Nechtík lekársky:
Žiarivé kvety pre zdravie aj do jedálnička. Nahradí aj drahý šafran

Jana Klimanová, dnes 06:00     8 minút čítania

Či už si pripravíte hojivú masť, šálku čaju, ozdobíte ním dezert alebo si zlepšíte kvalitu pokožky, jeho účinky stoja za vyskúšanie.



Foto: Shutterstock

Tieto žiarivo oranžové kvety sa používajú už stáročia – od starých liečiteľov cez babičkine recepty až po modernú prírodnú kozmetiku. Nechtík lekársky nie je len ozdoba záhrad, ktorá kvitne až do neskorej jesene, ale je to aj skutočný pomocník v domácnosti a dokonca aj v kuchyni.

Nechtík lekársky (Calendula officinalis) je jednoročná bylinka pôvodom zo Stredomoria. Dnes ju však nájdete v takmer každej záhrade – nielen pre jej krásne kvety, ale aj pre praktické využitie. Je plný betakaroténu, vitamínu A, C a antioxidantov.

Je známy svojimi protizápalovými, antibakteriálnymi a regeneračnými účinkami, ktoré mu vyslúžili pevné miesto v ľudovom liečiteľstve. V stredoveku si dokonca ľudia mysleli, že pohľad na nechtík ráno prináša šťastie.

Balzam na pokožku

Nechtík je v bylinkovom svete prvá pomoc pri drobných poraneniach. Jeho účinné látky pomáhajú urýchliť hojenie, zmierniť začervenanie a upokojiť podráždenú pokožku.

Nechtíkový gel pomáha upokojiť pokožku spálenú slnkom, nechtíkový balzam zahojí suché a popraskané pery a kožné problémy takisto zmierni pravidelná aplikácia nechtíkového krému.

Nechtík sa používa aj vo forme čaju, ktorý má protizápalové účinky. Hoci nie je určený na každodenné popíjanie vo veľkom množstve, šálka teplého nechtíkového čaju môže pomôcť pri tráviacich ťažkostiach alebo pri nachladnutí.

Je tiež neoddeliteľnou súčasťou mnohých produktov prírodnej kozmetiky - od pleťových krémov až po šampóny. Nechtíkový olej je bohatý na antioxidanty a podporuje obnovu buniek. Je ideálny pre ľudí s jemnou alebo problematickou pokožkou. Oplach vlasov s odvarom z nechtíka pomáha zlepšiť ich kvalitu a upokojiť pokožku hlavy.



Foto: Shutterstock

Do šalátov aj na chlebík

Nechtík lekársky má svoje miesto aj v kuchyni. Kvety sú jedlé a jemne horkasté, čo z nich robí zaujímavý doplnok k rôznym jedlám. Hodí sa:

  • Do šalátov – čerstvé lupienky mu pridajú farbu aj jemnú kvetinovú chuť.
  • Ako dekorácia – krásne ozdobia torty, koláče alebo dezerty.

  • Do olejov a octov – kvety môžete naložiť do kvalitného olivového oleja a vytvoriť aromatický základ do šalátov.
  • Prírodné farbivo – sušené lupienky obsahujú prírodné pigmenty, ktoré dodávajú pokrmom jemný žltý odtieň, v minulosti sa nechtík nazýval aj „chudobný šafran“, pretože jeho lupienky dodávali jedlám podobný farbu. Zafarbiť ním môžete polievky, ryžu alebo cestoviny.


    Domáce recepty a triky

    Ak chcete využiť nechtík naplno, skúste tieto jednoduché recepty:

    Domáca nechtíková masť
  • 50 g sušených nechtíkových kvetov
  • 200 g kokosového oleja alebo bravčovej masti
  • Kvety jemne prehrejeme v oleji/masti, premiešame, odstavíme, a nádobu odložíme na 24 hodín na chladnejšie miesto. Na druhý deň zmes opäť prehrejeme (nevaríme) a opäť odstavíme. Postup zopakujeme celkom trikrát, zmes precedíme cez gázu alebo jemné sitko, masť zlejeme a uchovávame v sklenených nádobách v chlade.



    Foto: Shutterstock

    Nechtíkový čaj
  • 2 ČL sušených kvetov
  • 200 ml horúcej vody
  • Sušené kvety zalejeme horúcou vodou a necháme lúhovať 10 minút. Čaj popíjame vlažný, scedené kvety si môžeme priložiť na drobné ranky, popraskané ruky alebo kŕčové žily.

    Nechtíkové maslo
    Okrem liečivej masti či čaju si môžete vyrobiť chutné žlté nechtíkové maslo s jemnou korenistou chuťou, ktoré rozžiari každý chlebík či pečené zemiaky:



    Zdroj: Instagram/@divokastrava



    ANKETA: Pestujete v záhrade nechtík lekársky?

    82,1%



    17,9%







    Diskusia k článku










    TOPlist