Fedor Malík:
Ostružinová bublanina

Fedor Malík, 20. augusta 2024     2 minúty čítania

Detstvo a maliny... Všetko bolo akési sladšie, voňavejšie, farebnejšie a chutnejšie. Napríklad červené horské maliny.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Chodili sme s vedrami a otlčenými kanvičkami na rúbaniská pod modranskou Homolou a nosili sme plné nádoby naoberaných voňavých malín. Polovicu z nich sme zjedli už cestou a z ostatku sa doma pripravovali malinové džemy nedostižných kvalít. Takými malinami mi podnes rozvoniava naša špajza…

Dospeli sme a aj toto horské ovocie sa nám vytratilo z očí, z úst. Tmavomodrá vymenila červenú. Zarastené vinice sú plné iných malín. Nášmu chotáru dnes dominujú černice – ostružiny.

Ide o poloplazivý ostnatý ker z čeľade ružovitých (Rosacea), ktorý poskytuje tmavomodré plody väčšinou zvláštnej chuti. V záhradách sa však pestujú ostružiny veľkoplodé. Treba ich hodne zalievať a nerodiace letorasty priebežne zostrihávať.

Tohto roku sú naše čierne maliny menej vzhľadné, menej šťavnaté. Napriek tomu ich však načim „schosnovať“. Pripravujem si z nich raz týždenne „hrnčekovú“ bublaninu. Najlepšia je s kefírom.

Potrebujem štvrť kila polohrubej aj hladkej múky, ďalej prášok do pečiva, dve vajcia, hrsť práškového cukru, téglik bieleho jogurtu, pár lyžíc slnečnicového oleja.

Všetko zľahka premiešam, zapracujem černice a umiestnim na plech vystlaný „pokrčeným“ papierom na pečenie. Bublaninu pečiem dobrú polhodinu pri teplote 170-180 °C.

Chladnúci koláč potom polejem jogurtom a posypem mletým makom. Sladkú dobrotu zapíjam čerstvo vylisovaným muštom z odrody Iršaj Oliver. Práve začína jeho zber...



Diskusia k článku







 



TOPlist