za rovnakú cenu 100 percentné maslo alebo 40 percentný krém s množstvom prídavných látok.
Takže výsledok je jednoznačný, orechové maslá sa určite oplatí urobiť si doma. Našťastie to vôbec nie je zložité...
Diskusia k článku