Fedor Malík:
Poľský karfiol v cestíčku

Fedor Malík, 6. júna 2023     2 minúty čítania

Nedávno som okoštoval nefalšovaný malopoľský karfiol. A požiadal som o dupľu.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Karfiol či Brassica oleracea convar. botrytis, kapusta obyčajná karfiolová, čeľaď kapustovité, je najjemnejšia zeleninová odroda vodnice. Pestuje sa a s chuťou sa pojedá kvôli dužnatej (bielej, žltkavej, citrónovooranžovej, zelenej, fialovej) ružici.

Toto "súkvetie" obsahuje 91 % vody, 2,5 % proteínov, len 0,3 % tukov, 4,5 % cukrov, 1,7 % vlákniny, vitamíny, minerály, izotiokyanáty a vzácne kyseliny. Karfiol preukazuje aj protirakovinové účinky.

Pochádza z Malej Ázie, ostrovov Kréta a Cyprus. Podobný je brokolici (tzv. francúzsky karfiol) a chuťovo podobný špargli. Pred kopou liet, ako deti, sme ho milovali a keď bol na tanieri v piatok, bol to náš sviatok. Dnes je to inak. Na pultoch supemarketov je od januára až do decembra. Už sme sa ho akosi objedli. Už ho radíme k "normálnym" jedlám. Čo na tom, že je z Francúzska, Talianska, Portugalska a dokonca aj zo "studeného" Poľska.

Ten nefalšovaný poľský, či skôr malopoľský karfiol som okoštoval aj nedávno. Už po ikstý raz som sa zúčastnil u našich severných susedov na medzinárodnej prehliadke hroznových vín s názvom Galicija Vitis. Na súťaži participovalo takmer 300 vínnych vzoriek z ôsmich európskych krajín. Naše moky patrili k tým najlepším.

Po dvoch týždňoch degustácie na zámku Niepołomice bolo hotovo. Čakali sme na slávnostnú večeru. Mala poľský "šmrnc" a chutila. Napred špargľová krémová polievka, potom karfiolové ružičky v cestíčku, nové rohlíkové zemiačky s nasekaným mladým kôprom a smotanovým petržlenovo-cesnakovým dipom. Nehanbím sa to priznať. Požiadal som o dupľu.

Možno to bolo aj tým, že sme k večeri pochlipkávali poľské šumivé (musujące) víno Chodorowa od čarovnej vinárky Eleonory Krzyźak z obce Kruźlowa Wyzna...



Diskusia k článku







 



TOPlist