Fedor Malík:
Pondelkové hašé

Fedor Malík, 20. apríla 2012     2 minúty čítania

Môj dedo Alexander Mesík bol učiteľ.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Fedor Malík


Panslávsky učiteľ, rusofil. Maďarská moc ho šibovala po celom Hornom Uhorsku a medzi prvými musel už v roku 1914 narukovať. Štyri roky sa potĺkal, hladoval a vyhýbal sa guľkám na východnom fronte.

Na jar posledného roka vojny ho napokon jedna z nich dostala. Kde je pochovaný, nevedno... Starý otec Alexander bol pisateľský talent. Takmer štyri roky pravidelne korešpondoval s rodinou. Pozri recepty na tému Dedove dobroty Obdivoval svojich ruských „nepriateľov“ a dôveroval i rakúskemu cisárovi! Veril, že sa raz vráti k svojim štyrom deťom, k svojej Rózke. Nestalo sa tak. Zostala po ňom len hŕba listov. Čítavam ich a mnohým veciam nerozumiem...

V niektorých dedových listoch sú i zmienky o vojnovej strave. Jedla bolo málo, mäsa ešte menej a o dobrotách nemohla byť ani reč... Kuchárska kniha bojujúceho cisárskeho vojska obsahovala vyše tristo receptov.

Medzi polievkami dominovali mäsové vývary, krúpové, zemiakové, repové a chlebové žbrndy. Z múčnych jedál sa pripravoval grenadýrmarš, suchárové placky a ušubraný regiment.

K najneobľúbenejším „mäsovým“ jedlám c. k. vojakov patrilo hovädzie hašé a bravčový eintopf s kapustou... Hašé prežilo nás všetkých. Spomínam si naň i ja. Nebolo to v prvej svetovej vojne, ale bolo to oveľa neskôr.

„Vojnovú“ kuchyňu sme v šesťdesiatych rokoch 20. storočia s ohrnutými nosmi konzumovali aj v bratislavskej študentskej jedálni Charitas. Hašé tam bolo v pondelok. Pondelky sú mi dodnes gastronomickým mementom.




Diskusia k článku

zvoncek
Milý Fedor, i napriek "vojnovej" kuchyni v Charitase (aj v ostatných študentských jedálňach) sme v zdraví doštudovali a ako vidím mnohí z nás sme sa dožili aj penzijného veku
hubata
Ja neviem, ja mám pekné spomienky na obedy v škôlke, v školskej jedálni, na strednej škole, ba aj v závodnej jedálni. Asi som mala šťastie na dobré kuchárky, ale skôr si myslím že je to tým, že ja neviem čo je to "neobľúbené jedlo". Aj skromné jedlo ak sa ochutí tým čím má je vynikajúce ako napr. špenát, paradajková polievka a aj hašé.
pacik
Hašé mojej mamy bolo jedno z mojich najobľúbenejších jedál. Ja ho už nedokážem urobiť také dobré, ale zlepšujem sa. A inak detto ako @hubat á :-)






 



TOPlist