Foto: Shutterstock
Nesprávny postup pri zohrievaní môže spôsobiť, že omáčka stratí svoju krémovosť, zhustne alebo sa dokonca zrazí. Ako by sme mali omáčky správne zohrievať, aby boli rovnako chutné ako čerstvo uvarené?
Krémové omáčky
Bešamelová, kôprová, chrenová, omáčky, ale aj rôzne prívarky, ktoré obsahujú mliečne produkty, sú citlivé na vysoké teploty.Práve vďaka mliečnej zložke sa pri nesprávnom ohrievaní môžu zraziť alebo spáliť. Preto ich treba ohrievať pomaly na nízkej teplote a neustále miešať, aby sa nepripálili.
Foto: Shutterstock
Ak je omáčka príliš hustá, pridajte do nej trocha mlieka, smotany alebo vývaru, aby ste jej prinavrátili krémovosť.
V prípade, že používate mikrovlnnú rúru, ohrievajte omáčku na nižšom výkone a každých 30 sekúnd ju premiešajte, aby sa rovnomerne prehriala.
Paradajkové omáčky
Bolognese alebo aj naša klasická paradajková, tie sú odolnejšie voči ohrievaniu, ale aj pri nich je dôležité dodržať niekoľko zásad, aby sa nepripálili alebo nezhustli príliš.Paradajkovú omáčku ohrievajte na strednej teplote a pravidelne miešajte, aby sa rovnomerne zahriala. Ak je omáčka príliš hustá, môžete pridať trochu vody alebo vývaru, aby mala správnu konzistenciu.
Foto: Shutterstock
V mikrovlnke ohrievajte na strednom výkone a každú minútu premiešajte, aby sa teplo šírilo rovnomerne. Prikrytie nádoby zabráni striekaniu omáčky a ušetrí vám následné čistenie mikrovlnky.
Po ohrievaní môžete do omáčky pridať čerstvé bylinky (napr. bazalku), aby omáčka získala sviežu vôňu a chuť.
Maslové a olejové omáčky
Maslové omáčky, ako je holandská alebo omáčky na báze oleja (napr. pestá), sú veľmi citlivé na prehriatie. Maslo a olej sa môžu oddeliť od zvyšných zložiek, čo môže spôsobiť, že omáčka bude mastná a stratí svoju hladkosť.Foto: Shutterstock
Najlepším spôsobom na ohrievanie maslových omáčok je použitie vodného kúpeľa. Vďaka jemnému zahrievaniu sa maslo neoddelí a omáčka si zachová hladkú textúru.
Ak ohrievate na sporáku, udržujte veľmi nízku teplotu a neustále miešajte.
Mikrovlnná rúra vám poslúži tiež, ale omáčku ohrievajte veľmi krátko (po 15 sekundových intervaloch) a miešajte, aby ste predišli oddeleniu masla alebo oleja.
Omáčky na báze vývaru
Omáčky na báze vývaru, ako sú rôzne šťavy k mäsu alebo zelenine, sa pri ohrievaní zvyčajne správajú bezproblémovejšie než krémové omáčky, no aj tu treba dávať pozor na prílišné zahusťovanie alebo odparenie počas zohrievania.Tieto omáčky ohrievajte na miernom ohni a neustále miešajte, aby sa rovnomerne prehriali. Ak sú príliš husté, pridajte trochu vývaru alebo vody, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.
Rovnako ako pri ostatných omáčkach, v mikrovlnke ich ohrievajte na strednom výkone a pravidelne premiešajte.
Foto: Shutterstock
Na osvieženie chuti pridajte po ohrievaní trochu čerstvých byliniek alebo korenia, aby sa omáčka chuťovo opäť „prebudila“, zvýraznila.
Syrové omáčky
Omáčky, ktorých základ tvoria rôzne syry môžu pri opakovanom ohrievaní stratiť svoju krémovú konzistenciu.Ohrievajte ich pri nízkej teplote a neustále miešajte, aby sa syrová zmes neoddelila. Ak omáčka zhustla, môžete pridať malé množstvo mlieka alebo smotany, aby zostali krémové.
V tomto prípade sa mikrovlnke radšej vyhnite. Syrové omáčky sa najlepšie ohrievajú na sporáku, keďže v mikrovlnnej rúre sa zvyknú oddeľovať a hrudkovatieť.
Diskusia k článku