Než začnete piecť:
Odkôstkovať, zbaviť neželaných návštevníkov... Rady cukrárky, ako spracovať čerešne do dezertov

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     4 minúty čítania

Ešte predtým, než čerešne použijete do koláčov, zákuskov či tort, treba sa im trocha povenovať. So svojimi tipmi, ako toto ovocie predpripraviť sa s nami podelila cukrárka Natália Poláková.



Cukrárka Natália Poláková je veľkou milovníčkou čerešní. Hovorí, že k nim má špeciálny vzťah, pretože čerešne oberá z dedkovho stromu, ktorý zasadil v deň, keď sa narodila.
Foto: Archív N. Polákovej


Ako čerešne odkôstkovať?

Jediná nevýhoda, ak chceme použiť čerešne do koláča či pripraviť z nich nejaký výrobok, je, že ich treba odkôstkovať, čo je piplačka. Hoci existujú rôzne „vychytávky“, ktoré fungujú viac či menej, Natália čerešne odkôstkováva klasicky ručne, pretože každú zároveň aj prezrie, či náhodou nemá neželaného návštevníka. Lebo nájsť drobného živočícha v dezerte asi nikto nechce...

Ak vám nejaká tá prípadná živočíšna bielkovina neprekáža, môžete vyskúšať tento šikovný tip, ako rýchlo čerešne odkôstkovať:


Vyžeňte neželaných návštevníkov

Prípadné červíčky môžete z čerešní odstrániť tak, že ich namočíte na 30–60 minút do slanej vody (1 PL soli na 1 l vody), mali by vyliezť. Druhou možnosťou je dať čerešne do 1 l vody s 1 ČL octu alebo kyseliny citrónovej. V obidvoch prípadoch treba potom čerešne prepláchnuť.

3. Na čo čerešne použiť

Surové čerešne sú výborné napríklad do bublanín, galetiek, ale aj do kysnutých koláčov. Ak máte radi šaláty, tak sú výborné v ovocných, ale aj v tých naslano.



Foto: Shutterstock

Do zložitejších dezertov ich treba spracovať – napríklad pripraviť z nich gél. Ten je výborný napríklad do plniek, do tort a do koláčov, môžeme ho použiť aj na vrch dezertu a zaliať ním ovocie. Ak ho zmiešame s tvarohom, môžeme ho použiť na moravské koláče, ale aj ako plnku do buchiet. Tiež sa dá pridať ako jedna zložka do ovocných pohárov, ale aj k panna cotte či k vanilkovej zmrzline.


Ak ich máte priveľa

Čo s čerešňami, keď sa už všetci dosýta najedli, aj koláčov ste napiekli už viac než dosť a zvyšné čerešne na strome nechcete nechať zjesť vtákom? Natália hovorí, že najradšej ich zavarí alebo nasuší a v zime chrumká ako zdravú maškrtu pri televízii. Alebo ak má miesto v mrazničke, nechá ich skaramelizovať a dá ich zmraziť. Po rozmrazení má polotovar na čerešňový gél.

Z čerešní sa dá, samozrejme, urobiť aj džem, víno, šťava, čatní.... a všetko sa dá pripraviť klasicky, ale aj s rôznymi príchuťami. Napríklad ak chcete urobiť džem na schwarzwaldský spôsob, tak pridajte kakao, instantnú kávu a griotku alebo čerešňovicu. Iný spôsob je pridať citrónovú kôru a zázvor, ďalší korenie, ako je škorica, badián, klinčeky.



ANKETA: Odkôstkujete čerešne predtým, než ich dáte do koláča?

88,0%



12,0%







Diskusia k článku










TOPlist