Foto: Pravda
Fedor Malík
Pán doktor už niekoľko rokov nie je medzi nami. Zostalo len jeho posolstvo, zostali len jeho písomné diela. Hádam sa tam „hore“ na mňa nenahnevá, keď opäť v jednej z jeho kníh zalistujem a pripomeniem vám recept na originálny prešporský šniceľ. Pozri recepty na Rezne a steaky Pripravíme si ho z teľacieho orecha alebo morčacích pŕs a s prípravou začneme už deň pred podávaním. Rezne musia byť veľké, dobre naklepané a mierne nasolené. V predvečer sa uložia do väčšej misy a jednotlivo sa poprekladajú kolieskami cibule, čiernym korením, posekaným cesnakom a petržlenovou vňaťou.
Zatlačia sa, prikryjú bielym obrúskom a odložia do chladničky. Na druhý deň sa z nich odstránia ingrediencie a pokvapkajú sa zmesou citrónovej šťavy a bieleho vína. Potom sa obalia v hladkej múke, poprášia mletým bielym korením, namočia do rozšľahaného vajíčkovo– smotanového sósu a obalia v strúhanke.
Rezne sa odporúča vyprážať v masti dolnozemských mangalíc. Ešte horúce ich potom kladieme na tanier, ozdobíme citrónom, petržlenovou vňaťou a podávame s kyslým zemiakovým šalátom.
V pohári máme naliate dvojročné Veltlínske zelené... tentoraz môže byť i z Wachau, taký nie celkom obyčajný „smaragd“.
Diskusia k článku