Fedor Malík:
Prešporský šniceľ

Fedor Malík, 5. marca 2010     2 minúty čítania

Doktora Petra Ševčoviča som spoznal na sklonku jeho života. Chodil už o palici, ale hlavu mal čistú a gastronomické nápady obdivuhodné.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Jeho knihy o zvyklostiach a kuchyni starého Prešporka sú skvelými textami, ktoré voňajú i chutia. Sú plné kulinárskych inšpirácií, plné úžasných receptov a v neposlednom rade i dokladom čias a atmosféry, ktorú z našej Bratislavy neúprosne odvial čas.

Pán doktor už niekoľko rokov nie je medzi nami. Zostalo len jeho posolstvo, zostali len jeho písomné diela. Hádam sa tam „hore“ na mňa nenahnevá, keď opäť v jednej z jeho kníh zalistujem a pripomeniem vám recept na originálny prešporský šniceľ. Pozri recepty na Rezne a steaky Pripravíme si ho z teľacieho orecha alebo morčacích pŕs a s prípravou začneme už deň pred podávaním. Rezne musia byť veľké, dobre naklepané a mierne nasolené. V predvečer sa uložia do väčšej misy a jednotlivo sa poprekladajú kolieskami cibule, čiernym korením, posekaným cesnakom a petržlenovou vňaťou.

Zatlačia sa, prikryjú bielym obrúskom a odložia do chladničky. Na druhý deň sa z nich odstránia ingrediencie a pokvapkajú sa zmesou citrónovej šťavy a bieleho vína. Potom sa obalia v hladkej múke, poprášia mletým bielym korením, namočia do rozšľahaného vajíčkovo– smotanového sósu a obalia v strúhanke.

Rezne sa odporúča vyprážať v masti dolnozemských mangalíc. Ešte horúce ich potom kladieme na tanier, ozdobíme citrónom, petržlenovou vňaťou a podávame s kyslým zemiakovým šalátom.

V pohári máme naliate dvojročné Veltlínske zelené... tentoraz môže byť i z Wachau, taký nie celkom obyčajný „smaragd“.




Diskusia k článku

gastro
Ako vždy, od p.prof.Malíka - SUPER!!! Ďakujem, že si nájdete čas sa podeliť so svojími skúsenosťami, na zdravie !
hannah22
Bože to musí byť dobrota, vďaka za počteníčko, aj keď najedená slintám, a to vínko .... :))
frezia68
Ááááách,už sa teším na rodinnú stretávku,keď si to deň vopred pripravím a v pohode budeme vychutnávať....idem zháňať vínko,len to teľacie asi nedostanem,no dobrá bude aj morka.Ani masť taká dobrá nebude,odkiaľ také mangalice? Ani z Wachau to asi nebude........nuž čo,mám to vôbec robiť? Ale v predvečer naložím.........nech sa mu podobajú.......:-)))))






 



TOPlist