Foto: Pravda - Robert Hüttner
Fedor Malík
Na jar posledného roka vojny ho napokon jedna z nich dostala. Kde je pochovaný, nevedno... Starý otec Alexander bol pisateľský talent. Takmer štyri roky pravidelne korešpondoval s rodinou. Pozri recepty na tému Dedove dobroty Obdivoval svojich ruských „nepriateľov“ a dôveroval i rakúskemu cisárovi! Veril, že sa raz vráti k svojim štyrom deťom, k svojej Rózke. Nestalo sa tak. Zostala po ňom len hŕba listov. Čítavam ich a mnohým veciam nerozumiem...
V niektorých dedových listoch sú i zmienky o vojnovej strave. Jedla bolo málo, mäsa ešte menej a o dobrotách nemohla byť ani reč... Kuchárska kniha bojujúceho cisárskeho vojska obsahovala vyše tristo receptov.
Medzi polievkami dominovali mäsové vývary, krúpové, zemiakové, repové a chlebové žbrndy. Z múčnych jedál sa pripravoval grenadýrmarš, suchárové placky a ušubraný regiment.
K najneobľúbenejším „mäsovým“ jedlám c. k. vojakov patrilo hovädzie hašé a bravčový eintopf s kapustou... Hašé prežilo nás všetkých. Spomínam si naň i ja. Nebolo to v prvej svetovej vojne, ale bolo to oveľa neskôr.
„Vojnovú“ kuchyňu sme v šesťdesiatych rokoch 20. storočia s ohrnutými nosmi konzumovali aj v bratislavskej študentskej jedálni Charitas. Hašé tam bolo v pondelok. Pondelky sú mi dodnes gastronomickým mementom.
Diskusia k článku