Fedor Malík:
Pečená krkovička, slivková omáčka

Fedor Malík, 13. februára 2024     2 minúty čítania

Čas hojnosti, veselosti sa nám končí. Apropo fašiangy, sú krátke aj dlhé. Ja mám rád tie dlhé. Ľudová múdrosť totiž vraví, že cez ne sa podarí vydať väčšiemu množstvu dievok! Doprajem im, nech je šťastia, pohody v tejto krajine nadostač.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Škaredou stredou sa "fašang" končí. Nebudú už zábavy, plesy a aj naše stoly budú skromnejšie. Budeme sa v zmysle cirkevnej morálky postiť. Slaniny, klobás, údeného bude do stratena, nebude lohaza na Liptove, obtierance v Tekove, holubky na Zemplíne, guláš z údeného mäsa na Záhorí, nebudú šišky, pampúchy, koblihy či božie milosti. Nuž a horehronské hriatô či myjavskú chrampapulu si dáme len občas.

Poviete si, nedobre rozmýšľame. Fašiangová kulinarika bola lákavá, chutila a zasýtila. Čo na tom, že sa v rodine minulo pár krabičiek pankreolanu. Na druhý deň ste boli ako rybička. Moje fašiangy boli tradičné. Jedlá som pripravoval sám, veď sme len dvaja. Vnuci prídu iba sem-tam a apetít akosi nemajú veľký. Tuším ich pokazila školská jedáleň.

Lichnerove paprikové klobásy, akurát vyúdené a vyzreté (áno, aj klobása musí zrieť), či údená krkovička s omáčkou bola však tohtoročnou pochúťkou N°1. Krkovičku z mladého prasaťa kupujem u mäsiara v Pezinku. Je čerstvá, ružovkastá, voňavá, akurát prerastená.

Opláchnem ju, vyutieram a na dvanásť hodín ju dám do pácu (červené z neronetu, čierne korenie, pár kvapiek datlového sirupu). V rúre ju napred "zapečiem" a potom pozvoľna prepekám, opekám, prevraciam. Žiadny olej, bravčová masť. O dve-tri hodiny je hotovo.

A čo k nej? Je to odskúšané, overené. Slivková omáčka. Zásmažka, vývar, kyslá smotana, uvarené a rozmixované sušené slivky a dubáky. Omáčku prepasírujeme, varom zahustíme a dochutíme. Potom podávame s plátkami horúcej krkovičky. No a k mäsovej dobrote patrí vhodná dobrota kvapalná. V drevenom sude vyzretý dvojročný tmavorubínový Neronet z modranského honu Noviny...



Diskusia k článku







 



TOPlist