Fedor Malík:
Naša kaša

Fedor Malík, 19. februára 2019     3 minúty čítania

Len si spomeňte, vy starší, ako to bolo s našimi návykmi a „gastrovaním" pred polstoročím. Boli sme akosi skromnejší, bolo menej mäsa, menej sladkostí, menej dobrôt.



Dnes idete po ulici a zakopávate o nahryznuté ovocie, nedojedenú bagetu. Keby to videli naše staré matere, porazilo by ich oveľa skôr. Sme konzumná spoločnosť. Rozhadzujeme a prejedáme sa.

Napraviť to znamená aj vstúpiť do „seba". Zvŕtajte sa ďalej v kuchyni, varte racionálne a zdravo. Zalistujte občas aj v kuchárskej knihe vašich predkov. Oprášte staré recepty a využívajte domáce suroviny. Napríklad považské, oravské či šarišské krumple. Akosi nám odchádzajú z taniera. Nahrádzajú ich talianske tvrdé cestoviny, čínska ryža, arabský bulgur.

Zemiak je však zemiak. Varený, pečený aj fritovaný. Má tisíce podôb a chutí. Akosi sme však vypustili zemiakovú kašu. Poďme na to. Potrebujeme zemiaky varného typu C. Tie sa samotné varom rozpadnú, potom sa roztlačia a s maslom a troškou mlieka rozmixujú. A o pár minút máte na stole voňajúcu zemiakovú kašu. Ak si ju chcete textúrou či vôňou zlepšiť, varte so zemiakmi jeden väčší batat a menší paštrnák. Už to bude „kaša de luxe".

Nuž a máte aj iné možnosti. Kašu môžete aj vyfarbiť. Dozelena, dooranžova. Stačí len schosňovať pár plátkov tekvice hokaido, za hrsť zeleného hrášku alebo brokolice. So zemiakmi sa ideálne pári aj rozvarená biela fazuľa, mrkva, karfiol a zeler. S kašou môžete robiť divy. Zjemnite ju smotanou, kokosovým mliekom, žĺtkom, horčicou... Kaša je hotová.

Čo k nej? To už je skutočne len na vás. Ja som sa rozhodol pre rybu. Kráľovského lososa. Opláchnem ho, osuším a opražím na rozpálenom masle. Napred kožou nadol, potom ho obrátim. Nie viac ako na dve–tri minúty. Tanier ozdobím troma–štyrmi thajskými minikukuričkami zo sladkokyslého nálevu. V čaši mám náš Sauvignon blanc 2018 z modranského honu Noviny. Je suchý a vonia ako ten z Nového Zélandu. Paráda nad parády...



Diskusia k článku

garanco
S použitím zemiakov v slovenskej kuchyni s Vami súhlasím, (najčastejšie ako prílohu k mäsu podávam zemiakovú kašu) a zemiaky tiež hodne používam pri vareni.
Ako však môžte napísať, že pred polstoročím bolo u nás menej dobrôt???
Veľmi dobre si to obdobie pamätám, a pamätám si to množstvo dobrôt, ktoré pripravovala moja mama, či to boli vyinkajúce zákusky, koláče, "pagáče", rôzne špeciality z mäsa a mnoho iných chutných dobrôt. Žili sme síce skromnejšie ako dnes, no dobroty nikdy nechýbali! Bolo to o ľuďoch. Ľutujem, že aj na Varechu prinášate názory našich "múdrych" politikov, podľa ktorých sme v minulosti žili v čiernej diere, dobre že nie aj o hlade.
finczi
@Garanco (19.2.2019 09:29)

Myslím si, že pod pojmom dobrôt bolo asi myslené to množstvo novodobých, iných potravín ako pred rokmi. Aspoň ja som to tak poňala. Osobne súhlasím, že by sme mali uprednostniť potraviny ako sú strukoviny, kapusta, ovocie a zeleninu nášho kraja. Človek však rád skúša nové veci, ochutná - posúdi a rozhodne sa... Pekný deň : )
radost
Dobrôt bolo menej rôznorodých-no boli z poctivých surovín a poctivé postupy..
dnes je nepreberné množstvo dobrôt-no väčšina mi nechutí..
kecupicek
Máte skutočne pravdu, zemiaková kaša je na nezaplatenie. Dodnes počujem hlas /v duchu/ našej susedy, ktorá sa odsťahovala do Toronta a vrátila sa naspäť do rodnej zeme, ako hovorila, že zemiakovou kašou kŕmili 3-mesačné bábätko, lebo Sunar v tých časoch ešte nevyrábali. Zemiaky pečené v rúre a k nim kyslá kapusta, to perfektná pochúťka. Môj manžel vždy zakončí tieto spomienky na staré časy touto vetou: Žili sme skromne, ale hladní sme nikdy neboli!






 



TOPlist