Pravda alebo mýtus:
Bol chlieb za socializmu lepší ako dnes?

Jarmila Horváthová, 17. novembra 2024     4 minúty čítania

Voľakedy bolo maslo smotanovejšie, mlieko hustejšie a chlieb? Ten bol mäkší a vydržal dlhšie ako ten dnešný. Stretli ste sa už s týmto názorom alebo ho sami máte? Bol naozaj chlieb za socializmu lepší, alebo ide skôr len o akýsi druh spomienkového optimizmu? Zamyslela sa naša kolegyňa Jarka Horváthová.



Foto: Shutterstock

Technológia výroby chleba sa určite za posledné polstoročie zmenila, ale či dnes jeme menej kvalitný chlieb ako sme jedli v 70-tych či v 80-tych rokoch minulého storočia? To možno platilo na prelome tisícročí, teda vlastne už pred štvrťstoročím. Spomínam si, že vtedy bolo naozaj problém kúpiť kvalitný chlieb. Dnes to (aspoň podľa mňa) určite neplatí.

Z veľmi jednoduchého dôvodu – výber chleba a pečiva v supermarketoch a v pekárňach je minimálne 10-násobne väčší, ako bol vtedy. Od toho najobyčajnejšieho až po remeselne vyrábaný kváskový, každý si môže vybrať podľa svojich preferencií a peňaženky.



Foto: Shutterstock

Slabý výber

Pamätám si, že v 70-tych rokoch minulého storočia boli dostať v našom obchode dva druhy chleba – jeden tmavší, ten stál 5,20 korún a bledší, ten stál niečo vyše 6 korún. Niekedy bolo dostať ešte tzv. výražkový chlieb, upečený z ražnej múky, ale nemala som pocit, že by bol chuťovo iný, ako ten bledší, či ako sme hovorili biely chlieb.

Ja som chlieb vždy milovala, ale čo si spomínam, obidva druhy boli chutné, keď boli čerstvé. Na druhý, tretí deň to nijaká zvláštna pochúťka nebola. Pamätám si, že boli drobivé a nakyslé... Mali sme ich najradšej vo vajci alebo keď nebol čas či vajcia, tak aj ako hrianky s masťou a cesnakom.

Okrem toho ešte bol dostať sendvič (tiež sa na druhý deň drobil), jeden druh rožkov a niekedy mali aj väčšie zahnuté rožky, ktorým sa hovorilo Dubčekove a sladké makové rožky. Až neskôr pribudli do sortimentu také veci, ako boli napríklad bosniaky.

Keď som na začiatku 80-tych rokov prišla do Bratislavy, môj „chlebový sortiment“ sa rozšíril o tmavý hutný chlieb, ktorý sa volal Bevit, určite sa naň mnohí rozpomenú. Jeho chuť bola kolísavá, niekedy bol taký chutný, že by ste ten malý bochník zjedli na posedenie, inokedy zase taký kyslý, že vám stačil krajček. V našom internátnom bufete často mali len štvrtinky chleba a tresku, veruže neviem, ktoré z toho bolo kyslejšie.

Prečo chlieb voľakedy neplesnivel?

Občas sa stretnem aj s názorom, že súčasné chleby nič nevydržia a splesnivejú rýchlejšie, ako chlieb voľakedy, K tomu treba povedať len to, že väčšinou rýchlo splesnivie nakrájaný balený chlieb.



Foto: Shutterstock

Dôvod je jednoduchý, chlieb sa krája a balí ešte teplý, v igelitovom vrecku sa vyzráža medzi krajcami vlhkosť a preto rýchlo splesnivie. Voľakedy to tak nebolo – z prozaického dôvodu, balený nakrájaný chlieb neexistoval. Ak nechcete aby vám chlieb rýchlo nesplesnivel, tak jednoducho krájaný a balený chlieb nekupujte.

Takže na otázku, či bol voľakedy chlieb chutnejší, ako je teraz má asi každý vlastnú odpoveď. V každom prípade je však teraz oveľa viac možností, ako sa k chutnému chlebu, ktorý aj chutný nejaký deň vydrží, dostať.



ANKETA: Bol podľa vás chlieb za socializmu lepší?

80,0%



20,0%







Diskusia k článku






 



TOPlist