Foto: Shutterstock
Jedlá, ktoré sa dajú pripraviť v jednom pekáči sú úžasný „vynález“. Nevyžadujú si z vašej strany až tak veľa času na prípravu, okrem toho, že všetko treba načistiť a nakrájať, nemusíte stáť pri sporáku a ešte aj zašpiníte minimum riadu.
Pri spoločnom varení či pečení sa chute jednotlivých surovín nádherne prepoja a výsledok býva naozaj výborný. Aj tento spôsob prípravy jedál má však nejaké svoje pravidlá. Tu je niekoľko tipov, aby bolo vaše jedlo naozaj excelentné.
Koľko tekutiny pridať?
Ak pripravujete jedlo z jedného plechu či panvice (je jedno, či je to nákyp, alebo len dáte vedľa seba zemiaky a mäso), je dôležité aby nebolo suché, ale ani aby mäso, zemiaky, cestovina či zelenina neplávali vo veľkom množstve šťavy. Preto všetko treba podliať tak akurát. Koľko je však akurát?Ak robíte niečo so surovými cestovinami, tie by mali byť napríklad dobre pokryté tekutinou. Ak sú suroviny predvarené, stačí zálievky oveľa menej, pretože ťažko absorbujú ďalšiu tekutinu. To isté platí pre zeleninu. Tá navyše tekutinu uvoľňuje.
Platí pravidlo, že hotové jedlo by malo byť byť obklopené omáčkou či šťavou po celom obvode, ale nemalo by v nej plávať. Ak jedlo nezjete a chcete ho odložiť na ďalší deň, odporúčame oddeliť tuhú zložku a šťavu a tak dať do chladničky. Pred zohriatím ich dať opäť dokopy a ak jedlo zohrievate v rúre, posypať ho nastrúhaným syrom.
Aký syr použiť?
Chrumkavá syrová kôrka k mnohým zapečeným jedlám jednoducho patrí. Ak chcete pokrm posypať syrom a zapiecť, v zásade to môžete urobiť s akýmkoľvek druhom syra. Čím je však syr mäkší a bohatší na tuk, tým lepšie sa roztopí.Mäkké syry s veľkým množstvom tuku sú preto vhodnejšie na zapekanie ako tvrdé a staršie syry, ktoré sa podstatne horšie topia.
Na zapečenie odporúčame tieto syry: mladá gouda, čedar, ementál, eidam, mozzarella, parmezán, feta, balkánsky syr. Ak chcete jedlu dodať obzvlášť intenzívnu chuť, môžete na zapekanie použiť aj kozí syr alebo syr s modrou plesňou, ktorý tiež vytvára skvelú kôrku.
Foto: Shutterstock
Dobrým nápadom sú vždy aj zmesi rôznych syrov. Dbajte len na to, aby chuť syra neprevážila chuť ostatných ingrediencií. Syr s modrou plesňou sa hodí k výdatnému zemiakovému jedlu, ale jemná zelenina lepšie chutí s jemným syrom ako je mozzarella. Ak použijete syr, ktorý sa dá nastrúhať, tak to urobte - je to lepšie, ako na jedlo položiť celé plátky.
Správne zapekacie misky
Na dosiahnutie skvelého výsledku je potrebné použiť aj správnu nádobu. Je na vás, či použijete zapekaciu misu, plech či panvicu z liatiny, plechu, zo skla, keramiky či porcelánu. Najlepšie je, keď je pokiaľ možno pre daný druh pokrmu najplytšia (výnimkou sú nákypy), ideálne sú plechy a panvice.Na jednej strane to umožňuje rovnomerné upečenie ingrediencií vďaka dobrému rozloženiu tepla. Na druhej strane, ak posypete jedlo napríklad syrom, ten sa dostane všade a v spodnej časti pekáča nemáte len suché mäso, cestoviny alebo zemiaky.
Ak ste sa rozhodli jedlo zapiecť a chcete, aby malo dokonalú a chrumkavú syrovú kôrku, mali by ste ho piecť na hornom ohreve. Ak rúra nemá túto funkciu samostatne, horný/spodný ohrev je správnou voľbou. Takto bude vrchná vrstva pekne zlatohnedá. Pečenie s ventilátorom na zapekanie sa neodporúča.
Diskusia k článku