Foto: Shutterstock
Určite sa vám už niekedy stalo, že sa na mrkve, ktorú ste mali v chladničke, urobili po nejakom čase malé tmavé škvrny. Tiež ich vtedy povykrajujete a mrkvu použijete ako zvyčajne? Nerobíte dobre, pretože aj keď to možno tak na prvý pohľad nevyzerá, ide o pleseň, a tá je nebezpečná.
Odrezať nestačí
Nestačí z mrkvy odrezať napadnuté časti, záludnosť plesní spočíva v tom, že sa vždy rozšíria na celú zeleninu - aj keď sa voľným okom zdá, že postihnutých je len niekoľko miest. Preto by ste mrkvu s tmavými škvrnami už nemali jesť, aj keď ich odstránite.Ak postihnuté miesta odrežete a takúto mrkvu zjete raz, samozrejme, sa nič vážne nestane, ale ak by ste to robili častejšie, môže to viesť k zdravotným ťažkostiam. Toxíny obsiahnuté v plesni, mykotoxíny, môžu z dlhodobého hľadiska poškodiť pečeň a obličky a sú klasifikované aj ako karcinogénne.
Ako predísť vzniku plesní
V rodinných domoch, ktoré majú pivnice by sa v nich mrkva mala skladovať v debničkách s pieskom, nie každý však má takúto možnosť. Ak máte len špajzu, alebo len potravinovú skriňu v kuchyni, vtedy väčšinou končí v chladničke. Mrkva však patrí medzi zeleninu s veľkým obsahom vody a tak má tendenciu v nej veľmi rýchlo splesnivieť.Foto: Shutterstock
Aby ste zabránili jej plesniveniu, treba ju prezrieť už pred uskladnením a pravidelne ju kontrolovať. Ak kúpite mrkvu s vňaťou, tú treba hneď odstrániť. A treba dbať aj na čistotu v chladničke, kde je uložená. Samozrejme, aby dlhšie vydržala, je dobré zabaliť ju do mikroténového vrecka alebo vzduchotesnej nádoby a skladovať v na to určenom oddelení v chladničke - zvyčajne v šuflíku na zeleninu.
Na záver ešte jeden tip, ktorý nie je veľmi známy. Mrkvu môžete skladovať aj vo vzduchotesnej nádobe naplnenej vodou a tú občas vymeniť. Zelenina tak zostane dlhšie čerstvá a chrumkavá.
Diskusia k článku