Pôstny jedálniček:
Čo vás zasýti namiesto mäsa a ako piecť bez vajec, masla či mlieka

Jarmila Horváthová, 20. februára 2024     4 minúty čítania

Kto chce dodržiavať najprísnejší pôst, mal by sa stravovať ako vegán, okrem mäsa by sa mal teda zaobísť aj bez všetkých živočíšnych produktov. Čo teda cez pôst jesť a maškrtiť?



Foto: Shutterstock

Čo vás zasýti namiesto mäsa?

Ak sa rozhodnete pre stravu bez mäsa, asi budete riešiť problém, čím ho nahradíte tak, aby ste neboli o chvíľu hladní. Pocit zasýtenia poskytujú najmä bielkoviny – živočíšne aj rastlinné, takže ich treba pridať do bezmäsitého jedla. Napríklad k zeleninovému jedlu pridajte syr, do šalátu sa okrem neho hodí aj jogurtový alebo smotanový dresing.

Pre ďalšie doplnenie bielkovín si prípadne môžete po hlavnom jedle dopriať namiesto klasického dezertu jogurt s orieškami, ktoré rovnako ako semienka zasycujú.

Keď vylúčite všetko živočíšne

Počas pôstu sa voľakedy nejedlo nielen mäso, ale ani vajcia, mlieko, syry či maslo, teda vlastne žiadne živočíšne produkty, tak ako to dnes praktizujú vegáni.



Foto: Shutterstock

Ak sa rozhodnete pre čisto rastlinnú, teda vegánsku stravu, najlepším zdrojom rastlinných bielkovín s vysokým sýtiacim efektom sú strukoviny a už spomínané semienka a rôzne druhy orechov. Jedny aj druhé dodajú telu aj potrebné minerály a vitamíny.

Ako piecť bez vajec?

Ak chcete piecť bez vajec, existuje niekoľko spôsobov, ako ich v receptoch môžete nahradiť.



Foto: Shutterstock

V sladkých koláčoch dokáže 1 vajce nahradiť 80 g nesladeného jablkového pyré. Ak použijete sladené, znížte o trochu množstvo cukru v koláči. Druhou možnosťou, ako nahradiť 1 vajce, je použiť polovicu veľmi zrelého banánu, ktorý treba dobre rozpučiť alebo rozmixovať.

Do sladkého aj slaného cesta môžete namiesto vajec použiť aj zmes ľanových alebo chia semienok. Zmiešajte 2 polievkové lyžice mletých semienok s 2–3 polievkovými lyžicami vody, nechajte ich krátko napučať a zmes pridajte do cesta.


Čím nahradiť mlieko a maslo?

Ak chcete piecť vegánsky, klasické kravské mlieko sa dá nahradiť rastlinnými náhradami z ryže, sóje, ovsa, kokosu alebo mandlí, a to v pomere 1:1.



Foto: Shutterstock

Namiesto masla sa dajú použiť iné tuky. Dobrou alternatívou je napríklad rastlinný olej s neutrálnou chuťou napríklad repkový či kukuričný – namiesto 100 g masla pridajte 90 g oleja.

Môžete vyskúšať aj kokosový tuk, ten sa dáva v pomere 1:1 a k tomu ešte štipka soli. Kokosový tuk je však výraznejší a mení výslednú chuť cesta.



ANKETA: Zdržiavate sa počas pôstu konzumácie všetkých živočíšnych produktov?

7,3%



92,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist