Fedor Malík:
Musaka s baklažánmi

Fedor Malík, 3. októbra 2023     3 minúty čítania

Trochu gastronomickej osvety nezaškodí. Venovať sa budeme baklažánu. Ide o ľudový názov pre dvojklíčnolistovú rastlinu ľuľok baklažánový (Solanum melogena), čeľaď ľuľkovitá.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Ako plevel sa vo voľnej prírode u nás vyskytuje ľuľok čierny (Solanum nigrum), po česky ľúbozvučne "potměchuť", či Solanum dulcarama.

Táto rastlina má striedavé listy, vrcholíkové súkvetie a päťpočetné kvety fialovo-purpurovej farby. Teplomilný ľuľok, pochádzajúci zo severnej Afriky či Blízkeho Orientu sa pestuje pre jedlý plod (bobuľu) vajcovitého tvaru, ktorý má tvrdú šupu a jemnú dužinu neutrálnej chuti.

Dorastá do dĺžky až 20 cm a nie je len fialovej farby. Na trhoch južnej Európy sa táto zelenina ponúka aj v čarovných kombináciách čiernej, smotanovo-bielej či žlto-zelenej farby. Pastva pre oči...

U nás dozrievajú baklažány na vrchole leta a na tanieri sa ponúkajú v desiatkach rozmanitých úprav. Každá z nich má svoje čaro, každá však vonia a chutí. Z baklažánu sa pripravujú zeleninové galantíny, pikantné pomazánky, slané krémové omáčky, zemiakovo- baklažánové kaše, ľuľkové placky (s majoránkou!), baklažánový nepravý mozoček, baklažánové lečo, baklažánový slaný nákyp, zapekaný ľuľok, baklažánový "prejt", baklažánový ratatouille...

Chuť do varenia a zmysel pre súlad vôní a chutí vám ani tentokrát nechýba. A ešte čosi. Potrebujete inšpiráciu... Ideme si po ňu na Balkán.

Navštívime Annu Demrovskú v Starej Pazove a zalistujeme v jej "Dobrej slovenskej kuchyni", v starých receptoch Slovákov na Dolnej zemi. Na baklažánovú musaku potrebujete: 1,5 kg baklažánov, pol kila hovädzieho a štvrť kila bravčového mäsa, 100 g masti, cibuľu, 2-3 paradajky 4 vajcia, 3 deci smotany, soľ, čierne korenie, pokrájanú papriku, petržlenovú vňať.

Mäso a zeleninu podusíme na masti, plátky baklažánu obalené v múke opražíme. Obe časti upravíme soľou a korením, pridáme vajcia aj smotanu. Vo vyhriatej rúre všetko zapečieme a podávame s uhorkovým cesnakovým šalátom.





Diskusia k článku







 



TOPlist